Śmietana Łaciata hitem kulinarnym tego lata. Dlaczego? Sprawdź!

Co łączy śledzia pod pierzynką z lodami i tatarem wołowym? Co wspólnego mają twórcy kulinarni z cenioną na całym świecie tatuatorką? Jak wygląda ziemniak "Milion Dolarów"? Czy śmietana Łaciata wymiata? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym tekście.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

29.07.2024 11:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Advertisement

Wraz z początkiem lata Beata Śniechowska, szefowa kuchni, ambasadorka marki śmietana Łaciata, w swojej wrocławskiej restauracji Młoda Polska gościła twórców kulinarnych. Na kolację zaproszeni zostali m.in. Adriana Marczewska, znana z programu "Ślinotok", emitowanego w kanale Kuchnia+, Gaweł Czajka, tworzący przepisy kulinarne do magazynu Vogue Polska, Coocharz, który w tym roku otrzymał tytuł foodowego twórcy roku, Monika Molecka, autorka książki "Pysznie czy przepysznie" czy Marcin Kuc, znany jako Jaja w kuchni, dziennikarz kulinarny. Event zorganizowany został przez markę śmietana Łaciata, a jego uczestnicy zebrali się w tak wyjątkowym składzie, aby celebrować smaki lata i spróbować nadzwyczajnych pyszności.

Beata Śniechowska przygotowała specjalne sezonowe comfort-foodowe menu, ze sznytem bistro, bazujące na kwaśnej, gęstej śmietanie Łaciatej. Wszystkie dania zostały dopieszczone ekologicznymi kwiatami, ziołami, owocami i uwaga… toną koperku, bo jak podkreśla ta ceniona szefowa kuchni – koperek to życie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz video-relację z eventu

Jako pierwszy na stół wjechał chłodnik z ogórkami, agrestem i kwaśną śmietaną, a następnie – cudowny śledzik pod pierzynką z młodymi ziemniaczkami. Jednak daniem, które skradło serca większości, był tatar wołowy z cieniutkimi plastrami kolorowych pomidorów i kleksem śmietany Łaciatej.

Nawet twórcy kulinarni, goście o wyjątkowo wytrawnych podniebieniach, podkreślali, że nie wpadliby na pomysł, aby połączyć tatara mięsnego z kwaśną śmietaną. A to właśnie dzięki takiej kombinacji powstało owo zachwycające danie, co zaznaczył Dominik Czeronek, półfinalista jednej z edycji programu MasterChef.

Nie zabrakło także atrakcji dla wielbicieli potraw wegetariańskich. Ziemniak "Milion Dolarów", podany z kwaśną śmietaną, kawiorem z jesiotra Antonius i kwiatem soli, na talerzu wyglądał jak milion dolarów i pieścił podniebienia bogactwem smaków. Nazwa tego dania nieprzypadkowo została zainspirowana zdjęciem ziemniaka, które zostało sprzedane dokładnie za taką sumę.

© materiały partnera

Piękny kwiat cukinii kazał na siebie chwilę poczekać zniecierpliwionym gościom. Jednak było warto. W połączeniu z labneh z kwaśnej śmietany, grillowaną brzoskwinią i bazylią wyglądał i smakował nieziemsko. Natomiast pierożki z twarożkiem i ziemniakami idealnie komponowały się z kwaśną śmietaną, bobem oraz groszkiem zerwanymi prosto z ogródka i aromatyczną miętą – "Ależ to była przyjemność!" – skwitował Piotr, krytyk kulinarny znany w sieci pod nazwą Wrocławskie Podróże Kulinarne.

O wyjątkowości wydarzenia stanowiły nie tylko oryginalne, pyszne potrawy, ale przede wszystkim ciekawi ludzie, także ci spoza kulinarnego świata.

Uczestnikami kolacji byli m.in. młodzi artyści z pokolenia Zet, Pako Nunchako – raper i Dżo Lama, tworząca na co dzień tatuaże inspirowane naturą. Do prowadzonej przez nią na Dolnym Śląsku wioski typu retreat przyjeżdżają goście z całego świata, aby sprawić sobie tatuaż, a jednocześnie obcować z naturą – zrelaksować się, nacieszyć wzrok zielenią, zrywać owoce i warzywa prosto z krzewów, poczuć zapach świeżych ziół i polnych kwiatów.

© materiały partnera

Dżo Lamę z twórcami kulinarnymi, takimi jak Adriana Marczewska czy Coocharz, łączy nie tylko zamiłowanie do pięknych tatuaży, ale przede wszystkim pasja kulinarna i chęć odkrywania nowych smaków.

Jak się okazuje miłość do jedzenia nie zna granic, łączy ludzi z różnych "światów" i pokoleń. Podobnie jak śmietana Łaciata łączy przeróżne składniki w niepowtarzalne potrawy i nadaje daniom aksamitno-kremowych konsystencji. Dzięki temu możemy cieszyć się wyjątkowymi smakami i aromatami ulubionych specjałów oraz doświadczać całkowicie nowych doznań kulinarnych.

Udowodniła to Beata Śniechowska, tworząc genialne, klasyczne, a zarazem nowatorskie potrawy z wykorzystaniem gęstej, kwaśnej śmietany. Przygotowane przez nią na deser mleczne lody podane z polewą z kwaśnej śmietany dosłownie "pozamiatały".

Jak to mówi Gaweł Czajka, restaurator z Sopotu, któremu zdarza się upichcić czasem coś pysznego w Dzień Dobry TVN: "Śmietana Łaciata wymiata!". Po kolacji degustacyjnej, z ust Szymona Dudka, posługującego się na Instagramie nazwą Człowiek od jedzenia, usłyszeliśmy także, że "Śmietana Łaciata podkręca smak wszystkich dań".

© materiały partnera

Nic w tym dziwnego. W końcu śmietana, dodawana do zup, sosów, a także deserów, od zawsze była w Polsce symbolem dostatku i gościnności. Ta znana pod marką Łaciata, produkowana przez Spółdzielnię Mleczarską Mlekpol z Grajewa, od zawsze wytwarzana jest według tradycyjnych metod i to wyłącznie z mleka pozyskiwanego od lokalnych dostawców. Dzięki temu ma czysty skład i wyjątkowy smak, który inspiruje najbardziej utalentowane szefowe i szefów kuchni.

Jeśli po przeczytaniu tego artykułu masz ochotę na takie pyszności z dodatkiem Łaciatej, jak sernik z białą czekoladą i polewą z kwaśnej śmietany lub carpaccio z pomidorów ze śmietaną albo ziemniaczanego langosza ze śmietaną, to odwiedź stronę internetową smietanalaciata.pl. Znajdziesz tam przepisy autorstwa szefowej kuchni Beaty Śniechowskiej – ambasadorki marki śmietana Łaciata.