Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka z kurczaka to prawdziwy hit wszystkich domówek. Wśród klasycznych, szybkich do przygotowania przekąsek one wybijają się na pierwszy plan i znikają w mgnieniu oka.
Skrzydełka świetnie sprawdzą się nie tylko jako przekąski na imprezach, ale również jako danie główne - szczególnie w towarzystwie domowych frytek i świeżych warzyw lub colesława. To pyszny sposób na spróbowanie skrzydełek z kurczaka w innej formie niż zazwyczaj, a dzięki słodkiej glazurze z miodu nikt im się nie oprze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika
Skrzydełka w miodzie
Choć przygotowanie skrzydełek w miodowej glazurze może wydawać się nieco bardziej czasochłonne niż innych imprezowych przekąsek – takich jak koreczki, tortille czy chipsy z dipem – zdecydowanie warto poświęcić im chwilę uwagi. To danie, które robi wrażenie nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Złociste i lekko klejące skrzydełka z sosem z miodu, imbiru i czosnku są miłą odmianą od codziennych przekąsek i potrafią zaskoczyć gości.
Podczas serwowania dobrze zadbać też o dodatki – pieczone warzywa, jak ziemniaki, cukinia czy marchewka, świetnie wchłoną resztki glazury i uzupełnią smak mięsa. Jeśli wolisz coś lżejszego, możesz przygotować prostą sałatkę ze szpinaku, pomidorków koktajlowych i lekkiego winegretu. Co więcej, skrzydełka smakują świetnie również na zimno, więc możesz je przygotować wcześniej i mieć pewność, że nawet po kilku godzinach nadal będą pyszne. To przepis, który wymaga odrobinę więcej uwagi niż typowe przekąski, ale jego efekt w postaci zachwyconych min gości, zdecydowanie wynagradza włożony czas.
Przepis na skrzydełka kurczaka w miodowej glazurze
Składniki:
- 6 dużych skrzydełek kurczaka,
- 1 litr wody lub łagodnego bulionu,
- 3–4 łyżki miodu,
- 4–5 ząbków czosnku,
- 1 łyżka ostrej papryki,
- 1 płaska łyżka mielonego imbiru.
Sposób przygotowania:
- Podziel skrzydełka na części, odetnij końcówki i umieść mięso na patelni tak, by kawałki się nie nakładały.
- Zalej wodą lub bulionem, tak aby lekko przykryły mięso i zagotuj.
- Gdy pojawią się szumowiny, zbierz je, a następnie dodaj miód, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Imbir zalej wrzątkiem w osobnym naczyniu, odstaw na 15–20 minut pod przykryciem, a następnie oddziel napar od fusów i wlej go do mięsa.
- Gotuj przez około 20 minut na średnim ogniu, nie mieszając zbyt często.
- Kiedy płynu zostanie ok. 1,5 cm, zmniejsz ogień do minimum i uważnie kontroluj, by sos się nie przypalił – miód łatwo się karmelizuje.
- Gotowe skrzydełka pojadaj z ulubionymi dodatkami.