Szparagi w złocistej panierce. Śpiesz się ze zrobieniem, zanim sezon się skoczy

Kto powiedział, że warzywa nie mogą chrupać jak najlepsze frytki? Szparagi w panierce zaskakują smakiem i teksturą, to przekąska, którą pokochasz od pierwszego kęsa. Szybko, prosto i sezonowo.

Szparagi w panierceSzparagi w panierce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Szparagi to sezonowy rarytas – krótko dostępny, intensywnie wyczekiwany i zawsze zbyt szybko znikający z talerzy. Kto raz spróbował świeżych, zielonych szparagów, ten wie, że nie da się ich porównać z importowanymi, twardymi łodygami dostępnymi poza sezonem. Dlatego nie warto zwlekać – to właśnie teraz szparagi smakują najlepiej. Jeśli masz ich pod ręką kilka pęczków, zrób z nich coś prostego, a zarazem zaskakująco pysznego – szparagi w panierce, czyli domową przekąskę z restauracyjnym twistem.


Szparagi panierowane to pomysł, który zaskakuje prostotą i smakiem. Można je potraktować jako osobne danie, podać do ryby lub mięsa, a nawet jako zamiennik frytek. Chrupiąca, złocista panierka i lekko jędrne wnętrze to połączenie idealne. Poniżej znajdziesz przepis, który wyjdzie każdemu – bez stresu i bez wymyślnego sprzętu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Luksusowe ciasto Santoska z kremem kawowym i orzechami - hit każdej okazji

Jak zrobić szparagi w panierce? Prosto, szybko i chrupiąco

Do panierki najlepiej nadaje się panko, czyli japońska bułka tarta o grubszej strukturze. Jeśli jej nie masz, możesz użyć domowej bułki tartej z czerstwych, pszennych bułek – unikaj sklepowych mieszanek, które często zawierają cukier i błyskawicznie się przypalają. Panierkę możesz też podkręcić przyprawami – oregano, tymiankiem, wędzoną papryką czy odrobiną parmezanu. Warto też szparagi lekko zblanszować w wodzie z dodatkiem cukru – to trik, który niweluje gorycz i wydobywa ich naturalną słodycz.


Składniki:

  • 800 g zielonych szparagów,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 duże jajka,
  • 1/2 szklanki panierki panko,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżki klarowanego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów (zwykle dolne 2–3 cm).
  2. Gotuj szparagi w osolonej wodzie z łyżeczką cukru przez 3–4 minuty, aż zmiękną, ale nadal będą jędrne.
  3. Odcedź warzywa i wrzuć je do miski z lodowatą wodą – zatrzymasz w ten sposób proces gotowania i zachowasz ich soczyście zielony kolor.
  4. Dokładnie osusz szparagi papierowym ręcznikiem.
  5. Roztrzep jajka w misce, dopraw je solą i pieprzem.
  6. Obtocz szparagi najpierw w jajku, a potem w panierce panko.
  7. Na dużej patelni rozgrzej klarowane masło.
  8. Smaż szparagi z każdej strony na złocisty kolor. Jeśli chcesz, możesz smażyć je w głębszym rondlu – wtedy łatwiej je obracać i są mniej podatne na uszkodzenia.

Szparagi w panierce pasują dosłownie do wszystkiego. Można je jeść solo jako finger food z ulubionym dipem (czosnkowy, koperkowy, aioli), podać do łososia, jajek sadzonych, młodych ziemniaków albo nawet… jako alternatywa dla frytek do burgera. Świetnie sprawdzą się również jako przekąska na imprezę – znikają szybciej niż chipsy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy