Sposób na smażenie pieczarek bez wyciekającej wody. Banalnie prosty i szybki

Pieczarki często przez nas używane, są istotnym składnikiem w polskiej kuchni i nieodzownym elementem tradycyjnych dań. Zawsze przy przygotowywaniu pieczarek pojawia się jednak jeden problem. Jak je usmażyć, by nie puściły wody na patelni? Nasz sposób na smażenie pieczarek jest prosty i skuteczny, przekonaj się sama. 

Obrazek
Paulina

Co powoduje, że pieczarka puszcza wodę?

Zacznij od wyboru odpowiednich pieczarek - warto by nie były poobijane, miały równy kolor oraz były jędrne. Przed smażeniem dokładnie je umyj i osusz, nie musisz ich obierać. Jeśli są jędrne, wystarczy je drobno pokroić. Rozgrzej tłuszcz na patelni, dobrze sprawdzi się olej rzepakowy. Wrzuć pieczarki i smaż wszystko przez chwilę na średnim ogniu. Nie przyprawiaj solą! To właśnie tan składnik spowoduje, że twoje warzywa puszczą wodę.

Sposób na smażenie pieczarek

Sposób na smażenie pieczarek bez wyciekającej wody

Solenie zostaw na koniec. Jeśli chcesz wydobyć z nich najlepszy smak, użyj świeżego mielonego pieprzu. Jeśli nigdy tak nie robiliście, to musicie spróbować. Pieczarki wychodzą obłędne! Na koniec dodaj sól, już po wyłączeniu ognia. Dzięki takiej kolejności smażenia i solenia twoja patelnia nie zostanie zalana wodą z pieczarek. Pod koniec smażenia grzyby możesz też doprawić innymi przyprawami i ziołami. Proste, prawda? Spróbuj!

Lista potraw z pieczarkami jest długa – przygotowuje się z nich zupy, farsze, gulasze, sosy czy spożywa się je na surowo. Możliwości jest naprawdę wiele, ograniczą nas tylko wyobraźnia. Pieczarki mogą stanowić główny składnik sosów do mięs. Dlatego dobrze samemu przygotować sos pieczarkowy.

Sposób na smażenie pieczarek

Przepis na sos pieczarkowy

Potrzebujesz:

  • 300 g pieczarek
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • 1/3 szklanki śmietanki 30% lub 18% (do zup i sosów)
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Cebule poszatkuj, a następnie pieczarki umyj i osusz, dokładnie pokrój na małe kawałki i umieść na rozgrzanym oleju. Najpierw dodaj cebulę na 2-3 minuty, a potem pieczarki. Jeśli nie chcesz, żeby woda wyparowała, zastosuje wspomniane wskazówki. Dodaj na początek pieprz i poczekaj, aż zrobią się złote. Posiekaj pietruszkę i dodaj ją na patelnie wraz z czosnkiem. Następnie umieść masło i poczekaj, aż się rozpuści i wlej śmietanę. Zagotuj i odstaw z ognia. Gęstniejący sos można rozcieńczać wodą lub bulionem, jednocześnie podgrzewając i mieszając go.

Tak przygotowany dodatek idealnie nada się do pieczonego mięsa z rozmarynem z dodatkiem klusek śląskich i surówki z buraczków. Koniecznie wypróbuj takie połączenia.

Wypróbuj także nasz kultowy przepis na serową roladę z pieczarkami bądź mięsny torcik.

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier