PrzepisZupyDziała lepiej niż babciny rosołek. Na zimowe infekcje robię zupę z 40 ząbków czosnku

Działa lepiej niż babciny rosołek. Na zimowe infekcje robię zupę z 40 ząbków czosnku

Kiedy temperatura za oknem spada, a termometr bezlitośnie wskazuje, że na wiosnę trzeba będzie jeszcze poczekać, z pomocą przychodzą rozgrzewające zupy. Zamiast jednak po raz kolejny gotować rosół, stawiam na stole pyszną zupę czosnkową.

Rozgrzewająca zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedy zima daje się we znaki, wiele osób boryka się nie tylko z chłodnymi dłońmi, ale również przeziębieniami. Jednym z domowych remedium na zimowe bolączki jest czosnek. W przepisie na tę zupę wykorzystuję aż 40 ząbków. Nie trzeba się jednak obawiać ostrości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit serniczki dla drugiej połówki. Łatwy i prosty przepis

Zupa czosnkowa z 40 ząbków czosnku

Aż 40 ząbków czosnku – to może brzmieć zaskakująco, ale to właśnie ta ilość nadaje zupie jej wyjątkowy charakter. Czosnek, pieczony, a następnie blendowany, traci swój ostry smak, stając się łagodnym i kremowym.

Pieczenie czosnku wydobywa z czosnku naturalną słodycz i łagodzi ostry, piekący smak. Dzięki temu zupa jest delikatna i przyjemna w smaku, a jednocześnie zachowuje intensywny aromat czosnku.

Zupa czosnkowa wspaniale rozgrzewa.
Zupa czosnkowa wspaniale rozgrzewa. © Adobe Stock

Oprócz czosnku, w zupie znajdziemy również ziemniaki, cebulę, bulion warzywny i aromatyczne przyprawy, takie jak tymianek, sól i pieprz. Sok z cytryny dodaje zupie świeżości i lekkości. Ta zupa czosnkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia i zastrzyk dla odporności.

Składniki:

  • 40 ząbków czosnku,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • sok z połówki cytryny,
  • 1 łyżka świeżego tymianku,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz czosnek i odlicz 30 ząbków, które piecz w oliwie z oliwek przez 20 minut w piekarniku.
  2. Ziemniaki i cebulę pokrój, a następnie gotuj z pozostałym czosnkiem w garnku wraz z bulionem, tymiankiem, solą i pieprzem przez kolejne 20 minut.
  3. Po dołączeniu pieczonego czosnku wszystko zmiksuj na krem i dodaj sok z cytryny.

Zupę czosnkową krem można podawać samodzielnie, ponieważ jest bardzo sycąca. Można ją również podać z grzankami, chrupiącym pieczywem, a nawet plastrami podsmażonego boczku. Dla każdego coś pysznego!

Postaw na czosnek

Czosnek to nie tylko pyszny dodatek do potraw, ale również cenny sprzymierzeniec w walce o zdrowie. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga łagodzić objawy przeziębienia i skraca czas jego trwania.

przepiszupaczosnek

Wybrane dla Ciebie