PrzepisDania bezmięsneSycący warzywny kociołek zrobisz w kwadrans. To specjał włoskiej kuchni

Sycący warzywny kociołek zrobisz w kwadrans. To specjał włoskiej kuchni

Kuchnia włoska jest pełna smaku i aromatu, a jednocześnie kłania się prostocie w sposób godny naśladowania. Wystarczy kilka składników, by stworzyć szalenie danie uniwersalne, smaczne i jednocześnie bardzo zdrowe. Neapolitański warzywny kociołek powinien zagościć choć raz w twoim domu.

Warzywny kociołek we włoskiej wersji
Warzywny kociołek we włoskiej wersji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

09.10.2024 10:19

Bakłażany nie są szczególnie rozchwytywanym w Polsce warzywem, a to głównie ze względu na to, że nie do końca wiemy, jak wykorzystać je w kuchni. Nierzadko lądują obok mięsa pieczarek, papryki i cukinii w polskiej wersji leczo. Prawdziwą kopalnią bakłażanowych inspiracji jest kuchnia włoska. Jednym z przepisów wartych wypróbowania jest neapolitańska potrawa melanzane a funghetto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywny kociołek bez mięsa. Włoska wersja z bakłażanem

Melanzane a funghetto (bakłażany jak grzyby) to włoska potrawa, przywodząca na myśl warzywną potrawkę lub warzywny kociołek. Danie składa się z bakłażanów smażonych z pomidorami według oryginalnego przepisu z Neapolu (niestety poza Neapolem potrawa ta nie jest szczególnie znana). Usmażone na oliwie na złoty kolor bakłażany przypominają wyglądem smażone grzyby, stad nazwa dania. Melanzane a funghetto można serwować jako przystawkę, farsz do kanapek, pizzy czy bruschetty, a także jako sos do makaronu.

Melanzane a funghetto można przygotować na kilka różnych sposobów. W tradycyjnej wersji bakłażany smaży się na głębokim tłuszczu, aż staną się złoto-brązowe. Wcześniej jednak należy je posolić i odstawić na kilka chwil, by pozbyć się z nich nadmiaru wody. Sposób ten sprawi również, że w bakłażanach goryczka będzie mnie odczuwalna. W wersji nieco bardziej fit bakłażany wystarczy pokroić i podsmażyć na kilku łyżkach oliwy.

Melanzane a funghetto, czyli włoski kociołek warzywny. Przepis

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów,
  • 1 kg pomidorków cherry (lub innych pomidorów),
  • 12 liści bazylii,
  • 3 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pomidorki i bakłażany umyj. Pomidorki pokrój na pół, a bakłażany w średnią kostkę.
  2. Oliwę rozgrzej, a następnie usmaż na niej bakłażany tak, by zezłociły się.
  3. Durszlak wyłóż ręcznikiem papierowym, a następnie przełóż na niego podsmażane bakłażany, by pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.
  4. Na tej samej patelni podsmaż cały ząbek czosnku. Po kilkunastu sekundach, kiedy zacznie uwalniać się aromat czosnku, dodaj pokrojone pomidorki cherry.
  5. Do pomidorków dodaj bazylię. Liście rozdrobnij rękoma.
  6. Smaż całość przez 5 minut na dużym ogniu, a następnie dodaj bakłażany.
  7. Całość gotuj jeszcze przez 2 minuty.
  8. Całość dopraw solą i pieprzem.
Wybrane dla Ciebie