Wyjmij z kuchennej szafki i rozsyp. Zapomnisz o mrówkach

Mrówki są z pewnością jednymi z najbardziej zdeterminowanych mieszkańców naszych domów. Ich niewielki rozmiar i zdolność do poruszania się wzdłuż najmniejszych szczelin sprawiają, że niezwykle trudno je wyeliminować. Ale co tak naprawdę przyciąga je do naszej kuchni? I jak z nimi walczyć w zgodzie z przyrodą? 

ObrazekAdobe Stock/Freepik

Wydają się niewinne i niegroźne, a potrafią wprowadzić chaos nawet w najlepiej utrzymanych kuchniach. Wciskają się do naszych domów przez najmniejsze szczeliny i zorganizowanym szykiem biorą się do pracy, drenując nasze zapasy. Pozbycie się mrówek z mieszkań nie jest proste, ponieważ gniazdo jest nierzadko doskonale ukryte. Dokładnie śledząc szlak, jakim podążają te małe owady, można wytropić ich punkt zapalny. Wiedząc już, gdzie znajduje się serce mrowiska w twoim domu, możesz zastosować starą sprawdzoną metodę na wykurzenie tych uprzykrzających życie owadów.

Skąd się biorą mrówki w domach?

Mrówki są przede wszystkim zainteresowane jedzeniem, dlatego często pojawiają się w naszych kuchniach. Jeśli w domu jest łatwo dostępne produkty spożywcze, takie jak otwarte opakowania, resztki na podłodze czy niezabezpieczone pojemniki z żywnością, to przyciągają one mrówki. Owady te wciskają się do domów przez szczeliny w drzwiach, oknach czy rurach. Mogą również wejść przez pęknięcia w ścianach lub fundamentach.

Jeśli w pobliżu domu znajduje się mrowisko, np. na podwórku, w ogrodzie czy w pobliskim drzewie, to istnieje możliwość, że mrówki znajdą drogę do wnętrza domu. W niektórych przypadkach mogą przenikać do domów w poszukiwaniu schronienia lub ochrony przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, takimi jak powódź, susza czy silne burze.

Obrazek
Mrówki w domu - Pyszności; Foto: Canva.com

Domowe sposoby na pozbycie się mrówek

Jednym z najprostszych sposobów na pozbycie się mrówek z domu jest wykorzystanie cynamonu. Wystarczy rozsypać przyprawę w kuchennych szafkach, w miejscach, gdzie pojawiły się skupiska mrówek. Owady te nie lubią zapachu cynamonu, więc uciekają ze wszystkich miejsc, w których go wyczują. Ta metoda sprawdzi się również w ogrodzie. Jeśli tam też macie mrowiska, posypcie je cynamonem. Co więcej, intensywna woń tej przyprawy świetnie odstrasza nie tylko mrówki, ale również komary.

Borykając się z inwazją wciąż powracających do domu mrówek, warto sięgnąć po boraks (minerał). To naturalny, ekologiczny i wydajny środek, który warto mieć pod ręką, ponieważ sprawdzi w wielu różnych sytuacjach. Boraks zadziała na mrówki jak trutka. Zagotuj pół szklanki wody ze szklanką cukru. Do takiego syropu dodaj łyżkę stołową boraksu w proszku (około 15 g) i mieszaj, aż przybierze konsystencję mazi. Wykładaj ją w tych miejscach, gdzie znajdują się największe skupiska owadów.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej