Śmietana Łaciata hitem kulinarnym tego lata. Dlaczego? Sprawdź!
Co łączy śledzia pod pierzynką z lodami i tatarem wołowym? Co wspólnego mają twórcy kulinarni z cenioną na całym świecie tatuatorką? Jak wygląda ziemniak "Milion Dolarów"? Czy śmietana Łaciata wymiata? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym tekście.
29.07.2024 11:46
Wraz z początkiem lata Beata Śniechowska, szefowa kuchni, ambasadorka marki śmietana Łaciata, w swojej wrocławskiej restauracji Młoda Polska gościła twórców kulinarnych. Na kolację zaproszeni zostali m.in. Adriana Marczewska, znana z programu "Ślinotok", emitowanego w kanale Kuchnia+, Gaweł Czajka, tworzący przepisy kulinarne do magazynu Vogue Polska, Coocharz, który w tym roku otrzymał tytuł foodowego twórcy roku, Monika Molecka, autorka książki "Pysznie czy przepysznie" czy Marcin Kuc, znany jako Jaja w kuchni, dziennikarz kulinarny. Event zorganizowany został przez markę śmietana Łaciata, a jego uczestnicy zebrali się w tak wyjątkowym składzie, aby celebrować smaki lata i spróbować nadzwyczajnych pyszności.
Beata Śniechowska przygotowała specjalne sezonowe comfort-foodowe menu, ze sznytem bistro, bazujące na kwaśnej, gęstej śmietanie Łaciatej. Wszystkie dania zostały dopieszczone ekologicznymi kwiatami, ziołami, owocami i uwaga… toną koperku, bo jak podkreśla ta ceniona szefowa kuchni – koperek to życie!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz video-relację z eventu
Jako pierwszy na stół wjechał chłodnik z ogórkami, agrestem i kwaśną śmietaną, a następnie – cudowny śledzik pod pierzynką z młodymi ziemniaczkami. Jednak daniem, które skradło serca większości, był tatar wołowy z cieniutkimi plastrami kolorowych pomidorów i kleksem śmietany Łaciatej.
Nawet twórcy kulinarni, goście o wyjątkowo wytrawnych podniebieniach, podkreślali, że nie wpadliby na pomysł, aby połączyć tatara mięsnego z kwaśną śmietaną. A to właśnie dzięki takiej kombinacji powstało owo zachwycające danie, co zaznaczył Dominik Czeronek, półfinalista jednej z edycji programu MasterChef.
Nie zabrakło także atrakcji dla wielbicieli potraw wegetariańskich. Ziemniak "Milion Dolarów", podany z kwaśną śmietaną, kawiorem z jesiotra Antonius i kwiatem soli, na talerzu wyglądał jak milion dolarów i pieścił podniebienia bogactwem smaków. Nazwa tego dania nieprzypadkowo została zainspirowana zdjęciem ziemniaka, które zostało sprzedane dokładnie za taką sumę.
Piękny kwiat cukinii kazał na siebie chwilę poczekać zniecierpliwionym gościom. Jednak było warto. W połączeniu z labneh z kwaśnej śmietany, grillowaną brzoskwinią i bazylią wyglądał i smakował nieziemsko. Natomiast pierożki z twarożkiem i ziemniakami idealnie komponowały się z kwaśną śmietaną, bobem oraz groszkiem zerwanymi prosto z ogródka i aromatyczną miętą – "Ależ to była przyjemność!" – skwitował Piotr, krytyk kulinarny znany w sieci pod nazwą Wrocławskie Podróże Kulinarne.
O wyjątkowości wydarzenia stanowiły nie tylko oryginalne, pyszne potrawy, ale przede wszystkim ciekawi ludzie, także ci spoza kulinarnego świata.
Uczestnikami kolacji byli m.in. młodzi artyści z pokolenia Zet, Pako Nunchako – raper i Dżo Lama, tworząca na co dzień tatuaże inspirowane naturą. Do prowadzonej przez nią na Dolnym Śląsku wioski typu retreat przyjeżdżają goście z całego świata, aby sprawić sobie tatuaż, a jednocześnie obcować z naturą – zrelaksować się, nacieszyć wzrok zielenią, zrywać owoce i warzywa prosto z krzewów, poczuć zapach świeżych ziół i polnych kwiatów.
Dżo Lamę z twórcami kulinarnymi, takimi jak Adriana Marczewska czy Coocharz, łączy nie tylko zamiłowanie do pięknych tatuaży, ale przede wszystkim pasja kulinarna i chęć odkrywania nowych smaków.
Jak się okazuje miłość do jedzenia nie zna granic, łączy ludzi z różnych "światów" i pokoleń. Podobnie jak śmietana Łaciata łączy przeróżne składniki w niepowtarzalne potrawy i nadaje daniom aksamitno-kremowych konsystencji. Dzięki temu możemy cieszyć się wyjątkowymi smakami i aromatami ulubionych specjałów oraz doświadczać całkowicie nowych doznań kulinarnych.
Udowodniła to Beata Śniechowska, tworząc genialne, klasyczne, a zarazem nowatorskie potrawy z wykorzystaniem gęstej, kwaśnej śmietany. Przygotowane przez nią na deser mleczne lody podane z polewą z kwaśnej śmietany dosłownie "pozamiatały".
Jak to mówi Gaweł Czajka, restaurator z Sopotu, któremu zdarza się upichcić czasem coś pysznego w Dzień Dobry TVN: "Śmietana Łaciata wymiata!". Po kolacji degustacyjnej, z ust Szymona Dudka, posługującego się na Instagramie nazwą Człowiek od jedzenia, usłyszeliśmy także, że "Śmietana Łaciata podkręca smak wszystkich dań".
Nic w tym dziwnego. W końcu śmietana, dodawana do zup, sosów, a także deserów, od zawsze była w Polsce symbolem dostatku i gościnności. Ta znana pod marką Łaciata, produkowana przez Spółdzielnię Mleczarską Mlekpol z Grajewa, od zawsze wytwarzana jest według tradycyjnych metod i to wyłącznie z mleka pozyskiwanego od lokalnych dostawców. Dzięki temu ma czysty skład i wyjątkowy smak, który inspiruje najbardziej utalentowane szefowe i szefów kuchni.
Jeśli po przeczytaniu tego artykułu masz ochotę na takie pyszności z dodatkiem Łaciatej, jak sernik z białą czekoladą i polewą z kwaśnej śmietany lub carpaccio z pomidorów ze śmietaną albo ziemniaczanego langosza ze śmietaną, to odwiedź stronę internetową smietanalaciata.pl. Znajdziesz tam przepisy autorstwa szefowej kuchni Beaty Śniechowskiej – ambasadorki marki śmietana Łaciata.