Szparagi w złocistej panierce. Śpiesz się ze zrobieniem, zanim sezon się skoczy

Kto powiedział, że warzywa nie mogą chrupać jak najlepsze frytki? Szparagi w panierce zaskakują smakiem i teksturą, to przekąska, którą pokochasz od pierwszego kęsa. Szybko, prosto i sezonowo.

Szparagi w panierceSzparagi w panierce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Szparagi to sezonowy rarytas – krótko dostępny, intensywnie wyczekiwany i zawsze zbyt szybko znikający z talerzy. Kto raz spróbował świeżych, zielonych szparagów, ten wie, że nie da się ich porównać z importowanymi, twardymi łodygami dostępnymi poza sezonem. Dlatego nie warto zwlekać – to właśnie teraz szparagi smakują najlepiej. Jeśli masz ich pod ręką kilka pęczków, zrób z nich coś prostego, a zarazem zaskakująco pysznego – szparagi w panierce, czyli domową przekąskę z restauracyjnym twistem.


Szparagi panierowane to pomysł, który zaskakuje prostotą i smakiem. Można je potraktować jako osobne danie, podać do ryby lub mięsa, a nawet jako zamiennik frytek. Chrupiąca, złocista panierka i lekko jędrne wnętrze to połączenie idealne. Poniżej znajdziesz przepis, który wyjdzie każdemu – bez stresu i bez wymyślnego sprzętu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Luksusowe ciasto Santoska z kremem kawowym i orzechami - hit każdej okazji

Jak zrobić szparagi w panierce? Prosto, szybko i chrupiąco

Do panierki najlepiej nadaje się panko, czyli japońska bułka tarta o grubszej strukturze. Jeśli jej nie masz, możesz użyć domowej bułki tartej z czerstwych, pszennych bułek – unikaj sklepowych mieszanek, które często zawierają cukier i błyskawicznie się przypalają. Panierkę możesz też podkręcić przyprawami – oregano, tymiankiem, wędzoną papryką czy odrobiną parmezanu. Warto też szparagi lekko zblanszować w wodzie z dodatkiem cukru – to trik, który niweluje gorycz i wydobywa ich naturalną słodycz.


Składniki:

  • 800 g zielonych szparagów,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 duże jajka,
  • 1/2 szklanki panierki panko,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżki klarowanego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów (zwykle dolne 2–3 cm).
  2. Gotuj szparagi w osolonej wodzie z łyżeczką cukru przez 3–4 minuty, aż zmiękną, ale nadal będą jędrne.
  3. Odcedź warzywa i wrzuć je do miski z lodowatą wodą – zatrzymasz w ten sposób proces gotowania i zachowasz ich soczyście zielony kolor.
  4. Dokładnie osusz szparagi papierowym ręcznikiem.
  5. Roztrzep jajka w misce, dopraw je solą i pieprzem.
  6. Obtocz szparagi najpierw w jajku, a potem w panierce panko.
  7. Na dużej patelni rozgrzej klarowane masło.
  8. Smaż szparagi z każdej strony na złocisty kolor. Jeśli chcesz, możesz smażyć je w głębszym rondlu – wtedy łatwiej je obracać i są mniej podatne na uszkodzenia.

Szparagi w panierce pasują dosłownie do wszystkiego. Można je jeść solo jako finger food z ulubionym dipem (czosnkowy, koperkowy, aioli), podać do łososia, jajek sadzonych, młodych ziemniaków albo nawet… jako alternatywa dla frytek do burgera. Świetnie sprawdzą się również jako przekąska na imprezę – znikają szybciej niż chipsy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze