WideoŚniadaniowe placki warzywne z jajkiem. Każdy będzie się zajadał

Śniadaniowe placki warzywne z jajkiem. Każdy będzie się zajadał

Śniadaniowe placki warzywne z jajkiem- Pyszności
Śniadaniowe placki warzywne z jajkiem- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
28.08.2023 14:33

Placki warzywne w śniadaniowej odsłonie to przepis na pyszny start dnia. W połączeniu z jajkiem smakują wyśmienicie. Idealny przepis dla fanów wytrawnych śniadań. Przygotujesz je w mgnieniu oka.

Nasze mamy i babcie od zawsze mówiły, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto zadbać zatem o to, aby były nie tylko pożywne, ale również smaczne i zachęcały do jedzenia. Chociaż śniadaniowe placki kojarzą się przede wszystkim ze słodką odsłoną, to w wytrawnym wydaniu smakują jeszcze lepiej.

Połączenie warzyw z jajkiem przypadnie do gustu wszystkim fanom śniadań na słono. Możesz je również z łatwością zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Te placki to również świetny patent na to, aby w codziennej diecie zagościło więcej warzyw.

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 1 duża marchewka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki natki pietruszki,
  • 3 jaja,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Marchewkę i cukinię ścieram na tarce i przekładam do miski. Dodaję do nich sól i odstawiam na 10-15 minut. Po tym czasie odciskam z warzyw nadmiar wody. Dodaję jajko, mąkę pszenną oraz natkę pietruszki i mieszam.

Warzywne placki śniadaniowe- Pyszności
Warzywne placki śniadaniowe- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Na patelni rozgrzewam olej roślinny. Na środku ustawiam odwróconą kokilkę lub foremkę. Wokół niej wykładam przygotowaną masę z warzyw.

Placki warzywne- Pyszności
Placki warzywne- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Wyjmuję foremkę i w środek wbijam jajko. Smażę chwilę i przewracam całość na drugą stronę, aby placek z jajem dobrze się ściął.

Śniadaniowy placek z jajkiem- Pyszności
Śniadaniowy placek z jajkiem- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Gotowe placki przekrawam na pół i przekładam na talerz. Dekoruję posiekaną natką pietruszki. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc sprawdzą się również jako drugie śniadanie na wynos. Podaj je samodzielnie lub z dipem na bazie twarożku. Smacznego!

Warzywne placki śniadaniowe- Pyszności
Warzywne placki śniadaniowe- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także