Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce

Nic tak nie przypomina smaku słońca jak domowe soki i kompoty, które nie tylko rozgrzeją w jesienne popołudnie, ale też dostarczą cennych witamin. Warto postawić na zdrową wersję i sprawdzony przepis.

Zapas domowego soku na zimęZapas domowego soku na zimę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Dawniej w domowych spiżarniach królowały przetwory, które pozwalały cieszyć się bogactwem lata przez cały rok. Dziś chętnie wracamy do wekowania i sięgamy po przepisy z babcinych zeszytów i to nie bez powodu. Domowe soki i kompoty zdecydowanie wygrywają w starciu z tymi ze sklepu. Przede wszystkim mamy pewność smaku i jakości, a jeśli do tego skorzystamy z przedwojennego przepisu, ograniczymy ilość cukru w napoju. Bez konserwantów i sztucznych dodatków, a co najważniejsze z pełnią smaku dojrzałych owoców. Tutaj nic więcej nie potrzeba do szczęścia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie

Przedwojenny przepis na sok bez cukru

W starej, przedwojennej recepturze, którą znaleźliśmy, zachęcano do przygotowywania zapasów z sokiem, ale bez dodatku cukru. Był to nie tyle patent na zdrowsze przetwory, ale przede wszystkim sposób na oszczędność. Cukier był po prostu drogi, przez co wiele gospodyń rezygnowało z gotowania.

Domowe soki bez dodatku cukru
Domowe soki bez dodatku cukru © Adobe Stock

Możesz sięgnąć po czarne jagody, poziomki, dziką różę, wiśnie, maliny, agrest czy leśne owoce. To doskonały sposób, by wydobyć naturalną słodycz owoców bez nadmiaru kalorii. Tradycyjnie sięgało się nie tylko po same owoce i słoiki, ale również pęcherz i siano. Ten pierwszy namaczano i obwiązywano nim słoiki. Siano z kolei służyło do wyłożenia garnka. Dziś śmiało można sięgnąć po prostu po czystą ściereczkę.

Butelki lub słoiczki do soków powinny być dobrze wyparzone i osuszone. Do środka należy wsypać drobne owoce, zakręcić i potrząsnąć butelką tak, aby owoce ściśle ułożyły się w słoiku. Butelki powinny być napełnione po samą szyjkę, aby owoce lekko się spiętrzyły. Gotuj soki na wolnym ogniu, w garnku wyłożonym ściereczką. Woda powinna sięgać do około 3/4 wysokości butelki, aby nie wpadała do środka podczas gotowania. Licząc od momentu zagotowania, trzymaj je w gorącej wodzie przez 20 minut.

Przedwojenny przepis z 1936 roku
Przedwojenny przepis z 1936 roku © Instagram | przedwojenna_gastronomia

Po zagotowaniu natychmiast wyjmij butelki z wody i szczelnie zamknij. Pozostaw butelki do ostygnięcia w chłodnym miejscu. Gdy wystygną, gotowe przetwory możesz przenieść do spiżarni.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇