WAŻNE
TERAZ

Magda Umer nie żyje. Dziennikarka i "królowa" polskiej poezji śpiewanej miała 76 lat

Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Świąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Wyglądają jak z cukierni, a zrobisz w domu

Te świąteczne ciasteczka to najlepszy dowód na to, że czasami wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować coś ciekawego, oryginalnego i smacznego jednocześnie. Szybkie ciasteczka kakaowe w połączeniu z warstwą białej czekolady to czysta poezja smaków. Co więcej, z uroczym motywem świątecznym wyglądają jak małe dzieła sztuki. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak je zrobić, obejrzyj nasze wideo. Lista składników czeka poniżej.

Składniki na kakaowe ciasteczka:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki,
  • 250 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 4 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.

Warstwa z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady.

O czym warto pamiętać:

  • Białą czekoladę roztop w mikrofalówce lub rozpuść ją w kąpieli wodnej. Wybierając drugą opcję, pamiętaj, że powierzchnia wody nie może stykać się z miską, w której rozpuszczasz czekoladę.
  • Kiedy czekolada stanie się płynna, przełóż ją do foremki z mniejszymi przegródkami. Po wypełnieniu wszystkich okienek, wstaw foremkę do zamrażarki na godzinę.
  • Do przepisu użyliśmy specjalnej foremki, dzięki której na warstwie z białą czekoladą powstały świąteczne motywy. Z kolei przy pomocy drugiej części kuchennego gadżetu w szybki i prosty sposób wycięliśmy ciasteczka w takich samych rozmiarach jak warstwa z białej czekolady.
  • Domowe ciasteczka przygotujesz również bez specjalnej foremki. Czekoladę możesz przelać do silikonowych foremek na kostki lodu z motywem świątecznym. A ciasteczka wytniesz samodzielnie, nadając im odpowiednie kształty.
  • Jeśli chcesz, aby twoje ciasteczka kakaowe wyszły idealnie kruche, do przepisu koniecznie dodaj mąkę krupczatkę. Użyj też bardzo zimnego masła.
  • Po połączeniu składników rozwałkuj powstałe ciasto na cienki placek, po czym wytnij z niego ciasteczka.
  • Następnie przełóż je do formy do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. W tym czasie powinien pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  • Na ostudzonych ciasteczkach rozprowadź trochę roztopionej czekolady i połącz je z wcześniej przygotowanymi warstwami z białej czekolady.
  • Z wyżej podanych proporcji przygotowaliśmy 42 ciasteczka.
Więcej wideo
Do ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiemDo ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiem
Ciasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku to prawdziwe złotoCiasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku to prawdziwe złoto
Pierwszy raz zjadłam je u kuzynki. Od tej pory co roku goszczą na wigilijnym stolePierwszy raz zjadłam je u kuzynki. Od tej pory co roku goszczą na wigilijnym stole
Piernik czy sernik? Z tym przepisem każdy przy świątecznym stole będzie zadowolonyPiernik czy sernik? Z tym przepisem każdy przy świątecznym stole będzie zadowolony
Koniec z męczącym zawijaniem. Ta zapiekanka zaoszczędzi twój czas, a smakuje identycznie jak gołąbkiKoniec z męczącym zawijaniem. Ta zapiekanka zaoszczędzi twój czas, a smakuje identycznie jak gołąbki
Dodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapytaDodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapyta
Daria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukierDaria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukier
Wybrane dla Ciebie
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania