Działa lepiej niż babciny rosołek. Na zimowe infekcje robię zupę z 40 ząbków czosnku
Kiedy temperatura za oknem spada, a termometr bezlitośnie wskazuje, że na wiosnę trzeba będzie jeszcze poczekać, z pomocą przychodzą rozgrzewające zupy. Zamiast jednak po raz kolejny gotować rosół, stawiam na stole pyszną zupę czosnkową.
Kiedy zima daje się we znaki, wiele osób boryka się nie tylko z chłodnymi dłońmi, ale również przeziębieniami. Jednym z domowych remedium na zimowe bolączki jest czosnek. W przepisie na tę zupę wykorzystuję aż 40 ząbków. Nie trzeba się jednak obawiać ostrości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fit serniczki dla drugiej połówki. Łatwy i prosty przepis
Zupa czosnkowa z 40 ząbków czosnku
Aż 40 ząbków czosnku – to może brzmieć zaskakująco, ale to właśnie ta ilość nadaje zupie jej wyjątkowy charakter. Czosnek, pieczony, a następnie blendowany, traci swój ostry smak, stając się łagodnym i kremowym.
Pieczenie czosnku wydobywa z czosnku naturalną słodycz i łagodzi ostry, piekący smak. Dzięki temu zupa jest delikatna i przyjemna w smaku, a jednocześnie zachowuje intensywny aromat czosnku.
Oprócz czosnku, w zupie znajdziemy również ziemniaki, cebulę, bulion warzywny i aromatyczne przyprawy, takie jak tymianek, sól i pieprz. Sok z cytryny dodaje zupie świeżości i lekkości. Ta zupa czosnkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia i zastrzyk dla odporności.
Składniki:
- 40 ząbków czosnku,
- 4 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- sok z połówki cytryny,
- 1 łyżka świeżego tymianku,
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Obierz czosnek i odlicz 30 ząbków, które piecz w oliwie z oliwek przez 20 minut w piekarniku.
- Ziemniaki i cebulę pokrój, a następnie gotuj z pozostałym czosnkiem w garnku wraz z bulionem, tymiankiem, solą i pieprzem przez kolejne 20 minut.
- Po dołączeniu pieczonego czosnku wszystko zmiksuj na krem i dodaj sok z cytryny.
Zupę czosnkową krem można podawać samodzielnie, ponieważ jest bardzo sycąca. Można ją również podać z grzankami, chrupiącym pieczywem, a nawet plastrami podsmażonego boczku. Dla każdego coś pysznego!
Postaw na czosnek
Czosnek to nie tylko pyszny dodatek do potraw, ale również cenny sprzymierzeniec w walce o zdrowie. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga łagodzić objawy przeziębienia i skraca czas jego trwania.