Szparagi w złocistej panierce. Śpiesz się ze zrobieniem, zanim sezon się skoczy
Kto powiedział, że warzywa nie mogą chrupać jak najlepsze frytki? Szparagi w panierce zaskakują smakiem i teksturą, to przekąska, którą pokochasz od pierwszego kęsa. Szybko, prosto i sezonowo.
Szparagi to sezonowy rarytas – krótko dostępny, intensywnie wyczekiwany i zawsze zbyt szybko znikający z talerzy. Kto raz spróbował świeżych, zielonych szparagów, ten wie, że nie da się ich porównać z importowanymi, twardymi łodygami dostępnymi poza sezonem. Dlatego nie warto zwlekać – to właśnie teraz szparagi smakują najlepiej. Jeśli masz ich pod ręką kilka pęczków, zrób z nich coś prostego, a zarazem zaskakująco pysznego – szparagi w panierce, czyli domową przekąskę z restauracyjnym twistem.
Szparagi panierowane to pomysł, który zaskakuje prostotą i smakiem. Można je potraktować jako osobne danie, podać do ryby lub mięsa, a nawet jako zamiennik frytek. Chrupiąca, złocista panierka i lekko jędrne wnętrze to połączenie idealne. Poniżej znajdziesz przepis, który wyjdzie każdemu – bez stresu i bez wymyślnego sprzętu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Luksusowe ciasto Santoska z kremem kawowym i orzechami - hit każdej okazji
Jak zrobić szparagi w panierce? Prosto, szybko i chrupiąco
Do panierki najlepiej nadaje się panko, czyli japońska bułka tarta o grubszej strukturze. Jeśli jej nie masz, możesz użyć domowej bułki tartej z czerstwych, pszennych bułek – unikaj sklepowych mieszanek, które często zawierają cukier i błyskawicznie się przypalają. Panierkę możesz też podkręcić przyprawami – oregano, tymiankiem, wędzoną papryką czy odrobiną parmezanu. Warto też szparagi lekko zblanszować w wodzie z dodatkiem cukru – to trik, który niweluje gorycz i wydobywa ich naturalną słodycz.
Składniki:
- 800 g zielonych szparagów,
- łyżeczka cukru,
- 2 duże jajka,
- 1/2 szklanki panierki panko,
- sól i pieprz,
- 3 łyżki klarowanego masła.
Sposób przygotowania:
- Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów (zwykle dolne 2–3 cm).
- Gotuj szparagi w osolonej wodzie z łyżeczką cukru przez 3–4 minuty, aż zmiękną, ale nadal będą jędrne.
- Odcedź warzywa i wrzuć je do miski z lodowatą wodą – zatrzymasz w ten sposób proces gotowania i zachowasz ich soczyście zielony kolor.
- Dokładnie osusz szparagi papierowym ręcznikiem.
- Roztrzep jajka w misce, dopraw je solą i pieprzem.
- Obtocz szparagi najpierw w jajku, a potem w panierce panko.
- Na dużej patelni rozgrzej klarowane masło.
- Smaż szparagi z każdej strony na złocisty kolor. Jeśli chcesz, możesz smażyć je w głębszym rondlu – wtedy łatwiej je obracać i są mniej podatne na uszkodzenia.
Szparagi w panierce pasują dosłownie do wszystkiego. Można je jeść solo jako finger food z ulubionym dipem (czosnkowy, koperkowy, aioli), podać do łososia, jajek sadzonych, młodych ziemniaków albo nawet… jako alternatywa dla frytek do burgera. Świetnie sprawdzą się również jako przekąska na imprezę – znikają szybciej niż chipsy.