Ścieram na tarce i dodaję do pasty jajecznej. Niewielka zmiana, a efekt wyśmienity

Pasta jajeczna na świeżej bagietce lub wypieczonej kromce chleba pszenno-żytniego to prawdziwy rarytas. Kremowa w smaku i pełna wartościowych składników odżywczych zapewnia energię na cały dzień. Z tym prostym dodatkiem jest jeszcze lepsza.

Pieczywo z pastą jajeczną to śniadaniowa klasykaPieczywo z pastą jajeczną to śniadaniowa klasyka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach
Anna Galuhn

Przepis na pastę jajeczną wydaje się banalny. Jednak w praktyce okazuje się, że to proste smarowidło do kanapek nie zawsze smakuje tak samo dobrze. Sekretem jest konsystencja. Pasta jajeczna po prostu nie może być zbyt gładka, więc stanowczo odradzamy miksowanie blenderem. Za to polecamy specjalny składnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem

Jak zrobić idealną pastę jajeczną do kanapki?

Przede wszystkim, zadbaj o dobre jajka. Nie trzeba być smakoszem, żeby odróżnić pastę przygotowaną na świeżych jajkach od takiej, do której produkty leżały już chwilę w lodówce. Jajka muszą być ugotowane na twardo, ale nie mogą być przegotowane. Zbyt długi czas gotowania sprawia, że w jajku wytrąca się siarka, co skutkuje nieprzyjemnym zapachem i niebieską otoczką wokół żółtka.

Idealny czas gotowania jajek na twardo to 6 min od momentu zagotowania wody. Pamiętaj, że umyte jajka wkładasz do zimnej wody, a nie do wrzątku. Jeśli pomylisz się i zrobisz inaczej, to bardziej niż pewne, że popękają skorupki.

Sekretny składnik na pastę jajeczną

Tym, co podkręca smak domowej pasty jajecznej, jest ser żółty. Idealny będzie angielski cheddar ze względu na wyrazisty smak i konsystencję, do tego bardzo dobrze sprawdza się przy ścieraniu na tarce. Jeśli lubisz bardziej delikatne sery, może być gouda lub ementaler.

Dodatek sera żółtego nie tylko podnosi walory smakowe pasty, ale także sprawia, że pasta ma bardziej zwartą konsystencję. Nadal pozostaje kremowa, a przy okazji doskonale trzyma się na kanapce.

Jak zrobić pastę jajeczną, która zawsze smakuje dobrze?

Do przygotowania porcji pasty dla 2 osób potrzebujesz:

  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 łyżkę majonezu,
  • 10 g żółtego sera,
  • szczyptę soli,
  • natkę pietruszki lub świeżo posiekany szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Po ugotowaniu jajek na twardo odczekaj chwilę, aby przestygły. Obierz je ze skorupek i przełóż do miseczki.
  2. Następnie rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Aby było łatwiej, możesz wcześniej pokroić jajka na połówki.
  3. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. Jajka wymieszaj z majonezem i serem.
  5. Dodaj posiekaną pietruszkę lub szczypiorek.
  6. Dopraw do smaku solą. Jeśli lubisz ostrzejszą wersję, dorzuć szczyptę świeżo zmielonego pieprzu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej