WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Zamiast langoszy, zrobiłam grzanki. Węgier złapałby się za głowę

Langosze to węgierski przysmak, który zjednał sobie serca miłośników dobrej kuchni z całego świata. Zamiast jednak wyrabiać ciasto i spędzać czas na smażeniu, stawiam na uproszczoną wersję tego dania.

Grzanki a'la langoszeGrzanki a'la langosze
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Chociaż same langosze są proste w przygotowaniu, to sam proces potrafi zająć sporo czasu. Wyrabianie ciasta, wyrastanie i na koniec smażenie w głębokim oleju skutecznie odstrasza od ich przygotowania. Jeśli jednak tęsknisz za tym smakiem, postaw na pyszne, chrupiące grzanki. Na ich widok niejeden Węgier złapałby się za głowę. Gdyby jednak ich spróbował, szybko przekonałby się do smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kawowy Michałek. Hit wszystkich rodzinnych spotkań i imprez okolicznościowych

Langosze inaczej - przepis na grzanki

Bazą langoszy jest drożdżowe, smażone w głębokim oleju ciasto. Do tego najczęściej serwuje się kwaśną śmietanę, starty żółty ser oraz solidną dawkę czosnku. To danie jest pochwałą prostoty i dowodem na to, że nie potrzeba wielu składników, by wyczarować coś pysznego. Smak postanowiłam odtworzyć w swojej kuchni. Zamiast jednak wyrabiać drożdżowe ciasto i czekać, aż wyrośnie, sięgnęłam po pieczywo.

Grzanki przypominają w smaku węgierskie langosze
Grzanki przypominają w smaku węgierskie langosze © Pyszności

Podstawą jest podpieczony na suchej patelni lub wrzucony do tostera chleb. To świetny sposób na to, by wykorzystać nie pierwszej świeżości pieczywo, które zalega w chlebaku. Takie grzanki to świetna alternatywa dla klasycznych zapiekanek z serem i szynką.

Składniki:

  • 4 kromki pszennego chleba,
  • 4 łyżki masła,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • starty ser żółty.

Sposób przygotowania:

  1. Chleb wrzuć do tostera lub podsmaż na suchej patelni, aż będzie chrupiący i rumiany.
  2. Czosnek bardzo drobno posiekaj (nie przeciskaj przez praskę) i podsmaż na maśle. Rób to na małym ogniu, by nie spalić czosnku.
  3. Grzanki posmaruj obficie masłem z czosnkiem.
  4. Rozsmaruj kwaśną śmietanę i posyp całość startym serem.

Pyszne i proste grzanki inspirowane węgierskim langoszem są już gotowe do chrupania. Świetnie sprawdzą się na śniadanie lub sycącą kolację. To lżejsza i szybsza alternatywa dla tradycyjnych placków. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat