Rogale świętomarcińskie
Wielkimi krokami zbliża się 11 listopada i tego dnia na naszych stołach nie może zabraknąć pewnego deseru. Rogale świętomarcińskie, bo o nich mowa, skradną serce nawet największego niejadka od pierwszego kęsa.
09.11.2021 | aktual.: 21.02.2022 20:16
Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto wspomnieć co w ogóle łączy pyszne rogale wykonane z ciasta półfrancuskiego z datą 11 listopada. Zgodnie z legendą, w 1891 roku ówczesny proboszcz parafii pod wezwaniem św. Marcina w Poznaniu - ks. Jan Lewicki poprosił wiernych, aby z okazji dnia św. Marcina, który przypada właśnie 11 listopada, zrobili coś dobrego dla biednych. Miało być to nawiązanie do osoby patrona świątyni, który na kartach historii zapisał się jako człowiek o złotym sercu, niosący pomoc potrzebującym.
Jak się okazało, jeden z poznańskich cukierników postanowił odpowiedzieć na prośbę proboszcza. Józef Melzer, bo o nim mowa, miał upiec rogale, które następnie rozdawał potrzebującym za darmo. Natomiast bogatsi mieszkańcy Poznania chętnie kupowali pyszne wypieki. Z biegiem czasu do spontanicznej akcji przyłączyli się kolejni cukiernicy. I właśnie w ten oto sposób w Poznaniu narodziła się tradycja rogali świętomarcińskich.
W tym roku postanowiliśmy zrobić kultowe rogale w domowym wydaniu. Nasze wypieki przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także
Składniki
Rozczyn
- 250 ml ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 50 g roztopionego masła
Ciasto
- 500 g mąki tortowej
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
Nadzienie
- 200 g białego maku (mielony)
- 250 ml mleka
- 200 ml wody
- 100 g zmielonych biszkoptów
- 100 g cukru pudru
- 50 g masła
- 100 g miodu
- 50 g żółtych rodzynek
- 70 g suszonych fig
- 80 g mielonych migdałów
- 80 g krojonych orzechów włoskich
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka aromatu migdałowego
- 3 ubite białka
Dodatki
- 1/2 szklanki lukru
- 1 jajko
- 50 g migdałów krojonych w słupki
Ciasto na rogale
Pracę nad przepisem rozpocznij do przygotowania rozczynu. W tym celu połącz w misce: ciepłe mleko, świeże drożdże, cukier oraz roztopione masło.
Wymieszaj składniki przy pomocy rózgi kuchennej, po czym odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże mogły zacząć pracować.
Po kwadransie przesyp do dużej, suchej i czystej miski przesianą mąkę tortową. Następnie dodaj do naczynia rozczyn, jajka oraz sól.
Połącz składniki przy pomocy robota kuchennego. Kiedy już uzyskasz formę ciasta, umieść na misce czystą ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto miało czas na podwojenie swojej objętości.
Nadzienie
W międzyczasie przygotuj nadzienie do domowych rogali.
Najpierw połącz na palniku w średniej wielkości garnku zmielony biały mak. Następnie dodaj mleko i wodę, po czym wymieszaj składniki przy pomocy rózgi kuchennej. Następnie gotuj mieszankę pod przykryciem ok. 30 minut, od czasu do czasu przemieszaj powstałą mieszankę. Na koniec odsącz przygotowany mak, po czym odstaw do ostygnięcia.
Teraz ustaw na palniku dużą patelnię. Po chwili dodaj masło i miód, po czym połącz składniki przy pomocy drewnianej łyżki. Jako kolejne składniki dodaj na patelnię: suszone figi, żółte rodzynki oraz posiekane orzechy włoskie. Smaż kilka minut.
Na patelni powinien znaleźć się również cukier puder oraz wcześniej przygotowany mak. Dokładnie połącz składniki, po czym odstaw na bok, aby mieszanka mogła całkowicie ostygnąć.
Rogale
Wracamy do pracy nad ciastem.
Przełóż ciasto drożdżowe na blat kuchenny opruszony mąką tortową. Następnie rozwałkuj, aby powstał duży prostokąt, po czym rozprowadź na nim masło.
Zawiń boki do środka, aby otrzymać mały kwadrat. Następnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Po 60 minutach ponownie rozwałkuj ciasto, po czym złóż w kwadrat, owiń folią i ponowie wstaw do lodówki na godzinę.
Do ostudzonej mieszanki z patelni dodaj zmielone biszkopty i mielone migdały. Po połączeniu składników dodaj do patelni jeszcze aromat migdałowy oraz ubite białka.
Powstałą mieszankę przełóż do rękawa cukierniczego i wróć do pracy z ciastem drożdżowym. Przy pomocy radełka do pizzy podziel ciasto na trójkąty.
Na każdym kawałku rozprowadź przygotowane nadzienie. Następnie zawiń końcówki rogali do środka, po czym natnij każdy element.
Zwiń każdy trójkąt w rogala, po czym wstaw do Ovi Smart. Na każdym rogalu rozprowadź roztrzepane jajko, po czym uruchom urządzenie na 15 minut. Ovi Smart ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Dzięki temu urządzeniu upieczesz kultowe rogale 1,5 raza szybciej niż w piekarniku. Co więcej, nie musisz czekać na nagrzanie Ovi Smart. Sprzęt zaczyna pracować natychmiast!
Gotowe rogale udekoruj przy pomocy domowego lukru i migdałów. I to wszystko!
Naszym zadaniem rogale świętomarcińskie smakują najlepiej na ciepło, dlatego serwuje je swoim bliskim tuż po przygotowaniu. Na pewno będą zachwyceni. Więcej pomysłów na pyszne, ciekawe i sprawdzone wypieki czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Nie zwlekaj więc ani chwili i zajrzyj do niej jeszcze dziś.