Sałatka z tymi paluszkami to hit każdej imprezy. Na jednej dokładce nigdy się nie kończy
Jeśli znudziły ci się klasyczne przepisy na imprezowe sałatki, to pyszną odskocznią będzie ta z paluszkami krabowymi. Jej smak pokochają wszyscy goście, a miseczka szybko świecić będzie pustkami.
29.12.2023 15:00
Sylwestrowa impreza nie obędzie się bez przekąsek i przystawek. Królują przede wszystkim sałatki, bo można przygotować je wcześniej i łatwo nałożyć sobie porcje. Nie muszą być one jednak ani nudne, ani tym bardziej sztampowe. Sałatka z paluszkami krabowymi zrobi furorę na imprezowym stole.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z paluszkami krabowymi
Sałatka z paluszków krabowych i makaronu to lekka i aromatyczna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Jej przygotowanie jest szybkie i łatwe, a smak zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Świetnie sprawdzi się na imprezach, ale równie dobrze możesz przygotować ją na lekki lunch czy kolację.
Do sałatki dodaję makaron orzo, przypominający drobne nasionka ryżu. Możesz też postawić na makaron ryżowy lub zwykł, ugotowany ryż. Dzięki takim dodatkom sałatka jest jeszcze bardziej sycąca.
Składniki:
- 200 g makaronu orzo,
- 1 mała papryka czerwona
- 100 g żółtego sera,
- 3/4 puszki kukurydzy konserwowej,
- 1/2 długiego ogórka,
- 200 g paluszków krabowych,
- 3 płaskie łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu greckiego gęstego,
- 1 większy ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/2 łyżeczki posiekanego koperku.
Sposób przygotowania:
- Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedzam i przelewam zimną wodą. Ważne, aby ugotować go al dente, dzięki czemu nie rozpadnie się w sałatce. Przekładam go do miski.
- Paprykę oraz ogórki kroję w kostkę i dodaję do makaronu. Dodaję odsączoną z zalewy kukurydzę.
- Paluszki kroję w większą kostkę, ser ścieram na tarce i dodaję do sałatki. Dorzucam też posiekany koperek.
- W miseczce mieszam jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz.
- Powstały sos wlewam do pozostałych składników i dokładnie mieszam.
Gotową sałatkę przechowuję w lodówce. Można serwować ją od razu po zrobieniu lub zostawić na kilka godzin, aby się przegryzła. Smacznego!