Upiornie pyszne skrzydełka Draculi. Na halloweenowej imprezie zrobią furorę
Skrzydełka Draculi to idealna propozycja dla wszystkich miłośników pikantnych i niecodziennych smaków. Ich ciemna, niemal czarna barwa i lekko słodko-ostry smak z pewnością zrobią wrażenie na Twoich gościach.
16.10.2024 07:33
Czasami pozornie proste potrawy, jak skrzydełka z kurczaka, przy odrobinie fantazji mogą zamienić się w ciekawą przekąskę. Halloween to czas wielu imprez, na których nie może zabraknąć różnych pyszności. Gdy czarne skrzydełka Draculi pojawiają się na stole, wszyscy są pod wrażeniem. Kolor to zasługa naturalnego składnika, jakim jest atrament z kałamarnicy. Jeśli nie znajdziesz go w sklepie, a na zamówienie przez internet będzie już za późno, możesz spróbować nadać kolor również czarnym barwnikiem spożywczym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skrzydełka Draculi - przekąska na Halloween
Upiornie pyszne i efektownie straszne skrzydełka to obowiązkowa pozycja na imprezie. Słodki miód, słony sos sojowy i pikantne przyprawy tworzą wyjątkową kompozycję smakową, bo przecież liczy się nie tylko sam wygląd.
Pomimo efektownego wyglądu, skrzydełka są łatwe do przygotowania. Idealnie wpiszą się w klimat imprezy Halloweenowej, a goście na długo zapamiętają taką przystawkę w stylu hrabiego Draculi lub w wersji dla młodszych w sylu Batmana.
Składniki:
- 10 skrzydełek z kurczaka,
- 3 łyżki miodu,
- ¼ szklanki sosu sojowego,
- 1 łyżka rozcieńczonego atramentu z kałamarnicy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- ¼ oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
Krok 1. Skrzydełka kurczaka umieść w woreczku strunowym. Dodaj miód, ocet balsamiczny, rozcieńczony atrament kałamarnicy, słodką paprykę, suszony czosnek oraz olej. Zamknij woreczek i dobrze potrząśnij, by przyprawy i atrament równomiernie otuliły mięso. Odstaw na 24 godziny do lodówki, by mięso się marynowały.
Krok 2. Po tym czasie wyjmij skrzydełka z woreczka. Wbij wykałaczkę tak, by napięła skrzydełka, prostując je. Na wideo pokazujemy, jak to zrobić.
Krok 3. Skrzydełka ułóż na kratce do pieczenia, podkładając pod spód blaszkę z papierem, by nie zabrudzić piekarnika. Posmaruj pozostałą w misce marynatą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 30 minut.
Krok 4. Upieczone skrzydełka podaj z dodatkami, na przykład dipem oraz frytkami z batatów. Smacznego!