Śniadaniowe placki warzywne z jajkiem. Każdy będzie się zajadał
Placki warzywne w śniadaniowej odsłonie to przepis na pyszny start dnia. W połączeniu z jajkiem smakują wyśmienicie. Idealny przepis dla fanów wytrawnych śniadań. Przygotujesz je w mgnieniu oka.
28.08.2023 14:33
Nasze mamy i babcie od zawsze mówiły, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto zadbać zatem o to, aby były nie tylko pożywne, ale również smaczne i zachęcały do jedzenia. Chociaż śniadaniowe placki kojarzą się przede wszystkim ze słodką odsłoną, to w wytrawnym wydaniu smakują jeszcze lepiej.
Połączenie warzyw z jajkiem przypadnie do gustu wszystkim fanom śniadań na słono. Możesz je również z łatwością zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Te placki to również świetny patent na to, aby w codziennej diecie zagościło więcej warzyw.
Składniki:
- 1 duża cukinia,
- 1 duża marchewka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki natki pietruszki,
- 3 jaja,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Marchewkę i cukinię ścieram na tarce i przekładam do miski. Dodaję do nich sól i odstawiam na 10-15 minut. Po tym czasie odciskam z warzyw nadmiar wody. Dodaję jajko, mąkę pszenną oraz natkę pietruszki i mieszam.
Krok 2: Na patelni rozgrzewam olej roślinny. Na środku ustawiam odwróconą kokilkę lub foremkę. Wokół niej wykładam przygotowaną masę z warzyw.
Krok 3: Wyjmuję foremkę i w środek wbijam jajko. Smażę chwilę i przewracam całość na drugą stronę, aby placek z jajem dobrze się ściął.
Krok 4: Gotowe placki przekrawam na pół i przekładam na talerz. Dekoruję posiekaną natką pietruszki. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc sprawdzą się również jako drugie śniadanie na wynos. Podaj je samodzielnie lub z dipem na bazie twarożku. Smacznego!