Domowa pizza na trzy sposoby

Domowa pizza na trzy sposoby już na Ciebie czeka. Wybierz swój sposób fermentacji i przygotuj idealną przekąskę. Przyda się na każdą okazję!



Zobacz także: Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z zeszytu mojej mamy
Składniki:
PorcjeCiasto
- 360 ml woda letnia
- 15 g sól morska
- 550 g mąka typ 00
- 2 g świeże drożdże
Sos
- 4 łyżki oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnek
- 400 g pomidory drobnokrojone w zalewie
- 1 garść świeża bazylia
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka cukier
- 1/2 łyżeczki pieprz świeżo mielony
Dodatki
- 250 g ser mozzarella
- 80 g ser parmezan
- 1 garść świeża bazylia


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od połączenia wody i soli. Kiedy sól się całkowicie rozpuści, dodaj kilka łyżek mąki i świeże drożdże. Stopniowo dodaj resztę mąki.
- Wyrabiaj ciasto ok. 10 minut.
- Podziel ciasto na 4 mniejsze kulki. Posmaruj blachę oliwą z oliwek i zabezpiecz przy pomocy folii spożywczej. Teraz możesz skorzystać z 3 sposobów fermentacji: 2 godziny (odstaw w ciepłe miejsce), 10 godzin (odstaw do lodówki) oraz 24 godziny (odstaw do lodówki).
- W międzyczasie przygotuj sos. W tym celu połącz w garnku oliwę z oliwek, czosnek, pomidory drobnokrojone, świeżą bazylię, cukier, sól i pieprz.
- Z pojedynczej kulki stwórz pizzę. Rozprowadź sos i wstaw do piekarnika na 2-3 minuty (temp. 250 stopni Celsjusza). Dodaj sery i wstaw ponownie do piekarnika na 3-4 minuty.
- Smacznego!
Komentarze