Świąteczne choinki z warzyw z dodatkiem pesto. Lekkie i przepyszne
Choinki z warzyw prezentują się naprawdę niesamowicie. To świetny pomysł na przemycenie dodatkowej porcji witamin do naszej diety. Są bardzo lekkie i smaczne!
18.12.2021 | aktual.: 04.03.2022 11:52
Choinki z warzyw
Choinki z zoodlowanych warzyw znakomicie prezentują się na stole. To pomysł na lekki i zdrowy obiad, idealny na okres świąteczny.
Dzięki nietypowej formie podania aż zachęcają do zjedzenia, więc to sposób na dodatkową porcję warzyw w naszej diecie. Idealne rozwiązanie dla juniorów, którzy niekoniecznie lubią sałatki i surówki.
Makaron warzywny z pesto
Zoodlowane warzywa zamieniają się w makaron. A jednym z najprostszych sosów do makaronu jest oczywiście pesto. Przygotowaliśmy je własnoręcznie w dwóch odsłonach: klasycznej zielonej i czerwonej z dodatkiem suszonych pomidorów. Każdy znajdzie coś dla siebie!
To świąteczne danie przygotowaliśmy przy pomocy Zoodlera marki Philips.
Składniki
Zielone pesto
- 1/2 szklanki uprażonych orzeszków piniowych
- 1 szklanka liści świeżej bazylii
- 1/2 szklanki oliwy
- 30 g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Czerwone pesto
- 1/2 szklanku uprażonych orzechów nerkowca
- 100 g suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki oleju z suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo
- 2 duże marchewki
- 2 duże cukinie
- 1/3 szklanki parmezanu
- do dekoracji: pomidorki koktajlowe, liście świeżej bazylii
Czerwone pesto
Przygotowanie domowego pesto jest banalnie proste. Zaczniemy dzisiaj od czerwonego pesto.
W naczyniu umieść prażone orzechy nerkowca, suszone pomidory, liście bazylii, parmezan, czosnek, sól morską oraz olej z suszonych pomidorów i zblenduj.
Olej, który znajduje się w słoiku z pomidorami ma niesamowity smak, który dodatkowo podkręca aromat naszego czerwonego pesto. Zamiast orzechów nerkowca możesz użyć również podprażone płatki migdałów.
Do czerwonego pesto przygotujemy makaron z marchewki. Przy jego wykonaniu pomocny będzie Zoodler marki Philips. Marchewki obierz i umyj. Przy pomocy Zoodlera zamień je w kolorowy makaron.
Dzięki chwili gotowania nasz makaron stanie się miękki. Gdy będzie już gotowy marchewkowe nitki dokładnie odsącz i wymieszaj z przygotowanym wcześniej czerwonym pesto. Z mieszanki uformuj choinkę. Na górze umieść świeżą bazylię i posyp całość parmezanem.
Zielone pesto
Kolejną naszą propozycją na choinkę jest zielone pesto z makaronem z cukinii.
Oczywiście zacznij od przygotowania zielonego pesto.Połącz w blenderze: uprażone orzeszki pini, liście bazylii, parmezan, czosnek, sól i oliwę z oliwek. Jeśli nie uda Ci się znaleźć w sklepie orzeszków piniowych, to możesz użyć również nerkowców lub orzechów włoskich. Nie zapomnij o prażeniu orzeszków- dzięki temu wydobędziesz z nich więcej smaku.
Do zielonego pesto przygotujemy makaron z cukinii. Warzywo dokładnie umyj i usuń łodyżkę. Zzoodluj cukinię i wrzuć na ok. 2 minuty do wrzącej wody, po czym przełóż na krótko do zimnej. Zabieg ten to blanszowanie, dzięki któremu warzywo pozostaje idealnie chrupiące.
Z tak przygotowanego zielonego makaronu zrób choinkę. Udekoruj pomidorkiem koktajlowym i parmezanem. Smacznego!