Szaszłyki z frytek o smaku pizzy

Szaszłyki z frytek o smaku pizzy to nasze najnowsze odkrycie. To mega prosty, a zarazem ciekawy przepis na przepyszną przekąskę na ciepło. Nie możesz jej przegapić!

Obrazek
Pyszności

Nasi fani często piszą do nas z prośbą o podanie przepisu na ciekawą przekąskę na ciepło, którą będą mogli zaserwować podczas spotkania w gronie przyjaciół, czy też w trakcie zorganizowanej imprezy w szerszym gronie. I myśląc nad kolejnym ciekawym rozwiązaniem, postanowiliśmy połączyć trzy najbardziej kultowe przekąski imprezowe - a mianowicie: frytki, pizzę oraz szaszłyki. Jak sama więc widzisz, przepis jest mega oryginalny i ciekawy. Dlatego nie przedłużamy dłużej i przechodzimy do szczegółów przepisu!

Naszą dzisiejszą przekąskę na ciepło przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki

Frytki

  1. 3 ziemniaki
  2. 3 łyżki oleju roślinnego
  3. 1 łyżeczka soli

Dodatki

  1. 2 łyżki sosu do pizzy
  2. 30 g mozzarelli
  3. 20 g salami
  4. 10 czarnych oliwek

Przygotowanie frytek

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ziemniaków.

Po pierwsze umyj i obierz warzywa. Następnie potnij je w słupki i przerzuć do dużej miski. Do naczynia dodaj również olej roślinny oraz sól. Dokładnie wymieszaj składniki przy pomocy drewnianej łyżki lub za pomocą rąk.

Następnie umieść na środku blatu kuchennego drewnianą deskę do krojenia. Ułóż na niej słupki ziemniaków w jednym, poziomym rzędzie, po czym nabij warzywa na patyczki do szaszłyków.

szaszłyki z frytek o smaku pizzy

Przygotowanie szaszłyków

Tak przygotowane szaszłyki wstaw do Ovi Smart na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Po tym czasie rozprowadź na podpieczonych ziemniakach sos do pizzy. Możesz użyć tu oczywiście zarówno sosu domowej roboty, jak i wykorzystać gotowy produkt ze sklepu. Sos do pizzy rozprowadź przy pomocy kuchennego pędzelka.

szaszłyki z frytek o smaku pizzy

W tym miejscu musimy wrzucić małe wtrącenie. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na domowy sos, mamy ciekawą recepturę, która na pewno Cię zaciekawi.

Wracamy do przepisu. Bezpośrednio na sosie pomidorowym rozprowadź tartą mozzarellę. Dodaj również mini plastry salami oraz czarne oliwki.

szaszłyki z frytek o smaku pizzy

Tak przygotowane szaszłyki ponownie piecz w Ovi. Tym razem urządzenie ma pracować przez 10 minut, w tej samej temperaturze co wcześniej.

Dzięki Ovi Smart czas pieczenia będzie 1,5 raza krótszy niż w piekarniku. Co więcej, nie będziesz musiała czekać na nagrzanie urządzenia, ponieważ sprzęt zaczyna pracować natychmiast po uruchumieniu.

Podanie

I to wszystko! Genialna przekąska na ciepło jest już gotowa.

szaszłyki z frytek o smaku pizzy

Oczywiście nie możemy pominąć informacji, że przekąska smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu. Dlatego nie zwlekaj z jej podawaniem. Możesz serwować ją na patyczkach do szaszłyków lub bezpośrednio przed podaniem usunąć je.

Jeśli szukasz więcej ciekawych pomysłów na sprawdzone i zarazem ciekawe przekąski, zapraszamy do naszej szerokiej bazy, gdzie czeka na Ciebie wiele niesamowitych inspiracji. Kiedy zaserwujesz je na spotkaniu w gronie przyjaciół, z pewnością staną się prawdziwym hitem!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy