Śniadanie robię po tunezyjsku. O zwykłej kanapce szybko zapomnisz

Tunezyjska kuchnia dla wielu osób pozostaje wciąż nieodkryta. To proste śniadanie przybliży jej smak, a jednocześnie nie odstraszy zbyt ekstrawaganckimi składnikami i intensywnymi przyprawami.

Brik to pyszne śniadanie na ciepłoBrik to pyszne śniadanie na ciepło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nasze mamy i babcie powtarzały, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Chociaż o tym, co na ten temat mawiały tunezyjskie seniorki rodów, możemy się tylko domyślać, to brik pokazuje, że i w Afryce Północnej pierwszy posiłek to coś więcej niż płatki z mlekiem. To celebracja poranka w prosty, chrupiący i pożywny sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć

Tunezyjski brik

Brik to coś pomiędzy kanapką, zapiekanką a pierożkiem. Podstawą jest cienkie, delikatne i kruche ciasto malsouga lub warqa, które skrywa w środku pyszne nadzienie. Najczęściej jest to tuńczyk, kapary, cebula, harissa oraz surowe jajko. Czasem spotkać się można z wersjami z baraniną. Ciasto z farszem składa się w trójkąt i smaży w głęboki oleju, aż stanie się chrupkie i rumiane. To pyszne śniadanie na ciepło zdecydowanie pozwoli rozpocząć nowy dzień z odpowiednią dawką energii, na długo uciszając burczenie w brzuchu.

Brik najczęściej podaje się na śniadanie lub w formie przekąski, ale świetnie sprawdzi się także jako kolacja na ciepło.

Przepis na brik

Chociaż sam brik jest naprawdę prosty w przygotowaniu, to wymaga pewnej zręczności. Smażenie powinno być na tyle krótkie, aby białko jajka zdążyło się ściąć, ale żółtko pozostało przy tym płynne. To właśnie ono po ugryzieniu otula złocistym sosem tuńczyka i sprawia, że brik nie jest suchy ani zapychający.

Tunezyjskie śniadanie z jajkami
Tunezyjskie śniadanie z jajkami © Adobe Stock

Ciasto brik można zrobić samodzielnie. Wystarczy połączyć 200 g mąki, 350 ml wody oraz szczyptę soli i smażyć w formie bardzo cienkich naleśników na patelni. To jednak dość pracochłonne zadanie — ciasto musi być tak cienkie, że po powierzchni patelni rozprowadza się je przy pomocy silikonowego pędzelka. Są jednak prostsze sposoby na wyczarowanie śniadania w tunezyjskim stylu. Możesz zamówić przez internet już gotowe ciasto na brik albo sięgnąć po znacznie popularniejsze i tym samym łatwiej dostępne ciasto filo.

Składniki:

  • 4 arkusze ciasta brik lub filo,
  • 1 puszka tuńczyka w oleju,
  • 4 jajka,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka kaparów,
  • pół łyżeczki harissy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • ćwiartki cytryny do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Tuńczyka odcedź z oleju i przełóż do miski.
  2. Dodaj posiekaną drobno cebulę, natkę pietruszki, kapary, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
  3. Na blacie rozłóż jeden arkusz ciasta. Na środku umieść porcję farszu z tuńczyka, tworząc w nim niewielkie wgłębienie.
  4. Do wgłębienia delikatnie wbij jedno surowe jajko.
  5. Złóż ciasto w trójkąt, starannie zaklejając brzegi, aby farsz nie wyciekł.
  6. Ostrożnie umieść brik na rozgrzanym oleju i smaż z każdej strony przez około 1-2 minuty, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
  7. Wyjmij brik z oleju i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.


Podawaj natychmiast, póki jest gorący i chrupiący. Idealnie smakuje z sokiem z cytryny. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje