Najlepsza surówka z pora, jaką kiedykolwiek zrobiłam. Słodko-ostry dodatek idealnie pasuje do mięs i ryb

Por to idealny dodatek do letnich surówek. Zaostrza smak całej potrawy. Ma ogromną ilość witamin i składników mineralnych, także skorzystamy nie tylko na jego smaku, ale i właściwościach. Jak zrobić pyszną sałatkę z pora? Przedstawiamy proste przepisy krok po kroku. Surówka z pora to klasyk w naszych domach. Przygotuj wszystkie składniki i działaj.

Obrazek
Paulina
Obrazek
Por - Pyszności; Foto Canva.com

Surówka z pora - podstawowy przepis

Składniki:

        
  • 1 sztuka średniego pora
  • jabłko
  • marchewka
  • 3 łyżki majonezu
  • 0,5 łyżki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania: 

Przygotuj wszystkie warzywa. Na początek dokładnie je umyj i pokrój ma małe kawałki. Pora pokrój ma plasterki, a jabłko i marchewkę zetrzyj na tarce. Umieść wszystkie składniki w misce i przypraw solą, pierzem i majonezem. Następnie całość wymieszaj i schłódź w lodówce.

Obrazek

Surówka z pora fit

Składniki:

           
  • 1 średni por
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 korzenia selera
  • średnia marchewka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub innego cytrusa np. limonki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania surówki:

Przygotuj wszystkie warzywa. Umyj dokładnie selera, pora, marchew i jabłko. Następnie zabierz się za obieranie i krojenie warzyw. Pora obierz z pierwszej warstwy i pokrój na cienki plasterki. Seler, marchewkę i jabłko obierz i następnie zetrzyj na tarce. Tak poszatkowane warzywa umieść w misce i przypraw solą oraz pieprzem. Połącz majonez, jogurt i sok z cytryny. Bardzo energicznie wymieszaj i dodaj do warzyw.

Obrazek

Czy surówka z pora jest zdrowa?

Por jest niskokalorycznym warzywem, który zawiera dużą ilość błonnika, witaminy A oraz C i witaminy z grupy B. Dodatkowo znajdziemy w nim fosfor, potas i wapń. Warzywo to obfituje w charakterystyczny związek o nazwie allicyna. Na pewno kojarzycie ten zapach, która uwalniany jest po pokrojeniu tkanek tej rośliny. To właśnie on sygnalizuje nam jej obecność.

Por ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszych jelit i mikrobioty. Dzieje się tak, bo jest to bliski ,,krewny'' cebuli i czosnku, wiec właściwości są podobne. Zmniejsza stany zapalne w chorobach takich jak cukrzyca, reumatyczne zapalenie stawów oraz stany zapalne górnych dróg oddechowych.

Może masz ochotę na pora w nieco innej wersji? Zostawiamy nasz przepis.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej