Jedne z ulubionych grzybów. Nie każdy wie, że można je jeść w ten sposób

Pieczarki to dość popularny dodatek, który z pewnością wykorzystujesz do przygotowania wielu wspaniałych dań. Są łatwo dostępne, stosunkowo tanie i bardzo smaczne. Jak je jeść? Czy trzeba gotować lub smażyć, czy też można spożywać na surowo? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

ObrazekPyszności - Fot. Getty images
Karol Wiak

warzywa, owoce i grzyby, po które lubimy sięgać, niezależnie od pory roku. Do takiej kategorii na pewno należą pieczarki, z których można przygotować mnóstwo ciekawych dań. Do tych najpopularniejszych zaliczają się z pewnością zupa pieczarkowa, sos pieczarkowy czy po prostu pieczarki podsmażone z cebulą na maśle, które można dodać do dań z mięsa, czy dań wegetariańskich. Jest to odmiana grzybów, która cieszy się popularnością na całym świecie. Zastanawiasz się nad tym, czy surowe pieczarki mogą ci zaszkodzić? Postanowiliśmy sprawdzić, jak to faktycznie jest z tymi pieczarkami.

Pieczarki - popularna odmiana grzybów i rozmaite zastosowanie

Chyba nie ma konieczności, by prezentować tu definicji pieczarek, ale warto podkreślić, że jest to rodzaj grzybów, należących do rodziny pieczarkowatych. Gatunek, który kupuje się w sklepie to pieczarka dwuzarodnikowa. Okazuje się, że rodzajów pieczarek jest o wiele więcej. Te najpopularniejsze mają kolor kości słoniowej i mają gładkie, okrągłe kapelusze. Wielkość pieczarek może być rozmaita - od średnicy wielkości paznokcia do nawet 10 cm. Uprawia się je w specjalnych halach, w których hodowcy zapewniają odpowiednie warunki uprawy.

Obrazek
Pieczarki - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że dość popularną metodą w ostatnim czasie jest również hodowanie pieczarek w domu. Należy się jednak upewnić, czy aby to na pewno pieczarka. Musi posiadać biały trzon, kapelusz z różowo-beżową blaszką.

Czy można jeść surowe pieczarki?

Panuje takie przekonanie, że pieczarki to jedne z najbezpieczniejszych grzybów. I tu pojawia się dość często takie pytanie, czy można jeść pieczarki na surowo. Tak, można je bezpiecznie spożywać bez wcześniejszej obróbki cieplnej. Nie ma w związku z tym żadnych przeszkód, by surowe pieczarki dodać do sałatki lub pokroić i dodać do pizzy. Pamiętaj jednak, że istnieje konieczność ich dokładnego umycia i następnie obrania ze skórki. Niezależnie od tego, na jaką opcję się zdecydujesz, popularne dania z pieczarek będą zachwycać smakiem tych grzybów.

Obrazek
Jak smażyć pieczarki? - Pyszności; foto: Canva

Co przygotować z pieczarek?

Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, z pieczarek można przygotować wiele smacznych dań z grzybów. Można je dusić, smażyć, jeść na surowo, czy gotować. Świetną opcją, na pewno będą pieczarki faszerowane. W okresie Wielkanocy dużą popularnością cieszyły się jajka faszerowane pieczarkami. Nic nie zastąpi smaku najlepszej zupy pieczarkowej, czy sosu pieczarkowego, który można wykorzystać do wielu dań mięsnych. Można skorzystać również z tych nietypowych i wyjątkowych propozycji, takich jak, chociażby schab nadziewany pieczarkami.

A może ryba z grzybami? Przepis na to danie znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć