Kiedy na zewnątrz mróz, serwuję węgierską zupę z wkładką. Rozgrzewa lepiej niż krupnik czy żurek
Zima to czas, kiedy szczególnie chętnie sięgamy po rozgrzewające dania. Aromatyczne zupy, gęste i sycące, to idealny sposób na walkę z mrozem. Węgierska kuchnia oferuje wiele takich propozycji, a jedną z nich jest paloc - zupa, która rozgrzewa lepiej niż tradycyjny krupnik czy żurek. To prawdziwa bomba smaku, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Gdy temperatury spadają, a za oknem panuje mróz, najlepszym sposobem na rozgrzanie się jest talerz gorącej, aromatycznej zupy. Jednym z dań, które doskonale sprawdzają się w tej roli, jest węgierska zupa paloc. Ta sycąca i pełna smaku potrawa nie tylko świetnie rozgrzewa, ale także zachwyca intensywnym smakiem oraz kremową konsystencją. Z powodzeniem może konkurować z klasycznym krupnikiem czy żurkiem, a przy tym wyróżnia się unikalnym połączeniem składników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad
Paloc – tradycyjny przepis na węgierską zupę
Zupa paloc pochodzi z Węgier i cieszy się dużą popularnością w kuchni tego regionu. Jej sekret tkwi w dobrze dobranych składnikach oraz odpowiednim sposobie przygotowania. Podstawą jest mięso – najczęściej pręga wołowa – które nadaje daniu bogaty, głęboki smak. Do tego dochodzą warzywa, aromatyczne przyprawy i delikatna śmietana, która podkreśla aksamitną konsystencję zupy.
Składniki na paloc:
- 1 kg pręgi (mięso pokrojone w kostkę),
- 3 cebule (skrojone w grubą kostkę),
- paczka zielonej fasoli szparagowej mrożonej,
- 3-4 ziemniaki (skrojone w mniejszą kostkę),
- kilka ząbków czosnku,
- czerwona słodka papryka mielona,
- 100 ml śmietany 30 proc.,
- sól,
- olej,
- chili mielone lub czerwona mielona papryka ostra.
Przygotowanie:
- Rozgrzej olej w garnku, zeszklij cebulę, zdejmij garnek z ognia, żeby cebula przestygła i dodaj opakowanie zmielonej papryki i wymieszaj.
- Dodaj mięso, posól (1 łyżka) i na mocnym gazie przez chwilę mieszaj, żeby mięso puściło sok. Następnie na małym ogniu duś ok 40 min.
- Jak mięso będzie prawie gotowe, zalej wodą. Kiedy zacznie się gotować, dodaj ziemniaki i fasolę. Jak warzywa dojdą, to dodaj śmietanę i zagotuj, a na koniec czosnek.
- Na koniec, już na talerzu, dodaj chili mielone.
Paloc to idealna propozycja dla miłośników treściwych, rozgrzewających zup. Bogactwo smaków i aksamitna konsystencja sprawiają, że jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnych polskich zup. Serwowana z chrupiącym chlebem lub świeżymi ziołami, stanie się ulubionym daniem na zimowe dni.