Słodkie przetwory, które będą hitem na zimę. Przerabiam kilka kilogramów

Szukasz pomysłu na słodkie przetwory, które zachwycą smakiem? Zamiast kupować gotowe dżemy, zrób dżem jabłkowy z dodatkiem cytryny. Ten prosty przepis sprawi, że w twojej kuchni zapanuje jesienna magia, a słoiki wypełnią się pysznym, aromatycznym skarbem na zimę.

Słodkie przetwory, które będą hitem na zimęSłodkie przetwory, które będą hitem na zimę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiedy nadchodzi jesień, uwielbiam spędzać czas w kuchni, przygotowując domowe przetwory. Nie ma nic lepszego niż zapach gotujących się owoców, który wypełnia cały dom. W tym roku postawiłem na klasykę w nowym wydaniu – dżem jabłkowy z dodatkiem cytryny, który w mojej rodzinie od razu stał się hitem. Jest słodki, lekko kwaskowaty, puszysty i idealny na zimowe śniadania. Raz przygotowany, znika w zastraszającym tempie, więc od razu robię większą porcję – przerabiam kilka kilogramów jabłek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste pancakes z jabłkiem. Szybki przepis na śniadanie bez krojenia i ścierania

Dżem jabłkowy z dodatkiem cytryny – prosty przepis, wielka radość

Uwielbiam prostotę, dlatego mój przepis nie wymaga skomplikowanych składników ani godzin stania przy kuchence. Poniżej znajdziesz listę składników i szczegółowy opis przygotowania, który sprawi, że za pierwszym razem uda ci się stworzyć idealne przetwory.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 700 g cukru kryształu
  • sok z 2 cytryn

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obieram i kroję na mniejsze kawałki, skrapiam świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
  2. Przekładam owoce do dużego garnka, dodaję łyżkę cukru i podgrzewam, mieszając, aż jabłka staną się przezroczyste i miękkie.
  3. Całość miksuję na gładką masę, a następnie wsypuję resztę cukru i gotuję na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Podczas gotowania kuchnię wypełnia niesamowity aromat, który sprawia, że ciężko oderwać się od garnka. Każdy etap jest prosty, ale efekt – niepowtarzalny. Po ugotowaniu gorący dżem przelewam do czystych, wyparzonych słoików i szczelnie zamykam. Pozostawiam do ostygnięcia i odkładam w suche, ciemne miejsce. Dzięki temu mogę cieszyć się smakiem dżemu jabłkowego z dodatkiem cytryny przez całą zimę.

Uwielbiam go jeść nie tylko na świeżo upieczonym pieczywie, ale także jako dodatek do jogurtu, naleśników czy owsianki. Czasami dodaję szczyptę cynamonu, aby podkreślić jesienny charakter przetworu. Przygotowanie kilku słoików zajmuje mi niecałe pół dnia, ale satysfakcja jest ogromna. Widok rodziny sięgającej po kolejny słoik to najlepsza nagroda za włożony wysiłek.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko
Raz upieczesz i pokochasz ten smak. O niebo lepsze niż kajzerki z dyskontu
Raz upieczesz i pokochasz ten smak. O niebo lepsze niż kajzerki z dyskontu
Lepsza niż zwykła zielona. Herbata z ryżem zrobi furorę na jesień
Lepsza niż zwykła zielona. Herbata z ryżem zrobi furorę na jesień
Szwedzi jedzą zamiast tortu. Można poczuć się iście po królewsku
Szwedzi jedzą zamiast tortu. Można poczuć się iście po królewsku
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole