Sałatka z czereśniami, chilli i ricottą - przepis. Smaczne i zdrowe danie

Jeśli jesteś fanem sałatek, to z pewnością zdajesz sobie sprawę, że czasem królują w nich sezonowe owoce. Sezon na czereśnie, warto wykorzystać do przygotowania niezwykle smacznego dania. To sałatka z czereśniami, chilli i ricottą. To nietypowe połączenie warte grzechu. Jak zrobić taką sałatkę?

ObrazekSałatka z czereśniami - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Mając ochotę na coś lekkiego i pożywnego, z pewnością najczęściej sięgasz po ulubione sałatki. Można je przygotować na wiele ciekawych sposobów. Sezon na czereśnie to najlepszy moment, by poznać przepis na sałatkę z czereśniami, chilli i ricottą. To świetna opcja na letnie orzeźwienie, w postaci lekkiego dania, które będzie kulinarnym dziełem sztuki.

Sałatka z czereśniami, chilli i ricottą - świetna opcja ne letni posiłek

Sałatka z czereśniami to jedno z najbardziej orzeźwiających i kolorowych dań letnich. Kiedy sezon na soczyste czereśnie trwa, nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie ich smaku niż w świeżej sałatce. Ta połączona z chilli i ricottą zapewnia pełne spektrum smaków.

Obrazek
Świeże czereśnie to podstawa smacznej sałatki z czereśniami - Pyszności; Foto canva.com

Składniki sałatki:

  • 2 szklanki świeżych czereśni, pozbawionych pestek,
  • mix sałat lub rukola/roszponka,
  • 1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana,
  • 150 g ricotty,
  • 1 mała cebula czerwona, pokrojona w cienkie plasterki,
  • 3-4 gałązki świeżej mięty, posiekanej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na winegret czereśniowy do sałatki:

  • 2 łyżki białego octu balsamicznego lub łyżka octu winnego,
  • łyżka soku z limonki lub cytryny,
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego lub zmiksowanych czereśni,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżki likieru wiśniowego lub nalewki wiśniowej.
Obrazek
Najlepszą opcją będzie wykorzystanie świeżego mixu sałat - Pyszności; Foto Canva.com

Sałatka z czereśniami - przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie sałatki z czereśniami jest niezwykle proste. Podstawą będą tu oczywiście świeże czereśnie i dodatki. A prawdziwą "wisienką na torcie" będzie czereśniowy winegret, odpowiedzialny za smak sałatki. Zobacz, jakie to proste i smaczne.

  1. W misce wymieszaj składniki winegretu.
  2. Dodaj wypestkowane czereśnie oraz posiekaną papryczkę chilli.
  3. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły. Jeśli winegret jest zbyt wodnisty i chcesz go zagęścić, zlej go do garnuszka (bez czereśni i chilli) i gotuj aż zredukuje się o połowę.
  4. Na koniec wlej zredukowany winegret do misy z czereśniami i chilli, i dokładnie wymieszaj.
  5. Na talerzu z mixem sałat połóż serek ricotta i pozostałe składniki sałatki.
  6. Polej sałatkę winegretem czereśniowym. Sałatka z czereśniami jest gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy