Spróbowałam wątróbki po albańsku i już nie chcę jeść innej. Wychodzi miękka, a sos to poezja
Tavë Dheu to klasyka kuchni albańskiej – aromatyczna, sycąca i pełna smaku. Możesz przygotować ją na obiad lub podać w charakterze ciepłej przekąski. Po tej potrawie trudno jest wrócić do tradycyjnej wątróbki
Wątróbka po albańsku to jedna z wersji tradycyjnej w tym kraju potrawy o nazwie Fergesë. Jest to rodzaj warzywno-mięsnego gulaszu, którego nieodłącznymi składnikami są pieczona papryka i kremowe sery. Duszone z czosnkiem i pomidorami tworzą pełną smaku otoczkę do smażonej wątróbki.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Jak przygotować paprykę?
Do albańskiego dania potrzebne są pieczone papryki. Przekrój je na połówki, wytnij z nich gniazda nasienne i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez ok. 25–30 minut, aż skórka zacznie się przypiekać i pojawią się na niej ciemne plamy.
Po upieczeniu przełóż papryki do miski i przykryj folią spożywczą lub talerzem. Odstaw na 10 minut – dzięki temu skórka łatwiej odejdzie. Obierz papryki ze skórki, a miąższ pokrój w kostkę. Tak przygotowaną paprykę jest idealna do wątróbki po albańsku.
Przepis na wątróbkę po albańsku
Wybierz wątróbkę drobiową lub cielęcą, która jest delikatniejsza, zdrowsza i łatwiejsza w obróbce niż wieprzowa bądź wołowa.
Składniki:
- 500 g wątróbki,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 upieczonych czerwonych papryk,
- 6 średnich pomidorów,
- 100 g sera fety,
- 200 g ricotty,
- 1 łyżeczka płatków chili,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 3 liście laurowe,
- 220 ml gorącej wody,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Wątróbkę oczyść i pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą przez kilka minut, aż się zarumieni. Następnie zdejmij ją z patelni i odstaw na bok.
- Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekany czosnek. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę pieczone papryki oraz posiekane pomidory. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Do warzyw wsyp mąkę, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie dodaj ser fetę i ricottę. Mieszaj przez kilka minut, aż sery się rozpuszczą i połączą z warzywami.
- Składniki na patelni zalej gorącą wodą, dodaj liście laurowe i podsmażoną wcześniej wątróbkę. Dopraw całość płatkami chili, solą i pieprzem według własnego smaku. Gotuj razem jeszcze przez 5 minut.
- Następnie wszystko z patelni przełóż do naczynia żaroodpornego lub ceramicznych tartaletek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut.
- Wątróbkę po albańsku podawaj, gdy jest mocno gorąca.