Śniadanie robię po tunezyjsku. O zwykłej kanapce szybko zapomnisz
Tunezyjska kuchnia dla wielu osób pozostaje wciąż nieodkryta. To proste śniadanie przybliży jej smak, a jednocześnie nie odstraszy zbyt ekstrawaganckimi składnikami i intensywnymi przyprawami.
Nasze mamy i babcie powtarzały, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Chociaż o tym, co na ten temat mawiały tunezyjskie seniorki rodów, możemy się tylko domyślać, to brik pokazuje, że i w Afryce Północnej pierwszy posiłek to coś więcej niż płatki z mlekiem. To celebracja poranka w prosty, chrupiący i pożywny sposób.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć
Tunezyjski brik
Brik to coś pomiędzy kanapką, zapiekanką a pierożkiem. Podstawą jest cienkie, delikatne i kruche ciasto malsouga lub warqa, które skrywa w środku pyszne nadzienie. Najczęściej jest to tuńczyk, kapary, cebula, harissa oraz surowe jajko. Czasem spotkać się można z wersjami z baraniną. Ciasto z farszem składa się w trójkąt i smaży w głęboki oleju, aż stanie się chrupkie i rumiane. To pyszne śniadanie na ciepło zdecydowanie pozwoli rozpocząć nowy dzień z odpowiednią dawką energii, na długo uciszając burczenie w brzuchu.
Brik najczęściej podaje się na śniadanie lub w formie przekąski, ale świetnie sprawdzi się także jako kolacja na ciepło.
Przepis na brik
Chociaż sam brik jest naprawdę prosty w przygotowaniu, to wymaga pewnej zręczności. Smażenie powinno być na tyle krótkie, aby białko jajka zdążyło się ściąć, ale żółtko pozostało przy tym płynne. To właśnie ono po ugryzieniu otula złocistym sosem tuńczyka i sprawia, że brik nie jest suchy ani zapychający.
Ciasto brik można zrobić samodzielnie. Wystarczy połączyć 200 g mąki, 350 ml wody oraz szczyptę soli i smażyć w formie bardzo cienkich naleśników na patelni. To jednak dość pracochłonne zadanie — ciasto musi być tak cienkie, że po powierzchni patelni rozprowadza się je przy pomocy silikonowego pędzelka. Są jednak prostsze sposoby na wyczarowanie śniadania w tunezyjskim stylu. Możesz zamówić przez internet już gotowe ciasto na brik albo sięgnąć po znacznie popularniejsze i tym samym łatwiej dostępne ciasto filo.
Składniki:
- 4 arkusze ciasta brik lub filo,
- 1 puszka tuńczyka w oleju,
- 4 jajka,
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka kaparów,
- pół łyżeczki harissy,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do głębokiego smażenia,
- ćwiartki cytryny do podania.
Sposób przygotowania:
- Tuńczyka odcedź z oleju i przełóż do miski.
- Dodaj posiekaną drobno cebulę, natkę pietruszki, kapary, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Na blacie rozłóż jeden arkusz ciasta. Na środku umieść porcję farszu z tuńczyka, tworząc w nim niewielkie wgłębienie.
- Do wgłębienia delikatnie wbij jedno surowe jajko.
- Złóż ciasto w trójkąt, starannie zaklejając brzegi, aby farsz nie wyciekł.
- Ostrożnie umieść brik na rozgrzanym oleju i smaż z każdej strony przez około 1-2 minuty, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
- Wyjmij brik z oleju i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawaj natychmiast, póki jest gorący i chrupiący. Idealnie smakuje z sokiem z cytryny. Smacznego!