Strasznie smaczne ciasteczka. Z tych proporcji zrobisz ekspresowo cały stos

Kruche, maślane ciasteczka z migdałami brzmią niewinnie, ale jeśli zrobi się je w klimacie halloween, to może być strasznie dobra przekąska na słodko. Żeby po upieczeniu zachowały odpowiedni kształt, wypróbuj mój trik na połączenie składników.

Paluchy wiedźmy - przepis na ciasteczkaPaluchy wiedźmy - przepis na ciasteczka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Jakie przekąski przygotować na halloween? Można postawić na szybkie patenty, które zrobisz dosłownie w 2 minuty wykorzystując kilka gadżetów, albo upiec słodkości samodzielnie, również wykorzystując zaledwie kilka składników. Ciasteczka najlepiej smakują świeżo po upieczeniu, ale przechowywane w szczelnym pojemniku będą pyszne również następnego dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiorne ciasteczka na imprezę halloweenową

Sekret kruchego ciasta

Paluchy wiedźmy po upieczeniu powinny rozpływać się w ustach, a więc kruche ciasto powinno być naprawdę zrobione w punkt. Zasługa takiej konsystencji to odpowiedni czas schładzania ciasta. Najlepiej wykorzystać do tego lodówkę i wsadzić opakowaną kulę ciasta na co najmniej 30 minut, chociaż zalecane jest, by pozostawić je tam przez około godzinę.

Przepis na paluchy wiedźmy

Baza to klasyczne, kruche ciasto, a w ramach dodatków jedynie migdały i przetwory z czerwonych owoców. Użyj dżemów takich jak wiśniowy, truskawkowy, malinowy czy śliwkowy, by nadać im dodatkowych walorów smakowych i estetycznych. Do przygotowania ciasteczek będziesz potrzebować następujących składników:

  • 225 g miękkiego masła,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczki ekstraktu z migdałów,
  • 2 i 2/3 szklanek mąki,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczkę soli,
  • 3/4 szklanki migdałów (całe),
  • powidła śliwkowe lub inne przetwory z czerwonych owoców.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę, połącz ją z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. W oddzielnej misce utrzyj masło z cukrem pudrem, a następnie dodaj roztrzepane jajko. Wymieszaj dokładnie te składniki.
  3. Następnie połącz tę mieszankę z suchymi składnikami. Zagnieć ciasto na jednolitą masę, owiń je w folię plastikową i włóż do lodówki.
  4. Po schłodzeniu wyjmij ciasto z lodówki i formuj z niego palce. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, że podczas pieczenia ciastka nieco urosną. Umieść migdały na końcu każdego palca, imitując paznokcie, zanurzając spód w przetworach i lekko je przyklejając.
  5. Małym nożykiem wykonaj nacięcia w miejscach zgięć, by nadać im realistyczny wygląd. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 10 minut.
  6. Gotowe ciasteczka po ostudzeniu udekoruj czerwonym lub fioletowym dżemem lub powidłami według własnego gustu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej