Sernik robię kremowy jak masełko. Bez sezonowych owoców się nie obejdzie
To ciasto idealne na rodzinne spotkania i specjalne okazje. Takiego deseru nie powstydziłaby się żadna szanująca się cukiernia. Kremowy sernik rozpływa się w ustach.
Jeśli myślisz o serniku, przed oczami najpewniej pojawia ci się tradycyjny, ciężki sernik z twarogu. To klasyk polskich deserów, ale szkoda ograniczać się tylko do niego. W szczególności, gdy nadchodzi lato, a wraz z upałami szukamy lżejszych deserów. Z pomocą przychodzi przepis na kremowy sernik z mascarpone i serkiem typu philadelphia, zwieńczony malinami i pistacjami. W wersji "na bogato" możesz sięgnąć po jadalne złoto i ugościć swoich bliskich iście po królewsku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski, które zawstydzą leniwe i kopytka. Do masy dodaję tanie warzywo
Kremowy sernik z malinami
Już na sam widok tego sernika można poczuć napływającą do ust ślinkę. Jest lekki, kremowy, a zaserwowany prosto z lodówki przyjemnie orzeźwi. W roli spodu występują tutaj ciasteczka owsiane, które tworzą cienką, lekko chrupiącą warstwę, przyjemnie kontrastującą z kremową masą serową. Aby nie było mdło i nudno, do sernika wpadły również maliny.
To sernik prosty, ale wymaga trochę czasu. W lodówce musi spędzić kilka godzin, więc przygotowanie należy zaplanować odpowiednio wcześnie.
Składniki:
Spód:
- 200 g ciasteczek owsianych,
- 80 g roztopionego masła.
Masa serowa:
- 500 g serka typu Philadelphia,
- 250 g serka mascarpone,
- 200 g cukru pudru,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka wydrażone z jednej laski,
- płaska łyżeczka skórki startej z cytryny,
- 100-150 g malin.
Do dekoracji:
- maliny,
- drobno posiekane pistacji,
- opcjonalnie: jadalne płatki złota (jak na zdjęciu),
- polewa malinowa (z przetartych malin z odrobiną cukru).
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasteczka zmiel w blenderze na drobny piasek.
- Dodaj masło, wymieszaj i wyłóż na dno tortownicy. Dociśnij mocno szklanką, aby powstał zwarty spód i wstaw do lodówki.
- W dużej misce umieść serek philadelphia i serek mascarpone. Miksuj krótko na niskich obrotach, tylko do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy.
- Stopniowo dodawaj cukier puder, miksując na niskich obrotach.
- Wbij jajka i krótko zmiksuj.
- Dodaj ekstrakt waniliowy oraz skórkę z cytryny i wymieszaj.
- Do gotowej masy serowej delikatnie wmieszaj maliny. Możesz je delikatnie rozgnieść widelcem w niektórych miejscach, aby uzyskać efekt marmurku, lub pozostawić w całości.
- Tortownicę owiń dokładnie z zewnątrz podwójną warstwą folii aluminiowej (szczelnie, aby woda nie dostała się do środka). Postaw tortownicę w większym naczyniu żaroodpornym lub blasze do pieczenia.
- Wlej gorącą wodę do większego naczynia, tak aby sięgała do około 2-3 cm wysokości tortownicy.
- Wstaw naczynie z tortownicą do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza w programie góra dół. . Piecz przez około 60-80 minut. Sernik będzie gotowy, gdy jego boki będą ścięte, a środek będzie się ruszał przy delikatnym potrząśnięciu.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Pozostaw sernik w piekarniku na około 1 godzinę do powolnego studzenia.
- Wyjmij sernik z piekarnika i ostaw na blacie do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstaw go do lodówki na minimum 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.
- Przed podaniem delikatnie zdejmij obręcz tortownicy.
- Udekoruj sernik świeżymi malinami i posyp drobno pokruszonymi pistacjami. Jeśli chcesz dodać efektu "wow", delikatnie przyklej jadalne płatki złota do powierzchni sernika. Możesz również polać go domową polewą malinową.
Gotowe ciasto pokrój na kawałki. Podawaj schłodzone. Smacznego!