WAŻNE
TERAZ

Miliony są, pomocy z Funduszu Sprawiedliwości nie będzie. Urzędnicy boją się działać

Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Surowy boczek gotuję w łupinach cebuli. Domową wędliną zajada się cała rodzina

Czy wiesz, że wystarczy naprawdę niewiele, aby w twojej kuchni pojawiła się pyszna wędlina domowej roboty? Ugotuj boczek w łupinach cebuli i obtocz go w aromatycznych przyprawach. Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie. Cały proces przygotowania znajdziesz w naszym wideo. Lista składników czeka poniżej.

Składniki:

  • 2 całe cebule,
  • łupiny z 3 cebul,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego,
  • 1 łyżka soli,
  • około 1,5 l wody,
  • 1,2 kg surowego boczku,
  • 1/2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżki suszonego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

O czym warto pamiętać:

  • Do przepisu potrzebujesz zarówno całych cebul, jak i samych łupin. Całe cebule z łupinami wystarczy przeciąć na pół i wrzucić do garnka.
  • Ząbki czosnku również dodaj w łupinach.
  • Na tym etapie z przypraw dodaj tylko ziele angielskie, sól i pieprz.
  • Na koniec wlej do garnka wodę i dodaj surowy boczek w kawałku. Składniki gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny.
  • Ugotowany i ostudzony boczek przełóż na arkusz papieru do pieczenia. Dodatkowo pod spodem powinna znaleźć się folia aluminiowa.
  • Czas na przyprawy. Rozsyp je bezpośrednio nad mięsem i wklep je delikatnie przy pomocy dłoni. Zrób to dokładnie, aby pokryły całą powierzchnię boczku.
  • Na koniec szczelnie owiń mięso i wstaw je do lodówki na 10-12 godzin.
  • I to wszystko, domowa wędlina jest gotowa. Po wyjęciu z lodówki wystarczy podzielić ją na mniejsze kawałki. Możesz zrobić to przy pomocy noża lub krajalnicy.
  • Przygotowaną w ten sposób wędlinę wykorzystasz w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Możesz dodać ją na kanapki, do sałatki, farszu, jak i bigosu.
Więcej wideo
Karp smażony z sosem szarym. Przysmak kuchni wielkopolskiej w wigilijnym wydaniuKarp smażony z sosem szarym. Przysmak kuchni wielkopolskiej w wigilijnym wydaniu
Mama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitemMama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitem
Podaję go na świąteczny obiad i wszyscy się zachwycają. Soczysty, delikatny i rozpada się pod widelcemPodaję go na świąteczny obiad i wszyscy się zachwycają. Soczysty, delikatny i rozpada się pod widelcem
Świąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niejŚwiąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niej
Do ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiemDo ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiem
Świąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Wyglądają jak z cukierni, a zrobisz w domuŚwiąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Wyglądają jak z cukierni, a zrobisz w domu
Ciasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku to prawdziwe złotoCiasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku to prawdziwe złoto
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej