Łosoś z ananasem i soczystą, lekką sałatką. Efektowne danie na obiad

Łosoś z ananasem to przepis na zachwycający obiad w nieco egzotycznym stylu. Tym przepisem zrobisz prawdziwą furorę! Soczysta, miękka ryba z delikatnym aromatem ananasa to będzie hit.

Łosoś z ananasem – połączenie idealne

Pieczony łosoś z ananasem to fantastyczna propozycja na obiad. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i jest miłą odskocznią od tradycyjnych potraw, które przygotowujemy na co dzień w naszych domach.
Nie da się ukryć, że większość Polaków za rzadko sięga po ryby. Według zaleceń dietetyków i lekarzy powinniśmy spożywać ryby nawet 3 razy w tygodniu. Łosoś to znakomite źródło białka i aminokwasów, których nasz organizm sam nie jest w stanie wytworzyć. W każdej formie stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu.

Całość podaliśmy z lekką sałatką z ogórkiem i ananasem. W jej przygotowaniu pomógł nam Zoodler marki Philips.

Łosoś z ananasem- składniki

Pieczony łosoś:

  • 300 g fileta z łososia
  • 1/3 szkl. sosu sojowego
  • 1/3 posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku

Świeża i lekka sałatka:

  • 1 ananas
  • 3 ogórki zielone
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 czerwona papryka

Przepis na łososia z ananasem

Zacznij od przygotowania ananasa. Odetnij jego pióropusz, przekrój go na pół i usuń boki skóry. Pomocny będzie filmik z przepisem, który znajdziesz wyżej. Na nim dokładnie pokazujemy, jak przygotować ananasa. Kawałek owocu ponacinaj.

Marynata do łososia z ananasem

W miseczce przygotuj sos sojowy. Dodaj posiekany drobno czosnek, natkę pietruszki, sok z limonki i całość wymieszaj. Na kawałek umytej i osuszonej ręcznikiem kuchennym ryby wyłóż marynatę i połóż kawałek ananasa.

Całość zabezpiecz przy pomocy sznurka i zgrilluj na patelni lub grillu

Przepis na lekką sałatkę

Łososia podamy w towarzystwie lekkiej sałatki. Ogórka pokrój we wstążki lub cienkie paski. Nam pomógł w tym Zoodler marki Philips. Z pozostałej części ananasa usuń środek, tworząc owocową miseczkę. Ogórka wymieszaj z ananasem wydrążonym ze środka, czerwoną cebulą posiekaną w cienkie pióra i drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Zetrzyj skórę z limonki (uważaj, żeby nie zetrzeć też białej błony- jest gorzka i nie nadaje się do zjedzenia). Dodaj sok z limonki i marynatę, która pozostała po łososiu. Całość dokładnie wymieszaj.

Gotowe

Upieczonego lub zgrillowanego łososia podaj z sałatką w miseczce z ananasa. Pyszny, letni obiad jest już gotowy.

łosoś z ananasem przepis

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×