PrzepisŚniadanieŚniadaniowa zapiekanka syci do południa. Składniki pewnie masz w lodówce

Śniadaniowa zapiekanka syci do południa. Składniki pewnie masz w lodówce

Jeśli nie wiesz, co przygotować na obiad, a zwykłe kanapki już ci się znudziły, postaw na omlet z ciekawymi dodatkami. Przygotujesz go w mgnieniu oka, rozpieszczając kubki smakowe już od samego rana.

Śniadaniowy zapiekany omlet
Śniadaniowy zapiekany omlet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli na co dzień preferujesz wytrawne śniadania, ten przepis jest dla ciebie. Zapiekany omlet z fetą i warzywami to połączenie soczystych pomidorów, chrupiącej papryki, szpinaku, sera feta i jajek. To danie nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także jest lekkie dla żołądka i zapewnia sporą dawkę energii na cały poranek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik dubajski z pistacjami. Lepszy niż kultowa czekolada

Szybki i prosty zapiekany omlet

Ten zapiekany omlet to prosty przepis na pyszne śniadanie. Idealnie sprawdzi się w chłodne dni, gdy już od rana poszukujemy sposobów na ogrzanie. Na dodatek w środku przemycone są warzywa, dzięki czemu już od rana można zdrowo rozpocząć dzień.

Śniadaniowy zapiekany omlet
Śniadaniowy zapiekany omlet© Adobe Stock

Zamiast fety możesz użyć innego sera, np. mozzarelli, sera koziego lub sera pleśniowego. Do środka możesz dorzucić również pomidorki koktajlowe zamiast zwykłych pomidorów czy też małe gałązki brokuła.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 2 pomidory,
  • 100 g sera feta,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • suszone zioła (np. oregano, bazylia, tymianek),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory pokrój w plastry, paprykę w kostkę lub paski, cebulę i czosnek posiekaj, a ser feta pokrój w kostkę.
  2. W naczyniu żaroodpornym umieść pomidory, paprykę, cebulę i czosnek. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek, suszone zioła, sól i pieprz.
  3. Wymieszaj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
  4. Po 20 minutach dodaj szpinak i pokruszoną fetę do naczynia z warzywami. Wbij jajka na wierzch i delikatnie mieszając je z warzywami.
  5. Piecz w piekarniku przez kolejne 10 minut, aż jajka się zetną, a omlet będzie złocisty.

Gotowy omlet podawaj na ciepło, pokrojony na porcje. Omlet możesz posypać świeżymi ziołami, np. pietruszką, koperkiem lub szczypiorkiem.

Idealne na każdą porę dnia

Zapiekany omlet z fetą i warzywami smakuje wyśmienicie nie tylko na śniadanie, ale także jako brunch, lunch czy kolację. To danie to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia pełnego energii i smaku. Spróbuj już dziś i ciesz się pysznym śniadaniem!

przepisśniadanieInspiracje

Wybrane dla Ciebie