Upiornie pyszne skrzydełka Draculi. Na halloweenowej imprezie zrobią furorę

Skrzydełka Draculi to idealna propozycja dla wszystkich miłośników pikantnych i niecodziennych smaków. Ich ciemna, niemal czarna barwa i lekko słodko-ostry smak z pewnością zrobią wrażenie na Twoich gościach.

Skrzydełka DraculiSkrzydełka Draculi
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Czasami pozornie proste potrawy, jak skrzydełka z kurczaka, przy odrobinie fantazji mogą zamienić się w ciekawą przekąskę. Halloween to czas wielu imprez, na których nie może zabraknąć różnych pyszności. Gdy czarne skrzydełka Draculi pojawiają się na stole, wszyscy są pod wrażeniem. Kolor to zasługa naturalnego składnika, jakim jest atrament z kałamarnicy. Jeśli nie znajdziesz go w sklepie, a na zamówienie przez internet będzie już za późno, możesz spróbować nadać kolor również czarnym barwnikiem spożywczym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiornie pyszne skrzydełka Draculi. Na halloweenowej imprezie zrobią furorę

Skrzydełka Draculi - przekąska na Halloween

Upiornie pyszne i efektownie straszne skrzydełka to obowiązkowa pozycja na imprezie. Słodki miód, słony sos sojowy i pikantne przyprawy tworzą wyjątkową kompozycję smakową, bo przecież liczy się nie tylko sam wygląd.

Pomimo efektownego wyglądu, skrzydełka są łatwe do przygotowania. Idealnie wpiszą się w klimat imprezy Halloweenowej, a goście na długo zapamiętają taką przystawkę w stylu hrabiego Draculi lub w wersji dla młodszych w sylu Batmana.

Składniki:

  • 10 skrzydełek z kurczaka,
  • 3 łyżki miodu,
  • ¼ szklanki sosu sojowego,
  • 1 łyżka rozcieńczonego atramentu z kałamarnicy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • ¼ oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Krok 1. Skrzydełka kurczaka umieść w woreczku strunowym. Dodaj miód, ocet balsamiczny, rozcieńczony atrament kałamarnicy, słodką paprykę, suszony czosnek oraz olej. Zamknij woreczek i dobrze potrząśnij, by przyprawy i atrament równomiernie otuliły mięso. Odstaw na 24 godziny do lodówki, by mięso się marynowały.

Marynowanie skrzydełek
Marynowanie skrzydełek © Pyszności

Krok 2. Po tym czasie wyjmij skrzydełka z woreczka. Wbij wykałaczkę tak, by napięła skrzydełka, prostując je. Na wideo pokazujemy, jak to zrobić.

Zamarynowane skrzydełka
Zamarynowane skrzydełka © Pyszności

Krok 3. Skrzydełka ułóż na kratce do pieczenia, podkładając pod spód blaszkę z papierem, by nie zabrudzić piekarnika. Posmaruj pozostałą w misce marynatą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 30 minut.

Skrzydełka gotowe do pieczenia
Skrzydełka gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 4. Upieczone skrzydełka podaj z dodatkami, na przykład dipem oraz frytkami z batatów. Smacznego!

Skrzydełka Draculi
Skrzydełka Draculi © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀