Sekretny składnik ciasteczek. Wychodzą niewiarygodnie miękkie

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Jest to bardzo uniwersalne warzywo, sprawdzi się zarówno w wytrawnych daniach, jak i w słodkich wypiekach. Wystarczy dodać dyniowe purée do placuszków czy ciasteczek, a wyjdą niewiarygodnie miękkie i zyskają piękny kolor.

Ciasteczka dynioweCiasteczka dyniowe
Źródło zdjęć: © Mała cukierenka
Katarzyna Gileta

Dyniowe ciasteczka to prawdziwy hit. Są bardzo proste do zrobienia, przepięknie pachną i mają apetyczny żółty kolor. Ich bazą jest dyniowe purée. Jak je zrobić? Wystarczy, że usuniesz z dyni gniazdo nasienne, pokroisz miąższ (razem ze skórką) na kawałki i wstawisz do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 30-35 minut. Po wystudzeniu wyjmij miąższ za pomocą łyżki i zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby odciśnij z nadmiaru wody. Gotowe! Teraz możesz zająć się pieczeniem ciasteczek.

"Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasteczka dyniowe bez glutenu, wegańskie. Z wierzchu troszkę chrupiące (szczególnie świeże od razu po upieczeniu), a w środku są miękkie i pełne smaku" - pisze Natalia, autorka bloga "Mała cukierenka".

Jeśli wciąż nie masz dość przepisów na dyniowe smakołyki, sięgnij po sprawdzoną recepturę na pyszne i wilgotne ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa dynia. Takiej przekąski nikt nie odmówi

Ciasteczka dyniowe - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka purée z dyni,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/3 łyżeczki aromatu pomarańczowego,
  • 1,5 szklanki mąki z brązowego ryżu,
  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 3/4 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 szklanki poszatkowanych orzechów.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj razem purée z dyni, olej, aromat i cukier (mieszaj szpatułką lub łyżką do połączenia składników).
  2. Następnie dodaj mąkę ryżową, gryczaną, sodę, cynamon i poszatkowane orzechy. Wymieszaj, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki).
  3. Z ciasta formuj w rękach kulki i kładź je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka możesz również formować przy pomocy łyżki do lodów.
  4. Ciasteczka wkładaj do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 160 st. C na funkcji termoobieg przez około 15-18 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser