Świąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niej
Na świątecznym stole obok piernika i sernika nie może zabraknąć warstwowego deseru bez pieczenia. To idealna kombinacja najlepszych smaków: herbatników, masy budyniowej w dwóch odsłonach, powideł śliwkowych, przyprawy do piernika, wiórków kokosowych i suszonej żurawiny. Brzmi dobrze, prawda? A smakuje jeszcze lepiej. Dokładna instrukcja czeka w naszym wideo. Lista składników na świąteczną kostkę znajduje się poniżej.
Składniki na krem budyniowy:
- 1 l mleka (750 ml z cukrem, 250 ml z budyniami),
- 70 g budyniu śmietankowego,
- 16 g cukru wanilinowego,
- 200 g miękkiego masła.
Pozostałe składniki:
- 500 g herbatników maślanych,
- 500 g masy krówkowej,
- 200 g powideł śliwkowych,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 100 g orzechów włoskich,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 20 g suszonej żurawiny do dekoracji.
O czym warto pamiętać:
- W pierwszej kolejności przygotuj krem budyniowy, który stanowi w tym przepisie bazę całego deseru.
- Zacznij od dokładnego wymieszania sproszkowanego budyniu ze szklanką mleka. Pozostałą część zagotuj z cukrem wanilinowym, po czym dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę mleka i budyniu.
- Energicznie mieszaj zawartość garnka. Gdy powstanie gęsty krem, zdejmij go szybko z palnika.
- Następnie przykryj ugotowany budyń folią spożywczą i odstaw do ostudzenia. Dzięki temu zabezpieczeniu na jego powierzchni nie powstanie kożuch, który mógłby utrudnić pracę nad gładkim i aksamitnym kremem.
- Ostudzoną mieszankę połącz w małych porcjach z miękkim masłem utartym na puszysty puch.
- Powstały krem podziel na pół. Do jednej porcji dodaj masę krówkową.
- Jak złożyć świąteczną kostkę? Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pierwszą warstwę z maślanych herbatników (możesz użyć również herbatników kakaowych).
- Następnie zrób warstwy z kremu z dodatkiem masy krówkowej, posiekanych orzechów włoskich, kolejnej partii ciastek oraz powideł śliwkowych. Bezpośrednio na przetworach rozsyp delikatnie przyprawę do piernika. Polecamy użyć domowej mieszanki.
- To nadal nie koniec. W formie do pieczenia rozprowadź podstawowy krem budyniowy i przykryj go ciasteczkami. Ponownie dodaj krem z masą krówkową, przyprawę do piernika, posiekane orzechy, herbatniki i podstawowy krem. Na wierzchu rozsyp wiórki kokosowe.
- Tak złożone ciasto wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
- Świąteczną kostkę przygotowaliśmy w formie o wymiarach: 28 × 18 cm.