Jest jednym z ulubionych owoców egzotycznych. Sprawdź, jak wybrać tego najlepszego i najsmaczniejszego
Stanowi jeden z ulubionych owoców egzotycznych. Można kupić go w puszce, jednak najlepiej smakuje ten świeżo zakupiony. Mowa oczywiście o ananasie, który oprócz cennych właściwości, jest owocem, który wykorzystuje się w wielu rozmaitych potrawach. Sprawia, że śniadanie, deser czy obiad zamienia się w wyjątkową ucztę. Sprawdź, jak wybrać najlepszego i świeżego ananasa i kiedy rozpoczyna się sezon na ananasy.
13.07.2023 06:30
Owoce egzotyczne wyróżniają się smakiem i właściwościami. Chyba nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie rzeczywistości choćby bez bananów, pomarańczy czy cytryn. Dużą popularnością cieszy się również ananas. Dodaje się go m.in. do pizzy hawajskiej, co w opinii Włochów i wielu innych osób jest niewybaczalnym grzechem. Jednak ananas jest składnikiem, który można dodać praktycznie do wszystkiego. Kiedy rozpoczyna się sezon na ananasy, jakie mają właściwości i czym się kierować przy zakupie?
Ananas - co to za owoc?
Zanim dowiesz się, kiedy trwa ananas sezon, dobrze jest uświadomić sobie, co to za owoc i dlaczego warto go spożywać. Ananas to słodka i orzeźwiająca przekąska, którą warto włączyć do swojej diety — przede wszystkim ze względu na właściwości i smak. Jest to owoc, pochodzący z rodziny bromeliowatych, a uprawia się go w Ameryce Południowej. Jego owoce mogą osiągać wagę, która dochodzi nawet do 5 kilogramów. Ananas posiada owalny, cylindryczny kształt oraz wyróżniającą się kolczastą, brązowo-zieloną skórkę.
Kostaryka, Filipiny, Brazylia, Indie i Tajlandia są głównymi producentami ananasów na świecie. Natomiast ananas dotarł do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł go z Gwadelupy. Charakterystycznym elementem ananasa jest jego wygląd, w tym gruba skórka. Miąższ ananasa jest niezwykle soczysty i ma żółto-zieloną barwę, która miejscami przechodzi w odcień pomarańczowy. Ananasy są słodko-kwaśne, wyjątkowo aromatyczne, a dojrzałe owoce mogą być niezwykle soczyste.
Właściwości ananasa - dlaczego warto je jeść?
Sezon na ananasy to odpowiedni moment, by cieszyć się ich najlepszym smakiem i właściwościami. A w czym dokładnie tkwi wyjątkowość ananasów? Ananas jest źródłem obfitości witamin i minerałów. Zawiera witaminy A, C, B1, B2, B6, PP oraz kwas foliowy, miedź, żelazo, fosfor i cynk. Dodanie ananasa do naszej diety stanowi łatwy sposób na wzmocnienie odporności, ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Witamina ta posiada właściwości antyoksydacyjne, więc pozytywnie wpływa również na zdrowy wygląd skóry oraz ogólne samopoczucie.
Ananas zawiera bromelinę, która korzystnie wpływa na proces odchudzania. Enzym ten posiada również inne zastosowania medyczne, takie jak łagodzenie dolegliwości bólowych, działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, obniżanie gorączki oraz wzmacnianie odporności. Ananas pozytywnie wpływa również na zdrowie kości i może przeciwdziałać osteoporozie. Nawet dzieciom w okresie intensywnego wzrostu zaleca się spożywanie tego owocu.
Jak wykorzystać ananasa w swojej kuchni?
Sezon na ananasa jest dość długi, dzięki temu możemy się cieszyć smakiem tych owoców bez ograniczeń. Można go dodać praktycznie do wszystkiego, zgodnie ze swoimi preferencjami. Na pewno będzie dobrym dodatkiem do owsianki, pizzy, sałatek, deserów, czy sosów słodko-kwaśnych, czy dań kuchni azjatyckiej. Ananas świetnie komponuje się również z grillowanymi potrawami, dodając im lekkiej słodyczy i egzotycznego smaku. Można go także piec lub karmelizować, tworząc smaczne dodatki do deserów lub wykorzystując jako element dekoracyjny.
Kiedy sezon na ananasy i jak wybrać najlepszego ananasa?
Na sam koniec, warto odpowiedzieć na pytanie, kiedy wypada sezon na ananasy i czym się kierować, podczas jego zakupu w sklepie. Warto zaznaczyć, że świeży ananas jest dostępny w sklepie przez cały rok, ale właściwy sezon na ananasy to okres od marca do czerwca. Aby ocenić jakość ananasa w sklepie, można zastosować kilka prostych metod. Pierwszą z nich jest sprawdzenie zapachu dolnej części ananasa — powinien być przyjemny, słodki i owocowy. Jeśli zapach jest intensywny i nieco octowy, może to oznaczać, że ananas jest już przejrzały.
Kolejną metodą jest badanie pióropusza ananasa. Wystarczy wyciągnąć liść z wierzchołka i zwrócić uwagę, czy przy jego złamaniu słychać charakterystyczny trzask. Jeśli tak, to znaczy, że ananas jest dojrzały. Ważne jest również, aby dolne liście ananasa nie odklejały się łatwo przy delikatnym pociągnięciu, gdyż może to wskazywać na nadmierną dojrzałość owocu.