Spróbujesz raz i będziesz gotować co tydzień. Przebija wszystkie zupy, które znasz

Zupa gyrosowa to wyraziste, smaczne i pożywne danie, które znika ze stołów z prędkością światła. Zupa ta doskonale sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Wykonanie jest bardzo proste, a składniki znajdziesz w każdym sklepie. To prosta, ale też niebanalna potrawa, którą pokochają domownicy.

ObrazekZupa gyrosowa to pomysł na obiad dla całej rodziny - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Zupa gyrosowa może być zarówno pierwszym, jak i drugim daniem. Jest sycąca i pożywna, a dobór składników i przypraw nadaje jej wyrazistości i boskiego aromatu. Koniecznie zapisz sobie ten przepis, bo na pewno jeszcze nieraz po niego sięgniesz. Pamiętaj, że receptura to tylko inspiracja - do zupy gyros możesz dodać też inne składniki.

Zupa gyros na pierwsze i drugie danie

Zupa gyrosowa to doskonałe rozwiązanie, kiedy nie masz pomysłu na obiad. Jest rozgrzewająca i bardzo sycąca. Nie dość, że świetnie smakuje, to jest pełna warzyw oraz zawiera białko (dzięki dodatkowi kurczaka). Najlepiej podać ją z chlebem, sprawdzą się również ziemniaki pokrojone w kostkę lub utłuczone, zalane kilkoma chochlami zupy.

Zupa gyros to pierwsze i drugie danie w jednym. Warto wiedzieć, że jej inspiracją jest słynna grecka potrawa. Gyros zazwyczaj przygotowuje się z wieprzowiny lub drobiu (albo mieszanki obu), rzadziej z jagnięciny lub wołowiny. Proces przygotowania gyrosa polega na ułożeniu cienkich plasterków mięsa na dużej pionowej półce, zwanej w języku greckim "gyros", która obraca się wokół osi.

Podczas obracania mięso powoli się piecze, aż stanie się soczyste i chrupiące na zewnątrz. Tradycyjnie gyros podaje się wraz z cienkimi plastrami cebuli, pomidora, sałaty i klasycznym greckim sosem tzatziki, który jest mieszanką jogurtu, ogórka, czosnku, oliwy z oliwek i ziół. Całość jest najczęściej zawinięta w cienki płaski chleb pita. Zupa gyrosowa zachowuje nieco smaku oryginalnego gyrosa.

Obrazek
Zupa gyrosowa będzie dobrze smakować z dodatkiem fasoli i cukinii - Pyszności; Fot. Pixabay

Zupa gyrosowa z kurczakiem. Przepis

Składniki:

               
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • papryka zielona, czerwona i żółta,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 g pieczarek,
  • 100 g kukurydzy,
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól, pieprz,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie: 

        
  1. Mięso z kurczaka pokrój kostkę i wymieszaj je z przyprawą gyros.
  2. Następnie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż. Kiedy zeszkli się, dodaj ją do przyprawionego mięsa.
  3. Wymieszaj całość i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Następnie dodaj paprykę w proszku i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko podsmaż i przełóż do większego garnka.
  4. Papryki pokrój w kostkę, a następnie podsmaż je. Kiedy zarumienią się, dorzuć je do garnka z mięsem.
  5. Następnie do garnka dorzuć pokrojone pieczarki, zalej całość bulionem i dodaj koncentrat pomidorowy, kukurydzę i resztę przypraw.
  6. Zupę gyrosową doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietankę i dopraw całość solą oraz pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku