Świąteczną karkówkę robię zawsze metodą 2x10. Wychodzi mięciutka i delikatna

Jak dobrze, że istnieją święta Bożego Narodzenia. Bo gdyby ich nie było, czy cokolwiek byłoby wystarczająco dobrym motywatorem, aby przygotować tyle domowych pyszności? Na co dzień kupujemy wędliny, które zawierają wiele dodatków wzmacniających smak i pozwalających na dłuższe przechowywanie. Święta są okazją do przyrządzenia pieczeni lub gotowanej porcji mięsa, która jest o wiele zdrowsza od produktów ze sklepu.

Aromatyczna pieczona karkówkaAromatyczna pieczona karkówka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Karkówkę na święta możesz zrobić na kilka różnych sposobów. Świetnie smakuje pieczona w rękawie ze słodkimi dodatkami, na przykład jabłkami lub suszonymi śliwkami. Z kolei mięso duszone z warzywami jest dobrym pomysłem na danie jednogarnkowe. Wszystko wrzucasz do brytfanny, wstawiasz do piekarnika i wyjmujesz gotowy obiad. Jednak najdelikatniejsza karkówka wychodzi gotowana z przyprawami metodą  2x10.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku

Jak wybrać dobrą karkówkę na domową wędlinę?

Wybierając karkówkę w sklepie zwróć uwagę na kilka istotnych szczegółów. Przede wszystkim mięso, które jest świeże, powinno mieć równomiernie różowy kolor – to znak, że nie było wcześniej poddawane długiej obróbce. Unikaj kawałków z nadmiarem tłuszczu, ale też nie wybieraj zbyt chudych – lekka marmurkowatość zapewni soczystość i smak. Sprawdź, czy porcja ma sprężystą konsystencję. Najskuteczniejszą metodą jest naciśnięcie mięsa. Dobrze wyselekcjonowany kawałek szybko wróci do pierwotnego kształtu. Warto kupić mięso u zaufanego lokalnego rzeźnika, który gwarantuje jakość i świeżość swoich produktów.

Przepis na karkówkę 2x10

Metoda 2x10 polega na gotowaniu mięsa z przyprawami dwukrotnie, dzień po dniu – 2 razy przez 10 minut. Tak sposób obróbki sprawia, że karkówka wychodzi delikatna i krucha jednocześnie.

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • 2 litry wody,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki soli,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy – może być stołowa albo sarepska,
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna czarnego pieprzu.

Wykonanie:

  1. Wlej wodę do garnka, dodaj wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i musztardę.
  2. Do takiej zalewy włóż mięso i wstaw do zagotowania.
  3. Gotuj przez 10 minut od momentu wrzenia.
  4. Zestaw z kuchenki, przykryj pokrywką i odstaw na 10 godzin.
  5. Po tym czasie powtórz cykl gotowania świątecznej karkówki.

Jak podawać gotowaną karkówkę?

Soczyste ugotowane mięso świetnie smakuje zarówno podane na ciepło, jak i na zimno. Możesz zaserwować karkówkę ze świątecznym bigosem, pieczonymi ziemniakami lub w towarzystwie kolorowych sałatek. Przestudzone mięso sprawdzi się na kanapki. Taka kromka posmarowana majonezem z karkówką, ogórkiem kiszonym i chrzanem jest wyjątkowo pożywna i o wiele zdrowsza niż kanapka z szynką ze sklepu. Mięso idealnie smakuje ze świeżo wypieczonym domowym chlebem na zakwasie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej