Spróbujesz raz i będziesz gotować co tydzień. Przebija wszystkie zupy, które znasz
Zupa gyrosowa to wyraziste, smaczne i pożywne danie, które znika ze stołów z prędkością światła. Zupa ta doskonale sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Wykonanie jest bardzo proste, a składniki znajdziesz w każdym sklepie. To prosta, ale też niebanalna potrawa, którą pokochają domownicy.
07.08.2023 | aktual.: 16.10.2023 14:10
Zupa gyrosowa może być zarówno pierwszym, jak i drugim daniem. Jest sycąca i pożywna, a dobór składników i przypraw nadaje jej wyrazistości i boskiego aromatu. Koniecznie zapisz sobie ten przepis, bo na pewno jeszcze nieraz po niego sięgniesz. Pamiętaj, że receptura to tylko inspiracja - do zupy gyros możesz dodać też inne składniki.
Zupa gyros na pierwsze i drugie danie
Zupa gyrosowa to doskonałe rozwiązanie, kiedy nie masz pomysłu na obiad. Jest rozgrzewająca i bardzo sycąca. Nie dość, że świetnie smakuje, to jest pełna warzyw oraz zawiera białko (dzięki dodatkowi kurczaka). Najlepiej podać ją z chlebem, sprawdzą się również ziemniaki pokrojone w kostkę lub utłuczone, zalane kilkoma chochlami zupy.
Zupa gyros to pierwsze i drugie danie w jednym. Warto wiedzieć, że jej inspiracją jest słynna grecka potrawa. Gyros zazwyczaj przygotowuje się z wieprzowiny lub drobiu (albo mieszanki obu), rzadziej z jagnięciny lub wołowiny. Proces przygotowania gyrosa polega na ułożeniu cienkich plasterków mięsa na dużej pionowej półce, zwanej w języku greckim "gyros", która obraca się wokół osi.
Podczas obracania mięso powoli się piecze, aż stanie się soczyste i chrupiące na zewnątrz. Tradycyjnie gyros podaje się wraz z cienkimi plastrami cebuli, pomidora, sałaty i klasycznym greckim sosem tzatziki, który jest mieszanką jogurtu, ogórka, czosnku, oliwy z oliwek i ziół. Całość jest najczęściej zawinięta w cienki płaski chleb pita. Zupa gyrosowa zachowuje nieco smaku oryginalnego gyrosa.
Zobacz także
Zupa gyrosowa z kurczakiem. Przepis
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 100 ml słodkiej śmietanki,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- papryka zielona, czerwona i żółta,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 250 g pieczarek,
- 100 g kukurydzy,
- 2 łyżeczki przyprawy gyros,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól, pieprz,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie:
- Mięso z kurczaka pokrój kostkę i wymieszaj je z przyprawą gyros.
- Następnie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż. Kiedy zeszkli się, dodaj ją do przyprawionego mięsa.
- Wymieszaj całość i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Następnie dodaj paprykę w proszku i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko podsmaż i przełóż do większego garnka.
- Papryki pokrój w kostkę, a następnie podsmaż je. Kiedy zarumienią się, dorzuć je do garnka z mięsem.
- Następnie do garnka dorzuć pokrojone pieczarki, zalej całość bulionem i dodaj koncentrat pomidorowy, kukurydzę i resztę przypraw.
- Zupę gyrosową doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietankę i dopraw całość solą oraz pieprzem.