PrzepisCiastkaSekretny składnik ciasteczek. Wychodzą niewiarygodnie miękkie

Sekretny składnik ciasteczek. Wychodzą niewiarygodnie miękkie

Ciasteczka dyniowe
Ciasteczka dyniowe
Źródło zdjęć: © Mała cukierenka
Katarzyna Gileta
02.11.2023 18:51

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Jest to bardzo uniwersalne warzywo, sprawdzi się zarówno w wytrawnych daniach, jak i w słodkich wypiekach. Wystarczy dodać dyniowe purée do placuszków czy ciasteczek, a wyjdą niewiarygodnie miękkie i zyskają piękny kolor.

Dyniowe ciasteczka to prawdziwy hit. Są bardzo proste do zrobienia, przepięknie pachną i mają apetyczny żółty kolor. Ich bazą jest dyniowe purée. Jak je zrobić? Wystarczy, że usuniesz z dyni gniazdo nasienne, pokroisz miąższ (razem ze skórką) na kawałki i wstawisz do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 30-35 minut. Po wystudzeniu wyjmij miąższ za pomocą łyżki i zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby odciśnij z nadmiaru wody. Gotowe! Teraz możesz zająć się pieczeniem ciasteczek.

"Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasteczka dyniowe bez glutenu, wegańskie. Z wierzchu troszkę chrupiące (szczególnie świeże od razu po upieczeniu), a w środku są miękkie i pełne smaku" - pisze Natalia, autorka bloga "Mała cukierenka".

Jeśli wciąż nie masz dość przepisów na dyniowe smakołyki, sięgnij po sprawdzoną recepturę na pyszne i wilgotne ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka dyniowe - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka purée z dyni,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/3 łyżeczki aromatu pomarańczowego,
  • 1,5 szklanki mąki z brązowego ryżu,
  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 3/4 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 szklanki poszatkowanych orzechów.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj razem purée z dyni, olej, aromat i cukier (mieszaj szpatułką lub łyżką do połączenia składników).
  2. Następnie dodaj mąkę ryżową, gryczaną, sodę, cynamon i poszatkowane orzechy. Wymieszaj, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki).
  3. Z ciasta formuj w rękach kulki i kładź je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka możesz również formować przy pomocy łyżki do lodów.
  4. Ciasteczka wkładaj do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 160 st. C na funkcji termoobieg przez około 15-18 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia.
Źródło artykułu:malacukierenka.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także