Zamiast langoszy, zrobiłam grzanki. Węgier złapałby się za głowę
Langosze to węgierski przysmak, który zjednał sobie serca miłośników dobrej kuchni z całego świata. Zamiast jednak wyrabiać ciasto i spędzać czas na smażeniu, stawiam na uproszczoną wersję tego dania.
Chociaż same langosze są proste w przygotowaniu, to sam proces potrafi zająć sporo czasu. Wyrabianie ciasta, wyrastanie i na koniec smażenie w głębokim oleju skutecznie odstrasza od ich przygotowania. Jeśli jednak tęsknisz za tym smakiem, postaw na pyszne, chrupiące grzanki. Na ich widok niejeden Węgier złapałby się za głowę. Gdyby jednak ich spróbował, szybko przekonałby się do smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Kawowy Michałek. Hit wszystkich rodzinnych spotkań i imprez okolicznościowych
Langosze inaczej - przepis na grzanki
Bazą langoszy jest drożdżowe, smażone w głębokim oleju ciasto. Do tego najczęściej serwuje się kwaśną śmietanę, starty żółty ser oraz solidną dawkę czosnku. To danie jest pochwałą prostoty i dowodem na to, że nie potrzeba wielu składników, by wyczarować coś pysznego. Smak postanowiłam odtworzyć w swojej kuchni. Zamiast jednak wyrabiać drożdżowe ciasto i czekać, aż wyrośnie, sięgnęłam po pieczywo.
Podstawą jest podpieczony na suchej patelni lub wrzucony do tostera chleb. To świetny sposób na to, by wykorzystać nie pierwszej świeżości pieczywo, które zalega w chlebaku. Takie grzanki to świetna alternatywa dla klasycznych zapiekanek z serem i szynką.
Składniki:
- 4 kromki pszennego chleba,
- 4 łyżki masła,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- starty ser żółty.
Sposób przygotowania:
- Chleb wrzuć do tostera lub podsmaż na suchej patelni, aż będzie chrupiący i rumiany.
- Czosnek bardzo drobno posiekaj (nie przeciskaj przez praskę) i podsmaż na maśle. Rób to na małym ogniu, by nie spalić czosnku.
- Grzanki posmaruj obficie masłem z czosnkiem.
- Rozsmaruj kwaśną śmietanę i posyp całość startym serem.
Pyszne i proste grzanki inspirowane węgierskim langoszem są już gotowe do chrupania. Świetnie sprawdzą się na śniadanie lub sycącą kolację. To lżejsza i szybsza alternatywa dla tradycyjnych placków. Smacznego!