Tak zrobione skrzydełka chrupią aż miło. Sto razy lepsze niż z KFC

Marzysz o chrupiących, soczystych skrzydełkach, których smak przebije nawet te z fast foodów? Mam dla ciebie prosty przepis, który podbije podniebienia całej rodziny! Dzięki kilku prostym trikom stworzysz skrzydełka, które będą równie chrupiące, co te z KFC, a jednocześnie dużo zdrowsze i smaczniejsze.

Jak zrobić obłędnie chrupiące skrzydełka z kurczaka?Jak zrobić obłędnie chrupiące skrzydełka z kurczaka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Skrzydełka z kurczaka to ulubiona przekąska zarówno dzieci, jak i dorosłych. Przygotowane z odpowiednią panierką i chrupiącą skórką, stają się hitem każdej imprezy czy rodzinnego spotkania. Istnieje jednak pewien trik, który sprawi, że domowe skrzydełka wyjdą jeszcze smaczniejsze i bardziej chrupiące niż te serwowane w popularnych fast-foodach. Poniżej znajdziesz przepis na wyjątkowo chrupiące skrzydełka, które zaskoczą swoim smakiem i idealną konsystencją. Sprawdź, jak je przygotować, by podbiły serca wszystkich gości!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowe przekąski z mięsem mielonym. W sam raz na imprezę halloweenową

Sekret idealnych skrzydełek: marynata i panierka

Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata, która sprawi, że mięso będzie soczyste i pełne aromatu. Jogurt naturalny doskonale zmiękcza mięso, a dodatek ulubionych ziół i przypraw nada skrzydełkom niepowtarzalny smak. Płatki kukurydziane stworzą z kolei chrupiącą panierkę, która obłędnie chrupie przy każdym kęsie.

Jak przygotować idealne skrzydełka?

Składniki:

  • 1,5 kg skrzydełek z kurczaka,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 350 g płatków kukurydzianych,
  • czosnek granulowany,
  • słodka mielona papryka,
  • mielone chili,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj jogurt z ulubionymi przyprawami. Dodaj czosnek, słodką paprykę, chili i sól według własnych preferencji.
  2. Wrzuć skrzydełka do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
  3. Pokrusz płatki kukurydziane na drobne kawałki.
  4. Wyjmij skrzydełka z marynaty i obtocz je w pokruszonych płatkach.
  5. Rozgrzej olej na głębokiej patelni i smaż skrzydełka partiami, aż będą złocisto-brązowe i chrupiące.
  6. Osącz skrzydełka na papierowym ręczniku i podawaj z ulubionymi sosami, takimi jak barbecue, czosnkowy czy słodko-kwaśny.

Jeśli preferujesz zdrowsze opcje, zamiast smażyć skrzydełka, możesz je upiec w piekarniku. Wystarczy wyłożyć blachę papierem do pieczenia, ułożyć na niej skrzydełka i piec w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut, aż skórka będzie chrupiąca.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej