Spróbowałam wątróbki po albańsku i już nie chcę jeść innej. Wychodzi miękka, a sos to poezja

Tavë Dheu to klasyka kuchni albańskiej – aromatyczna, sycąca i pełna smaku. Możesz przygotować ją na obiad lub podać w charakterze ciepłej przekąski. Po tej potrawie trudno jest wrócić do tradycyjnej wątróbki

Wątróbka po albańsku pływa w aromatycznym sosieWątróbka po albańsku pływa w aromatycznym sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wątróbka po albańsku to jedna z wersji tradycyjnej w tym kraju potrawy o nazwie Fergesë. Jest to rodzaj warzywno-mięsnego gulaszu, którego nieodłącznymi składnikami są pieczona papryka i kremowe sery. Duszone z czosnkiem i pomidorami tworzą pełną smaku otoczkę do smażonej wątróbki.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Jak przygotować paprykę?

Do albańskiego dania potrzebne są pieczone papryki. Przekrój je na połówki, wytnij z nich gniazda nasienne i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez ok. 25–30 minut, aż skórka zacznie się przypiekać i pojawią się na niej ciemne plamy.

Po upieczeniu przełóż papryki do miski i przykryj folią spożywczą lub talerzem. Odstaw na 10 minut – dzięki temu skórka łatwiej odejdzie. Obierz papryki ze skórki, a miąższ pokrój w kostkę. Tak przygotowaną paprykę jest idealna do wątróbki po albańsku.

Przepis na wątróbkę po albańsku

Wybierz wątróbkę drobiową lub cielęcą, która jest delikatniejsza, zdrowsza i łatwiejsza w obróbce niż wieprzowa bądź wołowa.

Składniki:

  • 500 g wątróbki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 upieczonych czerwonych papryk,
  • 6 średnich pomidorów,
  • 100 g sera fety,
  • 200 g ricotty,
  • 1 łyżeczka płatków chili,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 liście laurowe,
  • 220 ml gorącej wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę oczyść i pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą przez kilka minut, aż się zarumieni. Następnie zdejmij ją z patelni i odstaw na bok.
  2. Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekany czosnek. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę pieczone papryki oraz posiekane pomidory. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Do warzyw wsyp mąkę, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie dodaj ser fetę i ricottę. Mieszaj przez kilka minut, aż sery się rozpuszczą i połączą z warzywami.
  4. Składniki na patelni zalej gorącą wodą, dodaj liście laurowe i podsmażoną wcześniej wątróbkę. Dopraw całość płatkami chili, solą i pieprzem według własnego smaku. Gotuj razem jeszcze przez 5 minut.
  5. Następnie wszystko z patelni przełóż do naczynia żaroodpornego lub ceramicznych tartaletek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut.
  6. Wątróbkę po albańsku podawaj, gdy jest mocno gorąca.

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy