Jedne z ulubionych grzybów. Nie każdy wie, że można je jeść w ten sposób
Pieczarki to dość popularny dodatek, który z pewnością wykorzystujesz do przygotowania wielu wspaniałych dań. Są łatwo dostępne, stosunkowo tanie i bardzo smaczne. Jak je jeść? Czy trzeba gotować lub smażyć, czy też można spożywać na surowo? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.
22.04.2023 20:29
Są warzywa, owoce i grzyby, po które lubimy sięgać, niezależnie od pory roku. Do takiej kategorii na pewno należą pieczarki, z których można przygotować mnóstwo ciekawych dań. Do tych najpopularniejszych zaliczają się z pewnością zupa pieczarkowa, sos pieczarkowy czy po prostu pieczarki podsmażone z cebulą na maśle, które można dodać do dań z mięsa, czy dań wegetariańskich. Jest to odmiana grzybów, która cieszy się popularnością na całym świecie. Zastanawiasz się nad tym, czy surowe pieczarki mogą ci zaszkodzić? Postanowiliśmy sprawdzić, jak to faktycznie jest z tymi pieczarkami.
Pieczarki - popularna odmiana grzybów i rozmaite zastosowanie
Chyba nie ma konieczności, by prezentować tu definicji pieczarek, ale warto podkreślić, że jest to rodzaj grzybów, należących do rodziny pieczarkowatych. Gatunek, który kupuje się w sklepie to pieczarka dwuzarodnikowa. Okazuje się, że rodzajów pieczarek jest o wiele więcej. Te najpopularniejsze mają kolor kości słoniowej i mają gładkie, okrągłe kapelusze. Wielkość pieczarek może być rozmaita - od średnicy wielkości paznokcia do nawet 10 cm. Uprawia się je w specjalnych halach, w których hodowcy zapewniają odpowiednie warunki uprawy.
Okazuje się, że dość popularną metodą w ostatnim czasie jest również hodowanie pieczarek w domu. Należy się jednak upewnić, czy aby to na pewno pieczarka. Musi posiadać biały trzon, kapelusz z różowo-beżową blaszką.
Czy można jeść surowe pieczarki?
Panuje takie przekonanie, że pieczarki to jedne z najbezpieczniejszych grzybów. I tu pojawia się dość często takie pytanie, czy można jeść pieczarki na surowo. Tak, można je bezpiecznie spożywać bez wcześniejszej obróbki cieplnej. Nie ma w związku z tym żadnych przeszkód, by surowe pieczarki dodać do sałatki lub pokroić i dodać do pizzy. Pamiętaj jednak, że istnieje konieczność ich dokładnego umycia i następnie obrania ze skórki. Niezależnie od tego, na jaką opcję się zdecydujesz, popularne dania z pieczarek będą zachwycać smakiem tych grzybów.
Co przygotować z pieczarek?
Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, z pieczarek można przygotować wiele smacznych dań z grzybów. Można je dusić, smażyć, jeść na surowo, czy gotować. Świetną opcją, na pewno będą pieczarki faszerowane. W okresie Wielkanocy dużą popularnością cieszyły się jajka faszerowane pieczarkami. Nic nie zastąpi smaku najlepszej zupy pieczarkowej, czy sosu pieczarkowego, który można wykorzystać do wielu dań mięsnych. Można skorzystać również z tych nietypowych i wyjątkowych propozycji, takich jak, chociażby schab nadziewany pieczarkami.
A może ryba z grzybami? Przepis na to danie znajdziesz na naszym kanale wideo: