InspiracjeSpróbujesz raz i będziesz gotować co tydzień. Przebija wszystkie zupy, które znasz

Spróbujesz raz i będziesz gotować co tydzień. Przebija wszystkie zupy, które znasz

Zupa gyrosowa to pomysł na obiad dla całej rodziny - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Zupa gyrosowa to pomysł na obiad dla całej rodziny - Pyszności; Fot. Adobe Stock
07.08.2023 12:53, aktualizacja: 16.10.2023 14:10

Zupa gyrosowa to wyraziste, smaczne i pożywne danie, które znika ze stołów z prędkością światła. Zupa ta doskonale sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Wykonanie jest bardzo proste, a składniki znajdziesz w każdym sklepie. To prosta, ale też niebanalna potrawa, którą pokochają domownicy.

Zupa gyrosowa może być zarówno pierwszym, jak i drugim daniem. Jest sycąca i pożywna, a dobór składników i przypraw nadaje jej wyrazistości i boskiego aromatu. Koniecznie zapisz sobie ten przepis, bo na pewno jeszcze nieraz po niego sięgniesz. Pamiętaj, że receptura to tylko inspiracja - do zupy gyros możesz dodać też inne składniki.

Zupa gyros na pierwsze i drugie danie

Zupa gyrosowa to doskonałe rozwiązanie, kiedy nie masz pomysłu na obiad. Jest rozgrzewająca i bardzo sycąca. Nie dość, że świetnie smakuje, to jest pełna warzyw oraz zawiera białko (dzięki dodatkowi kurczaka). Najlepiej podać ją z chlebem, sprawdzą się również ziemniaki pokrojone w kostkę lub utłuczone, zalane kilkoma chochlami zupy.

Zupa gyros to pierwsze i drugie danie w jednym. Warto wiedzieć, że jej inspiracją jest słynna grecka potrawa. Gyros zazwyczaj przygotowuje się z wieprzowiny lub drobiu (albo mieszanki obu), rzadziej z jagnięciny lub wołowiny. Proces przygotowania gyrosa polega na ułożeniu cienkich plasterków mięsa na dużej pionowej półce, zwanej w języku greckim "gyros", która obraca się wokół osi.

Podczas obracania mięso powoli się piecze, aż stanie się soczyste i chrupiące na zewnątrz. Tradycyjnie gyros podaje się wraz z cienkimi plastrami cebuli, pomidora, sałaty i klasycznym greckim sosem tzatziki, który jest mieszanką jogurtu, ogórka, czosnku, oliwy z oliwek i ziół. Całość jest najczęściej zawinięta w cienki płaski chleb pita. Zupa gyrosowa zachowuje nieco smaku oryginalnego gyrosa.

Zupa gyrosowa będzie dobrze smakować z dodatkiem fasoli i cukinii - Pyszności; Fot. Pixabay
Zupa gyrosowa będzie dobrze smakować z dodatkiem fasoli i cukinii - Pyszności; Fot. Pixabay

Zupa gyrosowa z kurczakiem. Przepis

Składniki:

               
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • papryka zielona, czerwona i żółta,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 g pieczarek,
  • 100 g kukurydzy,
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól, pieprz,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie: 

        
  1. Mięso z kurczaka pokrój kostkę i wymieszaj je z przyprawą gyros.
  2. Następnie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż. Kiedy zeszkli się, dodaj ją do przyprawionego mięsa.
  3. Wymieszaj całość i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Następnie dodaj paprykę w proszku i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko podsmaż i przełóż do większego garnka.
  4. Papryki pokrój w kostkę, a następnie podsmaż je. Kiedy zarumienią się, dorzuć je do garnka z mięsem.
  5. Następnie do garnka dorzuć pokrojone pieczarki, zalej całość bulionem i dodaj koncentrat pomidorowy, kukurydzę i resztę przypraw.
  6. Zupę gyrosową doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietankę i dopraw całość solą oraz pieprzem.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także