Marynowane grzybki na trzy sposoby: w occie, z miodem w sosie pomidorowym
Trzy proste i pyszne patenty na marynowane grzybki. Najlepszy przepis na grzybki w occie, miodzie i sosie pomidorowym, idealne do słoika. Musisz mieć je w swojej spiżarni.
20.10.2022 | aktual.: 22.10.2022 14:09
Grzyby w słoikach
Marynowanie to jeden z najlepszych sposobów przechowywania. W słoikach zamknąć można również grzybki, żeby wrócić do jesiennych smaków, gdy skończy się już sezon. Dziś postawiliśmy na trzy pyszne marynaty. Jedna z nich to klasyczne połączenie grzybów z octem. Dwie pozostałe zaskoczą Cię swoim smakiem: pyszne dary lasu zamknęliśmy w słoiku w marynacie pomidorowej oraz miodowej. Do marynowania sprawdzą się praktycznie wszystkie gatunki jadalnych grzybów. Najczęściej wybierane są borowiki, podgrzybki, opieńki, rydze i kurki.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Marynowane grzybki
Składniki:
Marynowane grzyby w occie
- 4 słoiku o pojemności 200 ml
- 1 kg leśnych grzybów
- 600 ml wody z gotowania grzybów
- 100 ml octu spirytusowego
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka goździków
Marynowane grzyby z miodem
- 1 kg leśnych grzybów
- 600 ml wody z gotowania grzybów
- 100 ml octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szkl. miodu
- 3-4 liście laurowe
- 1 cebul
Marynowane grzyby w sosie pomidorowym
- 1 kg leśnych grzybów
- 600 ml wody z gotowania grzybów
- 100 ml oleju roślinnego
- 80 g koncentratu pomidorowego
- 3 cebule
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 4-5 liści laurowych
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
W garnku zagotuj wodę z solą oraz octem spirytusowym. Wrzuć oczyszczone grzyby leśne i gotuj bez pokrywki przez 10-15 minut.
Marynata spirytusowa: do mniejszego garnka wlej wodę z gotowania grzybów. Dodaj ocet spirytusowy, cukier, goździki, gorczycę, sól, ziele angielskie oraz pieprz. Marynatę gotuj przez 5 minut od momentu, aż zacznie wrzeć. Do wyparzonego słoika przełóż ugotowane grzybki i zalej marynatą.
Druga marynata z dodatkiem miodu to pyszne słodko-kwaśne połączenie. Wodę z gotowania grzybów przelej do mniejszego garnuszka. Dodaj ocet jabłkowy, gorczycę, sól, liście laurowe i miód. Wrzuć również pokrojoną w pióra cebulę i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 minut. Przygotowaną marynatą zalej obgotowane grzybki w słoikach. Na wierzchu ułóż cebulę.
Trzecim dodatkiem jest pomidorowa marynata. Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, ziele angielskie, liście laurowe i cebulę. Zalej całość olejem roślinnym, octem spirytusowym oraz wodą po gotowaniu grzybów.
Dobrze wymieszaj całość i doprowadź do wrzenia. Obgotowane grzyby przełóż do słoika i dodaj przygotowaną marynatę pomidorową.
Tak przygotowane słoiki zapasteryzuj i odstaw do wystudzenia. Smacznego!