Sama robię masło do kanapek. Jest zdrowe dla serca i wspiera kondycję skóry
Chociaż większość ludzi nie musi się obawiać umiarkowanej ilości tłuszczów nasyconych, osoby z podwyższonym cholesterolem powinny ograniczać klasyczne masło. Dobrym pomysłem na zamiennik jest szybkie zielone smarowidło.
Jako bazę do przygotowania domowego "masła" warto wykorzystać awokado ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które realnie wspierają układ krążenia. Kwasy omega-3 w diecie wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL, a jednocześnie sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu "dobrego" cholesterolu HDL. Dzięki temu zielone smarowidło staje się dobrą alternatywą dla osób, które chcą dbać o serce, ale nie lubią rezygnować z kanapek o pełnej, kremowej konsystencji.
Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii
Korzyści dla serca i dla skóry
To nie koniec atutów. Awokado dostarcza witamin A, E i C, a także przeciwutleniaczy, które od środka wspierają kondycję skóry. Chociaż uprawa owoców nie jest pozbawiona kontrowersji, w codziennej diecie pomaga dbać o zdrowy układ krążenia, a także pozytywnie wpływa na elastyczność skóry – wspiera odpowiednie nawilżenie, a dzięki antyoksydantom chroni przed uszkodzeniami i przyspiesza regenerację komórek. W połączeniu z cytryną tworzy smarowidło, które jest nie tylko praktyczne i proste w przygotowaniu, ale także wyjątkowo odżywcze.
Jak zrobić masło z awokado?
Pastę możesz używać do smarowania pieczywa w klasycznych kanapkach, ale także jako bazę do słodkich kremów lub zimnych wytrawnych sosów, które świetnie pasują na przykład do przekąsek na andrzejki.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado,
- sok z połówki cytryny,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Awokado przekrój na pół, ze środka wyciągnij pestkę, wyjmij miąższ ze skórki.
- Przełóż do wysokiego naczynia, dodaj sok z cytryny i zblenduj na gładko.
- Dopraw solą do smaku i wymieszaj.
- Przełóż do czystego słoika, zakręć i schowaj do lodówki.