Sposób na smażenie pieczarek bez wyciekającej wody. Banalnie prosty i szybki

Pieczarki często przez nas używane, są istotnym składnikiem w polskiej kuchni i nieodzownym elementem tradycyjnych dań. Zawsze przy przygotowywaniu pieczarek pojawia się jednak jeden problem. Jak je usmażyć, by nie puściły wody na patelni? Nasz sposób na smażenie pieczarek jest prosty i skuteczny, przekonaj się sama. 

Obrazek
Paulina

Co powoduje, że pieczarka puszcza wodę?

Zacznij od wyboru odpowiednich pieczarek - warto by nie były poobijane, miały równy kolor oraz były jędrne. Przed smażeniem dokładnie je umyj i osusz, nie musisz ich obierać. Jeśli są jędrne, wystarczy je drobno pokroić. Rozgrzej tłuszcz na patelni, dobrze sprawdzi się olej rzepakowy. Wrzuć pieczarki i smaż wszystko przez chwilę na średnim ogniu. Nie przyprawiaj solą! To właśnie tan składnik spowoduje, że twoje warzywa puszczą wodę.

Sposób na smażenie pieczarek

Sposób na smażenie pieczarek bez wyciekającej wody

Solenie zostaw na koniec. Jeśli chcesz wydobyć z nich najlepszy smak, użyj świeżego mielonego pieprzu. Jeśli nigdy tak nie robiliście, to musicie spróbować. Pieczarki wychodzą obłędne! Na koniec dodaj sól, już po wyłączeniu ognia. Dzięki takiej kolejności smażenia i solenia twoja patelnia nie zostanie zalana wodą z pieczarek. Pod koniec smażenia grzyby możesz też doprawić innymi przyprawami i ziołami. Proste, prawda? Spróbuj!

Lista potraw z pieczarkami jest długa – przygotowuje się z nich zupy, farsze, gulasze, sosy czy spożywa się je na surowo. Możliwości jest naprawdę wiele, ograniczą nas tylko wyobraźnia. Pieczarki mogą stanowić główny składnik sosów do mięs. Dlatego dobrze samemu przygotować sos pieczarkowy.

Sposób na smażenie pieczarek

Przepis na sos pieczarkowy

Potrzebujesz:

  • 300 g pieczarek
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • 1/3 szklanki śmietanki 30% lub 18% (do zup i sosów)
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Cebule poszatkuj, a następnie pieczarki umyj i osusz, dokładnie pokrój na małe kawałki i umieść na rozgrzanym oleju. Najpierw dodaj cebulę na 2-3 minuty, a potem pieczarki. Jeśli nie chcesz, żeby woda wyparowała, zastosuje wspomniane wskazówki. Dodaj na początek pieprz i poczekaj, aż zrobią się złote. Posiekaj pietruszkę i dodaj ją na patelnie wraz z czosnkiem. Następnie umieść masło i poczekaj, aż się rozpuści i wlej śmietanę. Zagotuj i odstaw z ognia. Gęstniejący sos można rozcieńczać wodą lub bulionem, jednocześnie podgrzewając i mieszając go.

Tak przygotowany dodatek idealnie nada się do pieczonego mięsa z rozmarynem z dodatkiem klusek śląskich i surówki z buraczków. Koniecznie wypróbuj takie połączenia.

Wypróbuj także nasz kultowy przepis na serową roladę z pieczarkami bądź mięsny torcik.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟