Śniadaniowe placki warzywne z jajkiem. Każdy będzie się zajadał

Placki warzywne w śniadaniowej odsłonie to przepis na pyszny start dnia. W połączeniu z jajkiem smakują wyśmienicie. Idealny przepis dla fanów wytrawnych śniadań. Przygotujesz je w mgnieniu oka.

Śniadaniowe placki warzywne z jajkiem- PysznościŚniadaniowe placki warzywne z jajkiem- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Nasze mamy i babcie od zawsze mówiły, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto zadbać zatem o to, aby były nie tylko pożywne, ale również smaczne i zachęcały do jedzenia. Chociaż śniadaniowe placki kojarzą się przede wszystkim ze słodką odsłoną, to w wytrawnym wydaniu smakują jeszcze lepiej.

Połączenie warzyw z jajkiem przypadnie do gustu wszystkim fanom śniadań na słono. Możesz je również z łatwością zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Te placki to również świetny patent na to, aby w codziennej diecie zagościło więcej warzyw.

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 1 duża marchewka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki natki pietruszki,
  • 3 jaja,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Marchewkę i cukinię ścieram na tarce i przekładam do miski. Dodaję do nich sól i odstawiam na 10-15 minut. Po tym czasie odciskam z warzyw nadmiar wody. Dodaję jajko, mąkę pszenną oraz natkę pietruszki i mieszam.

Warzywne placki śniadaniowe- Pyszności
Warzywne placki śniadaniowe- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Na patelni rozgrzewam olej roślinny. Na środku ustawiam odwróconą kokilkę lub foremkę. Wokół niej wykładam przygotowaną masę z warzyw.

Placki warzywne- Pyszności
Placki warzywne- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Wyjmuję foremkę i w środek wbijam jajko. Smażę chwilę i przewracam całość na drugą stronę, aby placek z jajem dobrze się ściął.

Śniadaniowy placek z jajkiem- Pyszności
Śniadaniowy placek z jajkiem- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Gotowe placki przekrawam na pół i przekładam na talerz. Dekoruję posiekaną natką pietruszki. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc sprawdzą się również jako drugie śniadanie na wynos. Podaj je samodzielnie lub z dipem na bazie twarożku. Smacznego!

Warzywne placki śniadaniowe- Pyszności
Warzywne placki śniadaniowe- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje