Sekretny składnik ciasteczek. Wychodzą niewiarygodnie miękkie

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Jest to bardzo uniwersalne warzywo, sprawdzi się zarówno w wytrawnych daniach, jak i w słodkich wypiekach. Wystarczy dodać dyniowe purée do placuszków czy ciasteczek, a wyjdą niewiarygodnie miękkie i zyskają piękny kolor.

Ciasteczka dynioweCiasteczka dyniowe
Źródło zdjęć: © Mała cukierenka
Katarzyna Gileta

Dyniowe ciasteczka to prawdziwy hit. Są bardzo proste do zrobienia, przepięknie pachną i mają apetyczny żółty kolor. Ich bazą jest dyniowe purée. Jak je zrobić? Wystarczy, że usuniesz z dyni gniazdo nasienne, pokroisz miąższ (razem ze skórką) na kawałki i wstawisz do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 30-35 minut. Po wystudzeniu wyjmij miąższ za pomocą łyżki i zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby odciśnij z nadmiaru wody. Gotowe! Teraz możesz zająć się pieczeniem ciasteczek.

"Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasteczka dyniowe bez glutenu, wegańskie. Z wierzchu troszkę chrupiące (szczególnie świeże od razu po upieczeniu), a w środku są miękkie i pełne smaku" - pisze Natalia, autorka bloga "Mała cukierenka".

Jeśli wciąż nie masz dość przepisów na dyniowe smakołyki, sięgnij po sprawdzoną recepturę na pyszne i wilgotne ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa dynia. Takiej przekąski nikt nie odmówi

Ciasteczka dyniowe - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka purée z dyni,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/3 łyżeczki aromatu pomarańczowego,
  • 1,5 szklanki mąki z brązowego ryżu,
  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 3/4 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 szklanki poszatkowanych orzechów.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj razem purée z dyni, olej, aromat i cukier (mieszaj szpatułką lub łyżką do połączenia składników).
  2. Następnie dodaj mąkę ryżową, gryczaną, sodę, cynamon i poszatkowane orzechy. Wymieszaj, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki).
  3. Z ciasta formuj w rękach kulki i kładź je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka możesz również formować przy pomocy łyżki do lodów.
  4. Ciasteczka wkładaj do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 160 st. C na funkcji termoobieg przez około 15-18 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis