Jest jednym z ulubionych owoców egzotycznych. Sprawdź, jak wybrać tego najlepszego i najsmaczniejszego

Stanowi jeden z ulubionych owoców egzotycznych. Można kupić go w puszce, jednak najlepiej smakuje ten świeżo zakupiony. Mowa oczywiście o ananasie, który oprócz cennych właściwości, jest owocem, który wykorzystuje się w wielu rozmaitych potrawach. Sprawia, że śniadanie, deser czy obiad zamienia się w wyjątkową ucztę. Sprawdź, jak wybrać najlepszego i świeżego ananasa i kiedy rozpoczyna się sezon na ananasy.

ObrazekSezon na ananasy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Owoce egzotyczne wyróżniają się smakiem i właściwościami. Chyba nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie rzeczywistości choćby bez bananów, pomarańczy czy cytryn. Dużą popularnością cieszy się również ananas. Dodaje się go m.in. do pizzy hawajskiej, co w opinii Włochów i wielu innych osób jest niewybaczalnym grzechem. Jednak ananas jest składnikiem, który można dodać praktycznie do wszystkiego. Kiedy rozpoczyna się sezon na ananasy, jakie mają właściwości i czym się kierować przy zakupie?

Ananas - co to za owoc?

Zanim dowiesz się, kiedy trwa ananas sezon, dobrze jest uświadomić sobie, co to za owoc i dlaczego warto go spożywać. Ananas to słodka i orzeźwiająca przekąska, którą warto włączyć do swojej diety — przede wszystkim ze względu na właściwości i smak. Jest to owoc, pochodzący z rodziny bromeliowatych, a uprawia się go w Ameryce Południowej. Jego owoce mogą osiągać wagę, która dochodzi nawet do 5 kilogramów. Ananas posiada owalny, cylindryczny kształt oraz wyróżniającą się kolczastą, brązowo-zieloną skórkę.

Obrazek
Sok z ananasa pomaga w zrzucaniu kilogramów - Pyszności; Foto Canva.com

Kostaryka, Filipiny, Brazylia, Indie i Tajlandia są głównymi producentami ananasów na świecie. Natomiast ananas dotarł do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł go z Gwadelupy. Charakterystycznym elementem ananasa jest jego wygląd, w tym gruba skórka. Miąższ ananasa jest niezwykle soczysty i ma żółto-zieloną barwę, która miejscami przechodzi w odcień pomarańczowy. Ananasy są słodko-kwaśne, wyjątkowo aromatyczne, a dojrzałe owoce mogą być niezwykle soczyste.

Właściwości ananasa - dlaczego warto je jeść?

Sezon na ananasy to odpowiedni moment, by cieszyć się ich najlepszym smakiem i właściwościami. A w czym dokładnie tkwi wyjątkowość ananasów? Ananas jest źródłem obfitości witamin i minerałów. Zawiera witaminy A, C, B1, B2, B6, PP oraz kwas foliowy, miedź, żelazo, fosfor i cynk. Dodanie ananasa do naszej diety stanowi łatwy sposób na wzmocnienie odporności, ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Witamina ta posiada właściwości antyoksydacyjne, więc pozytywnie wpływa również na zdrowy wygląd skóry oraz ogólne samopoczucie.

Ananas zawiera bromelinę, która korzystnie wpływa na proces odchudzania. Enzym ten posiada również inne zastosowania medyczne, takie jak łagodzenie dolegliwości bólowych, działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, obniżanie gorączki oraz wzmacnianie odporności. Ananas pozytywnie wpływa również na zdrowie kości i może przeciwdziałać osteoporozie. Nawet dzieciom w okresie intensywnego wzrostu zaleca się spożywanie tego owocu.

Jak wykorzystać ananasa w swojej kuchni?

Sezon na ananasa jest dość długi, dzięki temu możemy się cieszyć smakiem tych owoców bez ograniczeń. Można go dodać praktycznie do wszystkiego, zgodnie ze swoimi preferencjami. Na pewno będzie dobrym dodatkiem do owsianki, pizzy, sałatek, deserów, czy sosów słodko-kwaśnych, czy dań kuchni azjatyckiej. Ananas świetnie komponuje się również z grillowanymi potrawami, dodając im lekkiej słodyczy i egzotycznego smaku. Można go także piec lub karmelizować, tworząc smaczne dodatki do deserów lub wykorzystując jako element dekoracyjny.

Obrazek
Grillowane ananasy - Pyszności; Foto Canva.com

Kiedy sezon na ananasy i jak wybrać najlepszego ananasa?

Na sam koniec, warto odpowiedzieć na pytanie, kiedy wypada sezon na ananasy i czym się kierować, podczas jego zakupu w sklepie. Warto zaznaczyć, że świeży ananas jest dostępny w sklepie przez cały rok, ale właściwy sezon na ananasy to okres od marca do czerwca. Aby ocenić jakość ananasa w sklepie, można zastosować kilka prostych metod. Pierwszą z nich jest sprawdzenie zapachu dolnej części ananasa — powinien być przyjemny, słodki i owocowy. Jeśli zapach jest intensywny i nieco octowy, może to oznaczać, że ananas jest już przejrzały.

Obrazek
Krojenie ananasa - Pyszności; Foto Canva.com

Kolejną metodą jest badanie pióropusza ananasa. Wystarczy wyciągnąć liść z wierzchołka i zwrócić uwagę, czy przy jego złamaniu słychać charakterystyczny trzask. Jeśli tak, to znaczy, że ananas jest dojrzały. Ważne jest również, aby dolne liście ananasa nie odklejały się łatwo przy delikatnym pociągnięciu, gdyż może to wskazywać na nadmierną dojrzałość owocu.

Wybrane dla Ciebie

Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie