Siostra Anastazja z jabłek robi cud surówkę. Zamiast cukru, dosypuje inne słodkości

Wiele osób ceni przepisy siostry Anastazji ze względu na wybór składników, które są niedrogie i łatwo dostępne. Zakonnica gotuje podobnie jak nasze mamy i babcie, dlatego jej potrawy często przywołują najlepsze wspomnienia. Ten przepis na surówkę może zaskoczyć wiernych fanów i fanki.

Sałatka od siostry Anastazji to zastrzyk pozytywnej energiiSałatka od siostry Anastazji to zastrzyk pozytywnej energii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Surówka lub sałatka z jabłkami od siostry Anastazji to prawdziwa bomba witaminowa. Jest doskonałym wsparciem dla organizmu w chwili osłabionej odporności. Idealnie sprawdzi się również w charakterze przekąski do pracy. Duża dawka dobrej energii wspomoże pracę mózgu i poprawi koncentrację. Nawet nie zauważysz, kiedy uporasz się z najtrudniejszymi zadaniami.

Puszyste pancakes z jabłkiem. Szybki przepis na śniadanie bez krojenia i ścierania

Co kryje w sobie sałatka od siostry Anastazji?

Podstawę stanowią świeże i kruche jabłka, które po pokrojeniu należy szybko skropić sokiem z cytryny, aby zachowały jasny i apetyczny kolor. Jednak to tylko początek listy pożywnych składników. Są tu orzechy włoskie, które wspierają pracę mózgu i serca dzięki zawartości kwasów omega-3, a także płatki migdałów, dostarczające witaminy E, która chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

W sałatce znajdują się również suszone owoce, tj. rodzynki, figi, daktyle i morele – pełne błonnika i minerałów, dzięki którym poprawiają trawienie i wzmacniają odporność. A wszystko otula prosty sos jogurtowy, dostarczający do organizmu wapń, białko i probiotyki wspierające florę bakteryjną jelit.

Przepis na sałatkę z jabłek i bakalii od siostry Anastazji

Z tego przepisu wychodzi duża miska sałatki. Jeśli potrzebujesz porcji dla dwóch osób, zmniejsz o połowę ilość podanych składników.

Składniki:

  • 5 kruchych jabłek,
  • sok z 1 cytryny,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • ok. 50 g płatków migdałowych,
  • 100 g rodzynek,
  • 100 g suszonych fig,
  • 100 g suszonych daktyli,
  • 100 g suszonych moreli,
  • 2 małe jogurty (ok. 400 g).

Sposób przygotowania:

  1. Obierz jabłka i wytnij z nich gniazda nasienne. Pokrój w półplasterki i od razu skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  2. Orzechy włoskie pokrój na mniejsze kawałki i upraż na suchej patelni razem z płatkami migdałów.
  3. Rodzynki, suszone figi, daktyle i morele przelej wrzątkiem. Większe owoce pokrój w paseczki i dodaj do jabłek. Rodzynki mogą być w całości.
  4. Wrzuć też orzechy z patelni.
  5. Dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba