Sekretny składnik ciasteczek. Wychodzą niewiarygodnie miękkie
Sezon na dynię trwa w najlepsze. Jest to bardzo uniwersalne warzywo, sprawdzi się zarówno w wytrawnych daniach, jak i w słodkich wypiekach. Wystarczy dodać dyniowe purée do placuszków czy ciasteczek, a wyjdą niewiarygodnie miękkie i zyskają piękny kolor.
02.11.2023 18:51
Dyniowe ciasteczka to prawdziwy hit. Są bardzo proste do zrobienia, przepięknie pachną i mają apetyczny żółty kolor. Ich bazą jest dyniowe purée. Jak je zrobić? Wystarczy, że usuniesz z dyni gniazdo nasienne, pokroisz miąższ (razem ze skórką) na kawałki i wstawisz do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 30-35 minut. Po wystudzeniu wyjmij miąższ za pomocą łyżki i zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby odciśnij z nadmiaru wody. Gotowe! Teraz możesz zająć się pieczeniem ciasteczek.
"Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasteczka dyniowe bez glutenu, wegańskie. Z wierzchu troszkę chrupiące (szczególnie świeże od razu po upieczeniu), a w środku są miękkie i pełne smaku" - pisze Natalia, autorka bloga "Mała cukierenka".
Jeśli wciąż nie masz dość przepisów na dyniowe smakołyki, sięgnij po sprawdzoną recepturę na pyszne i wilgotne ciasto.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka dyniowe - przepis
Składniki:
- 1 szklanka purée z dyni,
- 1/2 szklanki oleju,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/3 łyżeczki aromatu pomarańczowego,
- 1,5 szklanki mąki z brązowego ryżu,
- 1 szklanka mąki gryczanej,
- 3/4 łyżeczki sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 szklanki poszatkowanych orzechów.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj razem purée z dyni, olej, aromat i cukier (mieszaj szpatułką lub łyżką do połączenia składników).
- Następnie dodaj mąkę ryżową, gryczaną, sodę, cynamon i poszatkowane orzechy. Wymieszaj, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki).
- Z ciasta formuj w rękach kulki i kładź je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka możesz również formować przy pomocy łyżki do lodów.
- Ciasteczka wkładaj do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 160 st. C na funkcji termoobieg przez około 15-18 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia.