Czy wiesz, że wystarczy naprawdę niewiele, aby w twojej kuchni pojawiła się pyszna wędlina domowej roboty? Ugotuj boczek w łupinach cebuli i obtocz go w aromatycznych przyprawach. Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie. Cały proces przygotowania znajdziesz w naszym wideo. Lista składników czeka poniżej.
Składniki:
- 2 całe cebule,
- łupiny z 3 cebul,
- 10 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
- 1 łyżeczka ziela angielskiego,
- 1 łyżka soli,
- około 1,5 l wody,
- 1,2 kg surowego boczku,
- 1/2 łyżki suszonego majeranku,
- 1/2 łyżki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżki suszonego czosnku,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
O czym warto pamiętać:
- Do przepisu potrzebujesz zarówno całych cebul, jak i samych łupin. Całe cebule z łupinami wystarczy przeciąć na pół i wrzucić do garnka.
- Ząbki czosnku również dodaj w łupinach.
- Na tym etapie z przypraw dodaj tylko ziele angielskie, sól i pieprz.
- Na koniec wlej do garnka wodę i dodaj surowy boczek w kawałku. Składniki gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny.
- Ugotowany i ostudzony boczek przełóż na arkusz papieru do pieczenia. Dodatkowo pod spodem powinna znaleźć się folia aluminiowa.
- Czas na przyprawy. Rozsyp je bezpośrednio nad mięsem i wklep je delikatnie przy pomocy dłoni. Zrób to dokładnie, aby pokryły całą powierzchnię boczku.
- Na koniec szczelnie owiń mięso i wstaw je do lodówki na 10-12 godzin.
- I to wszystko, domowa wędlina jest gotowa. Po wyjęciu z lodówki wystarczy podzielić ją na mniejsze kawałki. Możesz zrobić to przy pomocy noża lub krajalnicy.
- Przygotowaną w ten sposób wędlinę wykorzystasz w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Możesz dodać ją na kanapki, do sałatki, farszu, jak i bigosu.