WAŻNE
TERAZ

Magda Umer nie żyje. Dziennikarka i "królowa" polskiej poezji śpiewanej miała 76 lat

Ścieram popularne warzywo i dodaję do ciasta. Słodki dodatek do popołudniowej kawki

Ciasta z marchewki czy z dyni zna chyba każdy – są słodkie, wilgotne i pełne smaku. Warto więc pójść o krok dalej i sięgnąć po kolejne warzywo, które może nie wydawać się oczywistym składnikiem deseru, a jednak potrafi zaskoczyć – i to bardzo pozytywnie.

Słodki dodatek do porannej kawy Słodki dodatek do porannej kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cytrynowe ciasto z cukinii to pyszny i lekki wypiek, który łączy w sobie świeżość cytryny z delikatną wilgotnością cukinii. Idealne na każdą porę roku – świetnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej herbaty, jak i jako nieco zdrowszy deser dla całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka z rabarbarem - ciacho, które łączy wiosnę i lato w jednej blaszce

Cukinia na słodko w cieście

Cytrynowe ciasto z cukinii to lekki, domowy wypiek, który zaskakuje nie tylko głównym dodatkiem, ale również prostotą i smakiem. Choć cukinia w cieście może brzmieć nietypowo, warto dać jej szansę – nie tylko nie dominuje smaku, ale sprawia, że ciasto jest wyjątkowo wilgotne, miękkie i długo zachowuje świeżość. Dzięki neutralnemu aromatowi świetnie komponuje się z cytryną, która wnosi do wypieku świeżość i delikatną kwaskowatość. To ciasto idealne na każdą porę roku – doskonałe do popołudniowej herbaty, na rodzinne spotkania lub po prostu jako zdrowszy deser na co dzień. A zdziwienie na twarzy rodziny i gości – gwarantowane.

Przepis na ciasto cytrynowe z cukinią

Składniki na ciasto:

  • 375 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 350 g cukru,
  • starta skórka z 2 cytryn,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 jajka,
  • 240 ml oleju,
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 średnie cukinie.

Składniki na lukier:

  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 4 łyżki mleka,
  • kilka kropel aromatu cytrynowego.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 160 stopni Celsjusza (góra-dół).
  2. Dwie małe keksówki (9x28 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Cukinie dokładnie umyj, nie obieraj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, nie odciskaj soku.
  4. W jednej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia, w drugiej misce połącz cukier ze startą skórką cytrynową, dodaj jajka, olej, sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
  5. Połącz mokre składniki z suchymi do uzyskania jednolitej masy.
  6. Delikatnie wmieszaj startą cukinię razem z sokiem.
  7. Ciasto przełóż równomiernie do form, piecz około 60–65 minut do suchego patyczka, jeśli wierzch zbyt się zrumieni, przykryj folią aluminiową.
  8. Po upieczeniu pozostaw w formie na 15 minut, następnie wyjmij i studź na kratce, krojenie zaleca się dopiero po całkowitym wystudzeniu.
  9. Lukier przygotuj, ucierając cukier puder z mlekiem i aromatem cytrynowym na gładką polewę i polej nim wystudzone ciasto.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟