Strasznie smaczne ciasteczka. Z tych proporcji zrobisz ekspresowo cały stos
Kruche, maślane ciasteczka z migdałami brzmią niewinnie, ale jeśli zrobi się je w klimacie halloween, to może być strasznie dobra przekąska na słodko. Żeby po upieczeniu zachowały odpowiedni kształt, wypróbuj mój trik na połączenie składników.
Jakie przekąski przygotować na halloween? Można postawić na szybkie patenty, które zrobisz dosłownie w 2 minuty wykorzystując kilka gadżetów, albo upiec słodkości samodzielnie, również wykorzystując zaledwie kilka składników. Ciasteczka najlepiej smakują świeżo po upieczeniu, ale przechowywane w szczelnym pojemniku będą pyszne również następnego dnia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto cytrynowo-migdałowe z rześkim kremem. Palce lizać
Sekret kruchego ciasta
Paluchy wiedźmy po upieczeniu powinny rozpływać się w ustach, a więc kruche ciasto powinno być naprawdę zrobione w punkt. Zasługa takiej konsystencji to odpowiedni czas schładzania ciasta. Najlepiej wykorzystać do tego lodówkę i wsadzić opakowaną kulę ciasta na co najmniej 30 minut, chociaż zalecane jest, by pozostawić je tam przez około godzinę.
Przepis na paluchy wiedźmy
Baza to klasyczne, kruche ciasto, a w ramach dodatków jedynie migdały i przetwory z czerwonych owoców. Użyj dżemów takich jak wiśniowy, truskawkowy, malinowy czy śliwkowy, by nadać im dodatkowych walorów smakowych i estetycznych. Do przygotowania ciasteczek będziesz potrzebować następujących składników:
- 225 g miękkiego masła,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczki ekstraktu z migdałów,
- 2 i 2/3 szklanek mąki,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczkę soli,
- 3/4 szklanki migdałów (całe),
- powidła śliwkowe lub inne przetwory z czerwonych owoców.
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę, połącz ją z proszkiem do pieczenia i solą.
- W oddzielnej misce utrzyj masło z cukrem pudrem, a następnie dodaj roztrzepane jajko. Wymieszaj dokładnie te składniki.
- Następnie połącz tę mieszankę z suchymi składnikami. Zagnieć ciasto na jednolitą masę, owiń je w folię plastikową i włóż do lodówki.
- Po schłodzeniu wyjmij ciasto z lodówki i formuj z niego palce. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, że podczas pieczenia ciastka nieco urosną. Umieść migdały na końcu każdego palca, imitując paznokcie, zanurzając spód w przetworach i lekko je przyklejając.
- Małym nożykiem wykonaj nacięcia w miejscach zgięć, by nadać im realistyczny wygląd. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 10 minut.
- Gotowe ciasteczka po ostudzeniu udekoruj czerwonym lub fioletowym dżemem lub powidłami według własnego gustu.