Schabowe robię po grecku. O niebo lepsze niż moczone w mleku i cebuli
Kotlety schabowe to absolutny klasyk. Pojawiają się na rodzinnych obiadach, weselach, komuniach i innych uroczystościach. Warto jednak postawić na małą odmianę i przygotować je w greckiej odsłonie.
W niedziele poranki na klatkach schodowych w wielu polskich blokach rozlega się miarowy stukot. To znak, że na obiad pojawią się schabowe. Jedni marynują je w mleku i cebuli, czasem smaży się je tradycyjnie na smalcu. W nieco bardziej ekstrawaganckiej formie wykłada się na nie jajko i zamienia w polskie sznycle. Ja stawiam jednak na grecką odsłonę kultowych kotletów. To tylko romans z kuchnią śródziemnomorską, polegający na dorzuceniu kilku składników. Tym prostym przepisem zaskoczysz swoich bliskich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Schabowe po grecku
Jeśli pomyślimy o kuchni greckiej, przed oczami pojawi się feta, oliwki oraz pomidory. To nie tylko podstawowe składniki jednej z najpopularniejszych na świecie sałatek czy składniki farszu do ciasta filo, ale również ciekawy sposób na urozmaicenie kotletów schabowych. Dodadzą ciekawy smak, ale jednocześnie pozwolą cieszyć się tradycyjnym, polskim daniem.
Przygotowanie schabowych po grecku nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Usmażone kotlety otacza się dodatkami i chwilę zapieka. Prezentują się apetycznie i smakują tak dobrze, że nawet miłośnicy tradycji nie domagają się schaboszczaka bez fety. Na dodatek możesz przygotować je wcześniej. Wystarczy obsmażyć mięso, a gdy przyjdą goście, włożyć wszystko na raz do piekarnika wraz z dodatkami i zapiec.
Składniki:
- 1 kg schabu,
- 2 pomidory,
- pół opakowania sera feta,
- kilka czarnych oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżka oliwy,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Schab pokrój w plastry i rozbij. Nie muszą być cienkie.
- Dopraw z obu stron solą oraz pieprzem.
- Obtocz w mące i obsmaż na patelni, aż się zarumienią.
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na schabie połóż plastry pomidora, dorzuć posiekane oliwki i posyp rozkruszonym serem feta.
- Dopraw tymiankiem oraz rozmarynem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut.
Gotowe schabowe po grecku podaj z ulubionymi dodatkami. Możesz postawić klasycznie na ziemniaki, ale smakować będą bardzo dobrze z frytkami. Do tego lekka surówka lub sałatka i gotowe. Smacznego!