Świąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Wyglądają jak z cukierni, a zrobisz w domu
Te świąteczne ciasteczka to najlepszy dowód na to, że czasami wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować coś ciekawego, oryginalnego i smacznego jednocześnie. Szybkie ciasteczka kakaowe w połączeniu z warstwą białej czekolady to czysta poezja smaków. Co więcej, z uroczym motywem świątecznym wyglądają jak małe dzieła sztuki. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak je zrobić, obejrzyj nasze wideo. Lista składników czeka poniżej.
Składniki na kakaowe ciasteczka:
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450,
- 1,5 szklanki mąki krupczatki,
- 250 g masła,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 4 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
Warstwa z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady.
O czym warto pamiętać:
- Białą czekoladę roztop w mikrofalówce lub rozpuść ją w kąpieli wodnej. Wybierając drugą opcję, pamiętaj, że powierzchnia wody nie może stykać się z miską, w której rozpuszczasz czekoladę.
- Kiedy czekolada stanie się płynna, przełóż ją do foremki z mniejszymi przegródkami. Po wypełnieniu wszystkich okienek, wstaw foremkę do zamrażarki na godzinę.
- Do przepisu użyliśmy specjalnej foremki, dzięki której na warstwie z białą czekoladą powstały świąteczne motywy. Z kolei przy pomocy drugiej części kuchennego gadżetu w szybki i prosty sposób wycięliśmy ciasteczka w takich samych rozmiarach jak warstwa z białej czekolady.
- Domowe ciasteczka przygotujesz również bez specjalnej foremki. Czekoladę możesz przelać do silikonowych foremek na kostki lodu z motywem świątecznym. A ciasteczka wytniesz samodzielnie, nadając im odpowiednie kształty.
- Jeśli chcesz, aby twoje ciasteczka kakaowe wyszły idealnie kruche, do przepisu koniecznie dodaj mąkę krupczatkę. Użyj też bardzo zimnego masła.
- Po połączeniu składników rozwałkuj powstałe ciasto na cienki placek, po czym wytnij z niego ciasteczka.
- Następnie przełóż je do formy do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. W tym czasie powinien pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Na ostudzonych ciasteczkach rozprowadź trochę roztopionej czekolady i połącz je z wcześniej przygotowanymi warstwami z białej czekolady.
- Z wyżej podanych proporcji przygotowaliśmy 42 ciasteczka.