Sernik Snickers bez pieczenia nie ma sobie równych. Nie da się zjeść tylko jednego kawałka

To idealne połączenie masy serowej, czekolady i chrupiących orzeszków, które szybko przeniesie cię do słodkiego raju. Sernik Snickers nie ma sobie równych.

Sernik Snickers Sernik Snickers
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Sernik Snickers to sprawdzony patent na deser, którym zachwycisz swoich gości. To idealne połączenie struktur: kremowego sera i chrupiących orzeszków zatopionych w słodkie czekoladzie. Rolę spodu pełnią pokruszone ciasteczka, a całość przygotujesz bez konieczności włączania piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik snikers bez pieczenia - obłędny w smaku, banalny do zrobienia

Sernik Snickers bez pieczenia

Gdy na stole pojawia się ten sernik, od razu wszyscy zabierają się za jedzenie. Ciasteczkowy spód, masa z masła orzechowego i serka śmietankowego oraz solidna warstwa czekolady z solonymi orzeszkami sprawi, że szybko zapomnisz o innych deserach.

To ciasto bez pieczenia świetnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach, zastąpi urodzinowy tort, zachwyci gości na imprezie czy sprawi, że weekendowy podwieczorek będzie prawdziwą ucztą.

Składniki: 

  • 300 g owsianych ciastek z czekoladą,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 500 g serka śmietankowego, 
  • 150 g masła orzechowego, 
  • 330 ml śmietanki 36 proc., 
  • 150 g cukru pudru, 
  • 2 czekolady mleczne, 
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych. 

Dekoracja:  

  • 200 ml śmietanki 36 proc., 
  • 1 śmietan fix, 
  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • 3 batoniki snickers.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ciasteczka owsiane zmiel na drobną masę. Możesz zrobić to w robocie kuchennym lub przełożyć ciasteczka do strunowego woreczka i zmiażdżyć wałkiem. Pokruszone ciastka wymieszaj z roztopionym masłem i wyłóż nimi spód tortownicy o średnicy ok. 18 cm. Dobrze dociśnij.

Spód do ciasta
Spód do ciasta © Pyszności

Krok 2. Do miski przełóż serek śmietankowy, dodaj masło orzechowe, cukier puder i wymieszaj całość. Wlej śmietankę i połącz, aż powstanie gładka masa. Przełóż ją do formy ze spodem i wstaw do lodówki.

Masa do sernika bez pieczenia
Masa do sernika bez pieczenia © Pyszności

Krok 3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dorzuć posiekane orzeszki ziemne. Polewę wyłóż na sernik.

Sernik Snickers z polewą czekoladową
Sernik Snickers z polewą czekoladową © Pyszności

Krok 4. Śmietankę zmiksuj z cukrem pudrem i śmietan-fixem na bitą śmietanę i udekoruj nią ciasto. Dodawaj kawałki batoników i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik Snickers pokrój na kawałki. Smacznego!

Sernik Snickers bez pieczenia
Sernik Snickers bez pieczenia © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają