Sposób na smażenie pieczarek bez wyciekającej wody. Banalnie prosty i szybki

Pieczarki często przez nas używane, są istotnym składnikiem w polskiej kuchni i nieodzownym elementem tradycyjnych dań. Zawsze przy przygotowywaniu pieczarek pojawia się jednak jeden problem. Jak je usmażyć, by nie puściły wody na patelni? Nasz sposób na smażenie pieczarek jest prosty i skuteczny, przekonaj się sama. 

Obrazek
Paulina

Co powoduje, że pieczarka puszcza wodę?

Zacznij od wyboru odpowiednich pieczarek - warto by nie były poobijane, miały równy kolor oraz były jędrne. Przed smażeniem dokładnie je umyj i osusz, nie musisz ich obierać. Jeśli są jędrne, wystarczy je drobno pokroić. Rozgrzej tłuszcz na patelni, dobrze sprawdzi się olej rzepakowy. Wrzuć pieczarki i smaż wszystko przez chwilę na średnim ogniu. Nie przyprawiaj solą! To właśnie tan składnik spowoduje, że twoje warzywa puszczą wodę.

Sposób na smażenie pieczarek

Sposób na smażenie pieczarek bez wyciekającej wody

Solenie zostaw na koniec. Jeśli chcesz wydobyć z nich najlepszy smak, użyj świeżego mielonego pieprzu. Jeśli nigdy tak nie robiliście, to musicie spróbować. Pieczarki wychodzą obłędne! Na koniec dodaj sól, już po wyłączeniu ognia. Dzięki takiej kolejności smażenia i solenia twoja patelnia nie zostanie zalana wodą z pieczarek. Pod koniec smażenia grzyby możesz też doprawić innymi przyprawami i ziołami. Proste, prawda? Spróbuj!

Lista potraw z pieczarkami jest długa – przygotowuje się z nich zupy, farsze, gulasze, sosy czy spożywa się je na surowo. Możliwości jest naprawdę wiele, ograniczą nas tylko wyobraźnia. Pieczarki mogą stanowić główny składnik sosów do mięs. Dlatego dobrze samemu przygotować sos pieczarkowy.

Sposób na smażenie pieczarek

Przepis na sos pieczarkowy

Potrzebujesz:

  • 300 g pieczarek
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • 1/3 szklanki śmietanki 30% lub 18% (do zup i sosów)
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Cebule poszatkuj, a następnie pieczarki umyj i osusz, dokładnie pokrój na małe kawałki i umieść na rozgrzanym oleju. Najpierw dodaj cebulę na 2-3 minuty, a potem pieczarki. Jeśli nie chcesz, żeby woda wyparowała, zastosuje wspomniane wskazówki. Dodaj na początek pieprz i poczekaj, aż zrobią się złote. Posiekaj pietruszkę i dodaj ją na patelnie wraz z czosnkiem. Następnie umieść masło i poczekaj, aż się rozpuści i wlej śmietanę. Zagotuj i odstaw z ognia. Gęstniejący sos można rozcieńczać wodą lub bulionem, jednocześnie podgrzewając i mieszając go.

Tak przygotowany dodatek idealnie nada się do pieczonego mięsa z rozmarynem z dodatkiem klusek śląskich i surówki z buraczków. Koniecznie wypróbuj takie połączenia.

Wypróbuj także nasz kultowy przepis na serową roladę z pieczarkami bądź mięsny torcik.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia