Siostra Anastazja z jabłek robi cud surówkę. Zamiast cukru, dosypuje inne słodkości

Wiele osób ceni przepisy siostry Anastazji ze względu na wybór składników, które są niedrogie i łatwo dostępne. Zakonnica gotuje podobnie jak nasze mamy i babcie, dlatego jej potrawy często przywołują najlepsze wspomnienia. Ten przepis na surówkę może zaskoczyć wiernych fanów i fanki.

Sałatka od siostry Anastazji to zastrzyk pozytywnej energiiSałatka od siostry Anastazji to zastrzyk pozytywnej energii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Surówka lub sałatka z jabłkami od siostry Anastazji to prawdziwa bomba witaminowa. Jest doskonałym wsparciem dla organizmu w chwili osłabionej odporności. Idealnie sprawdzi się również w charakterze przekąski do pracy. Duża dawka dobrej energii wspomoże pracę mózgu i poprawi koncentrację. Nawet nie zauważysz, kiedy uporasz się z najtrudniejszymi zadaniami.

Puszyste pancakes z jabłkiem. Szybki przepis na śniadanie bez krojenia i ścierania

Co kryje w sobie sałatka od siostry Anastazji?

Podstawę stanowią świeże i kruche jabłka, które po pokrojeniu należy szybko skropić sokiem z cytryny, aby zachowały jasny i apetyczny kolor. Jednak to tylko początek listy pożywnych składników. Są tu orzechy włoskie, które wspierają pracę mózgu i serca dzięki zawartości kwasów omega-3, a także płatki migdałów, dostarczające witaminy E, która chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

W sałatce znajdują się również suszone owoce, tj. rodzynki, figi, daktyle i morele – pełne błonnika i minerałów, dzięki którym poprawiają trawienie i wzmacniają odporność. A wszystko otula prosty sos jogurtowy, dostarczający do organizmu wapń, białko i probiotyki wspierające florę bakteryjną jelit.

Przepis na sałatkę z jabłek i bakalii od siostry Anastazji

Z tego przepisu wychodzi duża miska sałatki. Jeśli potrzebujesz porcji dla dwóch osób, zmniejsz o połowę ilość podanych składników.

Składniki:

  • 5 kruchych jabłek,
  • sok z 1 cytryny,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • ok. 50 g płatków migdałowych,
  • 100 g rodzynek,
  • 100 g suszonych fig,
  • 100 g suszonych daktyli,
  • 100 g suszonych moreli,
  • 2 małe jogurty (ok. 400 g).

Sposób przygotowania:

  1. Obierz jabłka i wytnij z nich gniazda nasienne. Pokrój w półplasterki i od razu skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  2. Orzechy włoskie pokrój na mniejsze kawałki i upraż na suchej patelni razem z płatkami migdałów.
  3. Rodzynki, suszone figi, daktyle i morele przelej wrzątkiem. Większe owoce pokrój w paseczki i dodaj do jabłek. Rodzynki mogą być w całości.
  4. Wrzuć też orzechy z patelni.
  5. Dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥