Pieczony ananas z szarpaną wieprzowiną, wakacyjne smaki na talerzu

Połączenie słodkiego ananasa z mięsem przenosi nas w pyszną podróż pełną smaków i zapachów. Idealny przepis na grilla i spotkanie z przyjaciółmi. Zaskakujący pieczony ananas z szarpaną wieprzowiną wprowadzi do Twojej kuchni powiew nowości i z pewnością zainspiruje Cię do dalszych eksperymentów.

ObrazekPieczony ananas z szarpaną wieprzowiną- Pyszności
Ewa

Ananas z grilla na deser, sos słodko-kwaśny, pizza z ananasem- to połączenia każdy z nas doskonale zna. Jeśli lubisz mieszać smaki i próbować nowości, to mamy dziś dla Ciebie rewelacyjny przepis na pieczonego ananasa z szarpaną wieprzowiną. Delikatnie pomidorowe i miękkie mięso świetnie przełamuje smak słodkiego ananasa. Spróbuj raz, a oszalejesz na punkcie tego przepisu!

Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube: 

W przygotowaniu pomógł nam blender ręczny marki Philips.

Pieczony ananas z szarpaną wieprzowiną- składniki

1 ananas

600 łopatki wieprzowej

200 ml coli

2 cm tartego imbiru

2-3 ząbki czosnku

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka soli

1 łyżka sosu worcestershire

2 łyżki koncentratu pomidorowego

300 g przecieru pomidorowego

200 g sera mozzarelli - tartego

8 plastrów boczku

Przepis krok po kroku:

Z ananasa usuń pióropusz. Następnie postaw go i odkrój twardą skórę. Wydrąż środek ananasa. Nam pomógł w tym blender ręczny.

Obrazek
Pieczony ananas z szarpaną wieprzowiną- Pyszności

Do miski przełóż łopatkę wieprzową i wbij w nią wykałaczki. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i dopraw całość solą oraz pieprzem. Następnie dodaj sos worcestershire (jeśli nie masz go w swoim domu- zamień go na sos sojowy lub pomiń), colę i wydrążony i zblendowany środek z ananasa. Tak zamarynowane mięso przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Obrazek
Pieczony ananas z szarpaną wieprzowiną- Pyszności

Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty i usuń wykałaczki. Przesmaż je na patelni z odrobiną oleju. Następnie do głębokiego rondla lub garnka przelej marynatę, dodaj passatę pomidorową, przecier pomidorowy i dodaj mięso. Duś je w powstałym sosie na wolnym ogniu przez 3-4 godziny.

Obrazek
Pieczony ananas z szarpaną wieprzowiną- Pyszności

Upieczone i uduszone mięso porwij przy pomocy rąk lub dwóch widelców. Dodaj do mięsa ok. 2 chochelki sosu z gotowania i wymieszaj.

Obrazek
Pieczony ananas z szarpaną wieprzowiną- Pyszności

Tak przygotowane mięso dodaj do wydrążonego ananasa. Wkładaj na zmianę: łyżka wieprzowiny, trochę tartej mozzarelli, łyżka mięsa, trochę sera itd.

Obrazek
Pieczony ananas z szarpaną wieprzowiną- Pyszności

Następnie owiń ananas z zewnątrz plastrami boczku i przykryj na górze odciętym wcześniej pióropuszem. Całość postaw w naczyniu żaroodpornym i wstaw do pieczenia na 202-5 minut (170 stopni Celsjusza). Mięso możesz również upiec na grillu, smarując boczek resztkami marynaty do mięsa.

Obrazek
Pieczony ananas z szarpaną wieprzowiną- Pyszności

Nasz ananas jest już gotowy. Zdejmij górę i pokrój go w plastry. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku