Ścieram odrobinę do pomidorowej. Wydobywa pełnię smaku i dodaje pikantności
Kiedy na stołach pojawia się pomidorowa, po chwili słychać tylko stukanie łyżek. Kultowa zupa podkręcona o jeden dodatek zamieni się w pyszne dzieło sztuki.
Zupa pomidorowa w polskich domach gości od pokoleń, często będąc drugim wcieleniem nieodzownego rosołu. Jedni zabielają ją mocno śmietanką, inni wolą mocno wyczuwalny smak pomidorów. Trwają też liczne dyskusje na temat tego, czy w roli dodatku lepiej sprawdzi się ryż, czy makaron. Moja pomidorówka zaskakuje jednak czymś innym. Dodaję do niej odrobinę startego chrzanu, który wspaniale podkręca smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Zupa pomidorowa z chrzanem
Chrzan kojarzy się głównie ze Świętami Wielkanocnymi, a później odchodzi w zapomnienie. Wielka szkoda, bo to warzywo wspaniale sprawdzi się w wielu potrawach, nie tylko tych jajecznych. W moim domu starty chrzan ląduje w zupie pomidorowej. Ostry, wyrazisty smak wspaniale równoważy słodko-kwaśne pomidory.
W sezonie najlepiej zrobić zupę na świeżych, wygrzanych w słońcu pomidorach. Wystarczy je sparzyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Gdy jednak o słodkich warzywach można tylko pomarzyć, sięgam po passatę pomidorową. To godny zamiennik, który zapewni wyrazisty aromat pomidorów. Jeśli przygotowujesz pomidorową na bazie rosołu, oczywiście pomijasz gotowanie wywaru z mięsa i warzyw.
Składniki:
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 2 udka z kurczaka,
- 500 g żeberek wieprzowych,
- 1-2 pietruszki,
- 2 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- por,
- pół selera,
- 1-2 łyżki tartego chrzanu,
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2-3 liście laurowe,
- 2-4 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do garnka przełóż mięso i zalej wodą.
- Zagotuj, zbierz szumowiny.
- Dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz sól.
- Warzywa obierz, pokrój na mniejsze części i wrzuć do wywaru.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a wywar nabierze koloru.
- Dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy oraz starty chrzan i zagotuj.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową zupę możesz lekko zabielić śmietanką zahartowaną w chochli wywaru. Ilość chrzanu dopasuj do swoich preferencji. Gotową zupę pomidorową podaj z ugotowanym makaronem lub ryżem. Możesz dorzucić również obrane z kości kawałki mięsa. Smacznego!