Ścieram odrobinę do pomidorowej. Wydobywa pełnię smaku i dodaje pikantności

Kiedy na stołach pojawia się pomidorowa, po chwili słychać tylko stukanie łyżek. Kultowa zupa podkręcona o jeden dodatek zamieni się w pyszne dzieło sztuki.

Ten dodatek podkręci smak zupy pomidorowejTen dodatek podkręci smak zupy pomidorowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zupa pomidorowa w polskich domach gości od pokoleń, często będąc drugim wcieleniem nieodzownego rosołu. Jedni zabielają ją mocno śmietanką, inni wolą mocno wyczuwalny smak pomidorów. Trwają też liczne dyskusje na temat tego, czy w roli dodatku lepiej sprawdzi się ryż, czy makaron. Moja pomidorówka zaskakuje jednak czymś innym. Dodaję do niej odrobinę startego chrzanu, który wspaniale podkręca smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski ziemniaczane z azjatyckim sosem z pastą gochujang

Zupa pomidorowa z chrzanem

Chrzan kojarzy się głównie ze Świętami Wielkanocnymi, a później odchodzi w zapomnienie. Wielka szkoda, bo to warzywo wspaniale sprawdzi się w wielu potrawach, nie tylko tych jajecznych. W moim domu starty chrzan ląduje w zupie pomidorowej. Ostry, wyrazisty smak wspaniale równoważy słodko-kwaśne pomidory.

Zupa pomidorowa z nietypowym dodatkiem
Zupa pomidorowa z nietypowym dodatkiem © Adobe Stock

W sezonie najlepiej zrobić zupę na świeżych, wygrzanych w słońcu pomidorach. Wystarczy je sparzyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Gdy jednak o słodkich warzywach można tylko pomarzyć, sięgam po passatę pomidorową. To godny zamiennik, który zapewni wyrazisty aromat pomidorów. Jeśli przygotowujesz pomidorową na bazie rosołu, oczywiście pomijasz gotowanie wywaru z mięsa i warzyw.

Składniki:

  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 2 udka z kurczaka,
  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 1-2 pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • por,
  • pół selera,
  • 1-2 łyżki tartego chrzanu,
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 2-4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka przełóż mięso i zalej wodą.
  2. Zagotuj, zbierz szumowiny.
  3. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz sól.
  4. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze części i wrzuć do wywaru.
  5. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a wywar nabierze koloru.
  6. Dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy oraz starty chrzan i zagotuj.
  7. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową zupę możesz lekko zabielić śmietanką zahartowaną w chochli wywaru. Ilość chrzanu dopasuj do swoich preferencji. Gotową zupę pomidorową podaj z ugotowanym makaronem lub ryżem. Możesz dorzucić również obrane z kości kawałki mięsa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła i zajadam ze smakiem
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek