WAŻNE
TERAZ

Dwulecie Koalicji 15 października. Prof. Antoni Dudek: To Tusk jest problemem

Szatkuję kapustę i dodaję ogórka. Po zalaniu sosem mam pyszny i chrupiący dodatek do obiadu

Chrupiąca, lekka i pełna świeżości – sałatka z białej kapusty i ogórka to idealny dodatek do letnich obiadów, a pyszny sos idealnie skleja całość w pyszną surówkę.

Ta surówka z kapustą sprawi, że szybko zapomnisz o każdej innejTa surówka z kapustą sprawi, że szybko zapomnisz o każdej innej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sałatki na bazie świeżych warzyw to świetny sposób na szybki, lekki i pełen smaku dodatek do obiadu. Jedną z nich jest klasyczna sałatka z białej kapusty, ogórka i sosu na bazie majonezu i jogurtu – prosta, a jednocześnie bardzo orzeźwiająca. Sprawdza się zarówno latem, jak i poza sezonem, kiedy chcemy sięgnąć po coś świeżego i domowego, więc można cieszyć się jej smakiem cały rok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartacze - przepis na regionalne danie

Surówka z kapusty z ogórkiem

Surówki z kapusty to zawsze dobry i pyszny wybór. Pasują niemal do każdego obiadu, są szybkie w przygotowaniu i świetnie sprawdzają się jako sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do codziennego jadłospisu. Kapusta to niedrogie i łatwo dostępne warzywo, więc szkoda z niego nie korzystać. Doskonale nadaje się nie tylko do sałatek czy farszów, zup, gołąbków czy dań jednogarnkowych. Świetnie sprawdza się również jako surówka, zwieńczona sosem na bazie majonezu i kwaśnej śmietany z dodatkiem produktów wzmagających smak, na przykład czosnku.

W przepisie wykorzystano kapustę białą – to klasyczny i bardzo popularny wybór w naszej kuchni. Ma zwarte liście i łagodny smak, który łatwo komponuje się z różnymi dodatkami. Jest bogata w błonnik oraz witaminy, zwłaszcza C i K, które wspierają układ odpornościowy i pomagają w krzepnięciu krwi. Dodatkowo jest niskokaloryczna, co sprawia, że doskonale nadaje się do lekkich, zdrowych posiłków i pomaga dłużej utrzymać uczucie sytości. W porównaniu do czerwonej kapusty, biała jest delikatniejsza, dlatego świetnie sprawdza się w surówkach z kremowym sosem, nie dominując smaku innych składników.

Przepis na surówkę z kapusty z ogórkiem

Składniki:

  • 1/4 główki białej kapusty,
  • 1 ogórek,
  • pół pęczka koperku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka śmietany 12 proc.,
  • 1 łyżka majonezu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie główkę białej kapusty oraz ogórka.
  2. Kawałek kapusty poszatkuj, a ogórka pokrój w cienkie plasterki lub drobną kostkę.
  3. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
  4. W osobnym naczyniu wymieszaj łyżkę majonezu, łyżkę śmietany, przeciśnięty czosnek oraz szczyptę soli, tworząc kremowy sos.
  5. Warzywa zalej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie smaki się połączyły.
  6. Na koniec posiekaj drobno pęczek koperku, dodaj do sałatki i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.

Sałatkę podawaj od razu lub po schłodzeniu. Idealnie komponuje się z klasycznym obiadem, np. ziemniakami z wody i kotletem schabowym lub mielonym.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty