Strasznie smaczne ciasteczka. Z tych proporcji zrobisz ekspresowo cały stos
Kruche, maślane ciasteczka z migdałami brzmią niewinnie, ale jeśli zrobi się je w klimacie halloween, to może być strasznie dobra przekąska na słodko. Żeby po upieczeniu zachowały odpowiedni kształt, wypróbuj mój trik na połączenie składników.
30.10.2024 | aktual.: 30.10.2024 11:44
Jakie przekąski przygotować na halloween? Można postawić na szybkie patenty, które zrobisz dosłownie w 2 minuty wykorzystując kilka gadżetów, albo upiec słodkości samodzielnie, również wykorzystując zaledwie kilka składników. Ciasteczka najlepiej smakują świeżo po upieczeniu, ale przechowywane w szczelnym pojemniku będą pyszne również następnego dnia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sekret kruchego ciasta
Paluchy wiedźmy po upieczeniu powinny rozpływać się w ustach, a więc kruche ciasto powinno być naprawdę zrobione w punkt. Zasługa takiej konsystencji to odpowiedni czas schładzania ciasta. Najlepiej wykorzystać do tego lodówkę i wsadzić opakowaną kulę ciasta na co najmniej 30 minut, chociaż zalecane jest, by pozostawić je tam przez około godzinę.
Przepis na paluchy wiedźmy
Baza to klasyczne, kruche ciasto, a w ramach dodatków jedynie migdały i przetwory z czerwonych owoców. Użyj dżemów takich jak wiśniowy, truskawkowy, malinowy czy śliwkowy, by nadać im dodatkowych walorów smakowych i estetycznych. Do przygotowania ciasteczek będziesz potrzebować następujących składników:
- 225 g miękkiego masła,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczki ekstraktu z migdałów,
- 2 i 2/3 szklanek mąki,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczkę soli,
- 3/4 szklanki migdałów (całe),
- powidła śliwkowe lub inne przetwory z czerwonych owoców.
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę, połącz ją z proszkiem do pieczenia i solą.
- W oddzielnej misce utrzyj masło z cukrem pudrem, a następnie dodaj roztrzepane jajko. Wymieszaj dokładnie te składniki.
- Następnie połącz tę mieszankę z suchymi składnikami. Zagnieć ciasto na jednolitą masę, owiń je w folię plastikową i włóż do lodówki.
- Po schłodzeniu wyjmij ciasto z lodówki i formuj z niego palce. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, że podczas pieczenia ciastka nieco urosną. Umieść migdały na końcu każdego palca, imitując paznokcie, zanurzając spód w przetworach i lekko je przyklejając.
- Małym nożykiem wykonaj nacięcia w miejscach zgięć, by nadać im realistyczny wygląd. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 10 minut.
- Gotowe ciasteczka po ostudzeniu udekoruj czerwonym lub fioletowym dżemem lub powidłami według własnego gustu.