Siostra Anastazja z jabłek robi cud surówkę. Zamiast cukru, dosypuje inne słodkości
Wiele osób ceni przepisy siostry Anastazji ze względu na wybór składników, które są niedrogie i łatwo dostępne. Zakonnica gotuje podobnie jak nasze mamy i babcie, dlatego jej potrawy często przywołują najlepsze wspomnienia. Ten przepis na surówkę może zaskoczyć wiernych fanów i fanki.
Surówka lub sałatka z jabłkami od siostry Anastazji to prawdziwa bomba witaminowa. Jest doskonałym wsparciem dla organizmu w chwili osłabionej odporności. Idealnie sprawdzi się również w charakterze przekąski do pracy. Duża dawka dobrej energii wspomoże pracę mózgu i poprawi koncentrację. Nawet nie zauważysz, kiedy uporasz się z najtrudniejszymi zadaniami.
Puszyste pancakes z jabłkiem. Szybki przepis na śniadanie bez krojenia i ścierania
Co kryje w sobie sałatka od siostry Anastazji?
Podstawę stanowią świeże i kruche jabłka, które po pokrojeniu należy szybko skropić sokiem z cytryny, aby zachowały jasny i apetyczny kolor. Jednak to tylko początek listy pożywnych składników. Są tu orzechy włoskie, które wspierają pracę mózgu i serca dzięki zawartości kwasów omega-3, a także płatki migdałów, dostarczające witaminy E, która chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
W sałatce znajdują się również suszone owoce, tj. rodzynki, figi, daktyle i morele – pełne błonnika i minerałów, dzięki którym poprawiają trawienie i wzmacniają odporność. A wszystko otula prosty sos jogurtowy, dostarczający do organizmu wapń, białko i probiotyki wspierające florę bakteryjną jelit.
Przepis na sałatkę z jabłek i bakalii od siostry Anastazji
Z tego przepisu wychodzi duża miska sałatki. Jeśli potrzebujesz porcji dla dwóch osób, zmniejsz o połowę ilość podanych składników.
Składniki:
- 5 kruchych jabłek,
- sok z 1 cytryny,
- 100 g orzechów włoskich,
- ok. 50 g płatków migdałowych,
- 100 g rodzynek,
- 100 g suszonych fig,
- 100 g suszonych daktyli,
- 100 g suszonych moreli,
- 2 małe jogurty (ok. 400 g).
Sposób przygotowania:
- Obierz jabłka i wytnij z nich gniazda nasienne. Pokrój w półplasterki i od razu skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Orzechy włoskie pokrój na mniejsze kawałki i upraż na suchej patelni razem z płatkami migdałów.
- Rodzynki, suszone figi, daktyle i morele przelej wrzątkiem. Większe owoce pokrój w paseczki i dodaj do jabłek. Rodzynki mogą być w całości.
- Wrzuć też orzechy z patelni.
- Dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.