Włosi makaron wybierają w zależności od rodzaju sosu. Świeży nie zawsze pasuje

Od dawna w świecie kulinarnym toczy się zawzięta dyskusja, który rodzaj makaronów lepiej nadaje się do przygotowania pysznego obiadu. Swoich zwolenników ma zarówno makaron suszony, jak i świeży. Czas więc raz na zawsze rozwiązać ten spór ?

Obrazek
Frania

Jako prawdziwi makaronożercy postanowiliśmy zgłębić temat. I jak się okazało, tak samo makaron suszony, jak i świeży, mają swoje mocne strony. A ich użycie powinno być uzależnione od sosu z jakim łączymy pastę. Szczegóły znajdziesz poniżej ?

#1 Świeże makarony

Obrazek
Makaron ten ma krótszy okres przydatności od suszonej pasty. Gotuje się znacznie krócej, ale nigdy w formie al dente.

W związku z tym, świeże makarony należy łączyć z sosami lekkimi, na bazie masła lub śmietany lub nieco cięższymi, kremowymi, nadal na bazie nabiału. Sprawdzi się tu carbonara, sos alfredo, sos śmietanowy z grzybami, sos serowy z gorgonzolą lub sos maślany z owocami morza.

#2 Suszone makarony

Obrazek

Z kolei suszony makaron jest bardzo trwały, a co się z tym wiąże, posiada zdecydowanie dłuższy okres użytkowania. Co więcej, bez problemu możesz ugotować go w formie al dente.

Co do łączenia suszonych makaronów z sosami - najbardziej będą pasować tu gęste i cięższe mieszanki jak np. sosy pomidorowe, sosy pikantne, pesto, czy bolognese.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd