Sałatka ziemniaczana według Kuronia zaskakująca nieoczywistym składnikiem

Letnie, gorące dni sprawiają, że nie chcemy sięgać po ciężkie i gorące obiady. Warto wtedy skorzystać z darów lata, jakie mamy i przygotować coś prostego oraz orzeźwiającego. Jakub Kuroń przychodzi do nas z pyszną propozycją sałatkową, idealną na grillowanie. Sałatka ziemniaczana według Kuronia z nieoczywistym składnikiem, czyli młodą kapustą jest przepyszna!

Obrazek
Paulina
Brzmi świetnie, ale uwierzcie mi smakuje jeszcze lepiej. Nie ma dobrego grilla bez dobrej sałatki- mówi kucharz i zdradza swój przepis.

Oto lista składników oraz sposób przygotowania ziemniaczanej sałatki Jakuba Kuronia.

Obrazek

Sałatka ziemniaczana - składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 opakowania sosu miodowo-musztardowego
  • sok z połowy cytryny
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki należy dokładnie wyszorować i ugotować do miękkości. Następnie odcedź i odstaw do przestudzenia. Kapustę obrać i posiekać. Następnie przełożyć do dużej miski. Rzodkiewkę pokój w cienkie plasterki, jeśli chcesz, aby były ekstra chrupiąca włóż ją do wody z lodem. Koperek drobno posiekaj.

Ostudzone ziemniaki najlepiej pokrój w plastry. Wszystkie warzywa wymieszaj, dodaj sos miodowo-musztardowy. Możesz przygotować go sam lub użyć gotowego. Następnie dodaj sok z cytryny, na koniec sól i pieprz.

Obrazek

Jak zrobić sos miodowo-musztardowy?

Lekko słodki, lekko goryczkowy doskonale podkreśla smak różnych produktów.  Sos musztardowy do sałatki doskonale komponuje się z kurczakiem, tofu, a nawet z ciecierzycą. W takim połączeniu sprawdzi się też do tej sałatki. Przygotowanie go zajmuje zaledwie kilka minut i wcale nie jest trudne!

Sos miodowo-musztardowy – przepis

Składniki:

  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

W miseczce umieść 3 łyżki musztardy francuskiej,  dodaj 1 łyżkę płynnego miodu, łyżeczkę soku z cytryny i dwie łyżeczki oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Całość możesz przyprawić solą i pieprzem według uznania.

Zachęcamy do zapoznania się na naszym kanale YouTube z naszym przepisem na pyszne pieczone ziemniaki z piekarnika: 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej