Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać

Skrzydełka z kurczaka to prawdziwy hit wszystkich domówek. Wśród klasycznych, szybkich do przygotowania przekąsek one wybijają się na pierwszy plan i znikają w mgnieniu oka.

Skrzydełka w miodowej glazurze zachwycą wszystkich przy stoleSkrzydełka w miodowej glazurze zachwycą wszystkich przy stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Skrzydełka świetnie sprawdzą się nie tylko jako przekąski na imprezach, ale również jako danie główne - szczególnie w towarzystwie domowych frytek i świeżych warzyw lub colesława. To pyszny sposób na spróbowanie skrzydełek z kurczaka w innej formie niż zazwyczaj, a dzięki słodkiej glazurze z miodu nikt im się nie oprze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika

Skrzydełka w miodzie

Choć przygotowanie skrzydełek w miodowej glazurze może wydawać się nieco bardziej czasochłonne niż innych imprezowych przekąsek – takich jak koreczki, tortille czy chipsy z dipem – zdecydowanie warto poświęcić im chwilę uwagi. To danie, które robi wrażenie nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Złociste i lekko klejące skrzydełka z sosem z miodu, imbiru i czosnku są miłą odmianą od codziennych przekąsek i potrafią zaskoczyć gości.

Podczas serwowania dobrze zadbać też o dodatki – pieczone warzywa, jak ziemniaki, cukinia czy marchewka, świetnie wchłoną resztki glazury i uzupełnią smak mięsa. Jeśli wolisz coś lżejszego, możesz przygotować prostą sałatkę ze szpinaku, pomidorków koktajlowych i lekkiego winegretu. Co więcej, skrzydełka smakują świetnie również na zimno, więc możesz je przygotować wcześniej i mieć pewność, że nawet po kilku godzinach nadal będą pyszne. To przepis, który wymaga odrobinę więcej uwagi niż typowe przekąski, ale jego efekt w postaci zachwyconych min gości, zdecydowanie wynagradza włożony czas.

Przepis na skrzydełka kurczaka w miodowej glazurze

Składniki:

  • 6 dużych skrzydełek kurczaka,
  • 1 litr wody lub łagodnego bulionu,
  • 3–4 łyżki miodu,
  • 4–5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka ostrej papryki,
  • 1 płaska łyżka mielonego imbiru.

Sposób przygotowania:

  1. Podziel skrzydełka na części, odetnij końcówki i umieść mięso na patelni tak, by kawałki się nie nakładały.
  2. Zalej wodą lub bulionem, tak aby lekko przykryły mięso i zagotuj.
  3. Gdy pojawią się szumowiny, zbierz je, a następnie dodaj miód, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Imbir zalej wrzątkiem w osobnym naczyniu, odstaw na 15–20 minut pod przykryciem, a następnie oddziel napar od fusów i wlej go do mięsa.
  5. Gotuj przez około 20 minut na średnim ogniu, nie mieszając zbyt często.
  6. Kiedy płynu zostanie ok. 1,5 cm, zmniejsz ogień do minimum i uważnie kontroluj, by sos się nie przypalił – miód łatwo się karmelizuje.
  7. Gotowe skrzydełka pojadaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej