Schabowe robię po grecku. O niebo lepsze niż moczone w mleku i cebuli

Kotlety schabowe to absolutny klasyk. Pojawiają się na rodzinnych obiadach, weselach, komuniach i innych uroczystościach. Warto jednak postawić na małą odmianę i przygotować je w greckiej odsłonie.

Kotlety schabowe po greckuKotlety schabowe po grecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W niedziele poranki na klatkach schodowych w wielu polskich blokach rozlega się miarowy stukot. To znak, że na obiad pojawią się schabowe. Jedni marynują je w mleku i cebuli, czasem smaży się je tradycyjnie na smalcu. W nieco bardziej ekstrawaganckiej formie wykłada się na nie jajko i zamienia w polskie sznycle. Ja stawiam jednak na grecką odsłonę kultowych kotletów. To tylko romans z kuchnią śródziemnomorską, polegający na dorzuceniu kilku składników. Tym prostym przepisem zaskoczysz swoich bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek wiejski zamień w pyszny sos. O wiele lepszy niż majonez

Schabowe po grecku

Jeśli pomyślimy o kuchni greckiej, przed oczami pojawi się feta, oliwki oraz pomidory. To nie tylko podstawowe składniki jednej z najpopularniejszych na świecie sałatek czy składniki farszu do ciasta filo, ale również ciekawy sposób na urozmaicenie kotletów schabowych. Dodadzą ciekawy smak, ale jednocześnie pozwolą cieszyć się tradycyjnym, polskim daniem.

Schabowy po grecku
Schabowy po grecku © Adobe Stock

Przygotowanie schabowych po grecku nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Usmażone kotlety otacza się dodatkami i chwilę zapieka. Prezentują się apetycznie i smakują tak dobrze, że nawet miłośnicy tradycji nie domagają się schaboszczaka bez fety. Na dodatek możesz przygotować je wcześniej. Wystarczy obsmażyć mięso, a gdy przyjdą goście, włożyć wszystko na raz do piekarnika wraz z dodatkami i zapiec.

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 2 pomidory,
  • pół opakowania sera feta,
  • kilka czarnych oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Schab pokrój w plastry i rozbij. Nie muszą być cienkie.
  2. Dopraw z obu stron solą oraz pieprzem.
  3. Obtocz w mące i obsmaż na patelni, aż się zarumienią.
  4. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Na schabie połóż plastry pomidora, dorzuć posiekane oliwki i posyp rozkruszonym serem feta.
  6. Dopraw tymiankiem oraz rozmarynem.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut.

Gotowe schabowe po grecku podaj z ulubionymi dodatkami. Możesz postawić klasycznie na ziemniaki, ale smakować będą bardzo dobrze z frytkami. Do tego lekka surówka lub sałatka i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze