Sekretny składnik ciasteczek. Wychodzą niewiarygodnie miękkie

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Jest to bardzo uniwersalne warzywo, sprawdzi się zarówno w wytrawnych daniach, jak i w słodkich wypiekach. Wystarczy dodać dyniowe purée do placuszków czy ciasteczek, a wyjdą niewiarygodnie miękkie i zyskają piękny kolor.

Ciasteczka dynioweCiasteczka dyniowe
Źródło zdjęć: © Mała cukierenka
Katarzyna Gileta

Dyniowe ciasteczka to prawdziwy hit. Są bardzo proste do zrobienia, przepięknie pachną i mają apetyczny żółty kolor. Ich bazą jest dyniowe purée. Jak je zrobić? Wystarczy, że usuniesz z dyni gniazdo nasienne, pokroisz miąższ (razem ze skórką) na kawałki i wstawisz do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 30-35 minut. Po wystudzeniu wyjmij miąższ za pomocą łyżki i zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby odciśnij z nadmiaru wody. Gotowe! Teraz możesz zająć się pieczeniem ciasteczek.

"Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasteczka dyniowe bez glutenu, wegańskie. Z wierzchu troszkę chrupiące (szczególnie świeże od razu po upieczeniu), a w środku są miękkie i pełne smaku" - pisze Natalia, autorka bloga "Mała cukierenka".

Jeśli wciąż nie masz dość przepisów na dyniowe smakołyki, sięgnij po sprawdzoną recepturę na pyszne i wilgotne ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa dynia. Takiej przekąski nikt nie odmówi

Ciasteczka dyniowe - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka purée z dyni,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/3 łyżeczki aromatu pomarańczowego,
  • 1,5 szklanki mąki z brązowego ryżu,
  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 3/4 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 szklanki poszatkowanych orzechów.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj razem purée z dyni, olej, aromat i cukier (mieszaj szpatułką lub łyżką do połączenia składników).
  2. Następnie dodaj mąkę ryżową, gryczaną, sodę, cynamon i poszatkowane orzechy. Wymieszaj, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki).
  3. Z ciasta formuj w rękach kulki i kładź je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka możesz również formować przy pomocy łyżki do lodów.
  4. Ciasteczka wkładaj do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 160 st. C na funkcji termoobieg przez około 15-18 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟