Pieczony ananas z szarpaną wieprzowiną, wakacyjne smaki na talerzu
Połączenie słodkiego ananasa z mięsem przenosi nas w pyszną podróż pełną smaków i zapachów. Idealny przepis na grilla i spotkanie z przyjaciółmi. Zaskakujący pieczony ananas z szarpaną wieprzowiną wprowadzi do Twojej kuchni powiew nowości i z pewnością zainspiruje Cię do dalszych eksperymentów.
14.07.2022 | aktual.: 16.10.2023 10:04
Ananas z grilla na deser, sos słodko-kwaśny, pizza z ananasem- to połączenia każdy z nas doskonale zna. Jeśli lubisz mieszać smaki i próbować nowości, to mamy dziś dla Ciebie rewelacyjny przepis na pieczonego ananasa z szarpaną wieprzowiną. Delikatnie pomidorowe i miękkie mięso świetnie przełamuje smak słodkiego ananasa. Spróbuj raz, a oszalejesz na punkcie tego przepisu!
Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube:
W przygotowaniu pomógł nam blender ręczny marki Philips.
Pieczony ananas z szarpaną wieprzowiną- składniki
1 ananas
600 łopatki wieprzowej
200 ml coli
2 cm tartego imbiru
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka soli
1 łyżka sosu worcestershire
2 łyżki koncentratu pomidorowego
300 g przecieru pomidorowego
200 g sera mozzarelli - tartego
8 plastrów boczku
Przepis krok po kroku:
Z ananasa usuń pióropusz. Następnie postaw go i odkrój twardą skórę. Wydrąż środek ananasa. Nam pomógł w tym blender ręczny.
Do miski przełóż łopatkę wieprzową i wbij w nią wykałaczki. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i dopraw całość solą oraz pieprzem. Następnie dodaj sos worcestershire (jeśli nie masz go w swoim domu- zamień go na sos sojowy lub pomiń), colę i wydrążony i zblendowany środek z ananasa. Tak zamarynowane mięso przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty i usuń wykałaczki. Przesmaż je na patelni z odrobiną oleju. Następnie do głębokiego rondla lub garnka przelej marynatę, dodaj passatę pomidorową, przecier pomidorowy i dodaj mięso. Duś je w powstałym sosie na wolnym ogniu przez 3-4 godziny.
Upieczone i uduszone mięso porwij przy pomocy rąk lub dwóch widelców. Dodaj do mięsa ok. 2 chochelki sosu z gotowania i wymieszaj.
Tak przygotowane mięso dodaj do wydrążonego ananasa. Wkładaj na zmianę: łyżka wieprzowiny, trochę tartej mozzarelli, łyżka mięsa, trochę sera itd.
Następnie owiń ananas z zewnątrz plastrami boczku i przykryj na górze odciętym wcześniej pióropuszem. Całość postaw w naczyniu żaroodpornym i wstaw do pieczenia na 202-5 minut (170 stopni Celsjusza). Mięso możesz również upiec na grillu, smarując boczek resztkami marynaty do mięsa.
Nasz ananas jest już gotowy. Zdejmij górę i pokrój go w plastry. Smacznego!