Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Nic tak nie przypomina smaku słońca jak domowe soki i kompoty, które nie tylko rozgrzeją w jesienne popołudnie, ale też dostarczą cennych witamin. Warto postawić na zdrową wersję i sprawdzony przepis.
Dawniej w domowych spiżarniach królowały przetwory, które pozwalały cieszyć się bogactwem lata przez cały rok. Dziś chętnie wracamy do wekowania i sięgamy po przepisy z babcinych zeszytów i to nie bez powodu. Domowe soki i kompoty zdecydowanie wygrywają w starciu z tymi ze sklepu. Przede wszystkim mamy pewność smaku i jakości, a jeśli do tego skorzystamy z przedwojennego przepisu, ograniczymy ilość cukru w napoju. Bez konserwantów i sztucznych dodatków, a co najważniejsze z pełnią smaku dojrzałych owoców. Tutaj nic więcej nie potrzeba do szczęścia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie
Przedwojenny przepis na sok bez cukru
W starej, przedwojennej recepturze, którą znaleźliśmy, zachęcano do przygotowywania zapasów z sokiem, ale bez dodatku cukru. Był to nie tyle patent na zdrowsze przetwory, ale przede wszystkim sposób na oszczędność. Cukier był po prostu drogi, przez co wiele gospodyń rezygnowało z gotowania.
Możesz sięgnąć po czarne jagody, poziomki, dziką różę, wiśnie, maliny, agrest czy leśne owoce. To doskonały sposób, by wydobyć naturalną słodycz owoców bez nadmiaru kalorii. Tradycyjnie sięgało się nie tylko po same owoce i słoiki, ale również pęcherz i siano. Ten pierwszy namaczano i obwiązywano nim słoiki. Siano z kolei służyło do wyłożenia garnka. Dziś śmiało można sięgnąć po prostu po czystą ściereczkę.
Butelki lub słoiczki do soków powinny być dobrze wyparzone i osuszone. Do środka należy wsypać drobne owoce, zakręcić i potrząsnąć butelką tak, aby owoce ściśle ułożyły się w słoiku. Butelki powinny być napełnione po samą szyjkę, aby owoce lekko się spiętrzyły. Gotuj soki na wolnym ogniu, w garnku wyłożonym ściereczką. Woda powinna sięgać do około 3/4 wysokości butelki, aby nie wpadała do środka podczas gotowania. Licząc od momentu zagotowania, trzymaj je w gorącej wodzie przez 20 minut.
Po zagotowaniu natychmiast wyjmij butelki z wody i szczelnie zamknij. Pozostaw butelki do ostygnięcia w chłodnym miejscu. Gdy wystygną, gotowe przetwory możesz przenieść do spiżarni.