Sycący warzywny kociołek zrobisz w kwadrans. To specjał włoskiej kuchni
Kuchnia włoska jest pełna smaku i aromatu, a jednocześnie kłania się prostocie w sposób godny naśladowania. Wystarczy kilka składników, by stworzyć szalenie danie uniwersalne, smaczne i jednocześnie bardzo zdrowe. Neapolitański warzywny kociołek powinien zagościć choć raz w twoim domu.
09.10.2024 10:19
Bakłażany nie są szczególnie rozchwytywanym w Polsce warzywem, a to głównie ze względu na to, że nie do końca wiemy, jak wykorzystać je w kuchni. Nierzadko lądują obok mięsa pieczarek, papryki i cukinii w polskiej wersji leczo. Prawdziwą kopalnią bakłażanowych inspiracji jest kuchnia włoska. Jednym z przepisów wartych wypróbowania jest neapolitańska potrawa melanzane a funghetto.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warzywny kociołek bez mięsa. Włoska wersja z bakłażanem
Melanzane a funghetto (bakłażany jak grzyby) to włoska potrawa, przywodząca na myśl warzywną potrawkę lub warzywny kociołek. Danie składa się z bakłażanów smażonych z pomidorami według oryginalnego przepisu z Neapolu (niestety poza Neapolem potrawa ta nie jest szczególnie znana). Usmażone na oliwie na złoty kolor bakłażany przypominają wyglądem smażone grzyby, stad nazwa dania. Melanzane a funghetto można serwować jako przystawkę, farsz do kanapek, pizzy czy bruschetty, a także jako sos do makaronu.
Melanzane a funghetto można przygotować na kilka różnych sposobów. W tradycyjnej wersji bakłażany smaży się na głębokim tłuszczu, aż staną się złoto-brązowe. Wcześniej jednak należy je posolić i odstawić na kilka chwil, by pozbyć się z nich nadmiaru wody. Sposób ten sprawi również, że w bakłażanach goryczka będzie mnie odczuwalna. W wersji nieco bardziej fit bakłażany wystarczy pokroić i podsmażyć na kilku łyżkach oliwy.
Melanzane a funghetto, czyli włoski kociołek warzywny. Przepis
Składniki:
- 1 kg bakłażanów,
- 1 kg pomidorków cherry (lub innych pomidorów),
- 12 liści bazylii,
- 3 ząbki czosnku,
- oliwa,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Pomidorki i bakłażany umyj. Pomidorki pokrój na pół, a bakłażany w średnią kostkę.
- Oliwę rozgrzej, a następnie usmaż na niej bakłażany tak, by zezłociły się.
- Durszlak wyłóż ręcznikiem papierowym, a następnie przełóż na niego podsmażane bakłażany, by pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.
- Na tej samej patelni podsmaż cały ząbek czosnku. Po kilkunastu sekundach, kiedy zacznie uwalniać się aromat czosnku, dodaj pokrojone pomidorki cherry.
- Do pomidorków dodaj bazylię. Liście rozdrobnij rękoma.
- Smaż całość przez 5 minut na dużym ogniu, a następnie dodaj bakłażany.
- Całość gotuj jeszcze przez 2 minuty.
- Całość dopraw solą i pieprzem.