Sałatki, które pomogą schudnąć. Główne składniki mają mniej niż 30 kalorii

Lato zbliża się wielkimi krokami, a wiele osób pragnie pozbyć się nagromadzonego zimą tłuszczyku. To dobry czas na sałatki z wykorzystaniem sezonowych produktów. Sprawdź łatwe i proste przepisy na odchudzające dania - z produktami, które mają mało kalorii, a pysznie smakują.

Jednym z niedocenianych, a dietetycznych warzyw jest kalarepaJednym z niedocenianych, a dietetycznych warzyw jest kalarepa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kalarepa, rzodkiewka, pietruszka, szparagi, a także pomidor i cukinia to składniki, które na wiosnę i latem warto w kuchni mieć. Sezonowe pyszności nie tylko ułatwiają gotowanie i przygotowanie zdrowych posiłków, ale przede wszystkim dostarczając wartości odżywczych, nie tuczą. Mniej niż 30 kcal w 100 g, w dodatku pyszny smak i duża dostępność - czego chcieć więcej, żeby zrobić idealną sałatkę na drugie śniadanie lub kolację. Część z nich możesz podać też do drugiego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Sałatka z kalarepy i fety z dressingiem bazyliowym

Kalarepa to warzywo pochodzące z rodziny roślin kapustowatych. Jest bogata w witaminy, minerały, błonnik i antocyjany, czyli związki o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym i antynowotworowym. Niskokaloryczna kalarepa dostarcza jedynie 27 kcal w 100 gramach i ma niski indeks glikemiczny (IG = 20), dzięki czemu jest idealna dla osób dbających o linię. Kalarepę wystarczy obrać ze skórki i można jeść w surowej postaci. Doskonale nadaje się też do przygotowania sałatki. Nasza propozycja to sałatka z dodatkiem fety, posiekanych migdałów i natki pietruszki, a wszystko to skropione oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. To połączenie tworzy zachwycającą sałatkę, idealną do posiłku lub jako samodzielna przekąska.

Składniki:

  • ser feta posiekane migdały,
  • 2 kalarepy,
  • natka pietruszki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii (lub kilka listków świeżej, startej na pastę).

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kalarepę, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Pokrojone warzywo wrzuć do miski. Upraż przez kilka minut migdały, dodaj do miski.
  3. Fetę rozkrusz w dłoni i dodaj do pozostałych składników.
  4. Umyj natkę pietruszki, posiekaj i również dodaj do sałatki.
  5. W oddzielnym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i przyprawy.
  6. Polej sałatkę sosem i wszystko dokładnie wymieszaj.

Sałatka z rzodkiewką i ze świeżych szparagów

Rzodkiewka jest bogata w błonnik i zawiera bardzo mało kalorii - około 16 kcal na 100 g. To idealne warzywo dla osób dbających o linię, które nadaje się nie tylko do kanapek, ale również do sałatek. Rekomendujemy połączenie rzodkiewki ze świeżymi szparagami i ogórkiem.

Składniki:

  • świeże szparagi,
  • kilka rzodkiewek,
  • 1 ogórek,
  • natka pietruszki.

Sos:

  • 3 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu.
Sałatka ze szparagami i rzodkiewkami w roli głównej
Sałatka ze szparagami i rzodkiewkami w roli głównej © Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Umyj szparagi, odetnij twarde końcówki i piecz je w piekarniku przez 10-12 minut.
  2. W tym czasie umyj rzodkiewki i ogórka, a następnie obierz ogórka ze skórki.
  3. Umyj i posiekaj natkę pietruszki.
  4. Pokrój warzywa w cienkie plasterki, dodaj upieczone szparagi oraz posiekaną natkę pietruszki.
  5. Wszystko wymieszaj z sosem z oliwy, soku z cytryny oraz przypraw.

Sałatka z pietruszką

Korzeń pietruszki to nie tylko element włoszczyzny. To wartościowe warzywo dostarcza wielu cennych składników odżywczych, a przy tym jest niskokaloryczne. Wspiera trawienie, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Warto wykorzystać je również do pożywnej sałatki ze szpinakiem, serem feta, wiśniami, czarnym sezamem i octem balsamicznym.

Składniki:

  • 1 spory korzeń pietruszki,
  • 200 g świeżych liści szpinaku,
  • 100 g sera feta,
  • 100 g wiśni z kompotu,
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • do smaku szczypta soli i pieprzu.
Sałatka ze szpinakiem i korzeniem pietruszki
Sałatka ze szpinakiem i korzeniem pietruszki © Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Pietruszkę umyj, pozbaw skórki i pokrój na podłużne paski.
  2. Delikatnie skrop je oliwą i piecz w piekarniku do czasu, aż staną się miękkie i lekko się zarumienią.
  3. W tym czasie umyj oraz osusz liście szpinaku, wsyp je do miski i dodaj pokruszoną fetę.
  4. Następnie dorzuć wiśnie z kompotu do szpinaku z fetą. Wyjmij z piekarnika pietruszkę, ostudź i dodaj do sałatki.
  5. Całość wymieszaj z czarnym sezamem, skrop octem balsamicznym i dopraw wedle uznania przyprawami.

Sałatka z pieczoną cukinią i mozzarellą

Smaczna, lekkostrawna, zdrowa, o uniwersalnym smaku - tak można w kilku słowach opisać cukinię. To bogactwo potasu, magnezu, żelaza, witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karotenu. Ma jeszcze jedną, ogromną zaletę: jest bardzo niskokaloryczna - 100 g surowej cukinii zawiera jedynie 20 kcal. Warto zatem wykorzystać ją do dietetycznych sałatek, a my mamy dla was propozycję składającą się zaledwie z kilku składników.

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • ser mozzarella light,
  • oliwa z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i pokrój na w plasterki. Delikatnie skrop je oliwą i piecz w piekarniku przez kilka minut do czasu, aż plasterki staną się miękkie i lekko się zarumienią.
  2. W tym czasie umyj, osusz pomidorki, pokrój mozzarellę.
  3. Wyjmij z piekarnika cukinię i układaj ją na półmisku, przekładając plastrami sera mozzarella, obok ułóż pomidorki. Całość przypraw i skrop oliwą z oliwek.

Lekka sałatka z pomidorkami

Pomidory są niskokaloryczne, a zarazem bogate w witaminy (C, K, A, E) i minerały. To idealne warzywo dla osób na diecie i tych, którzy mają problem z odpowiednim nawadnianiem organizmu. Pomidory zawierają też błonnik, który reguluje pracę jelit i wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. U nas znajdziecie lekką sałatkę z pomidorkami koktajlowymi, brzoskwinią, cukinią i kukurydzą, oczywiście podane na miksie sałat.

Składniki:

  • garść pomidorków koktajlowych,
  • brzoskwinia,
  • cukinia,
  • miks sałat,
  • kukurydza w puszce,
  • oliwa z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i pokrój na plasterki. Delikatnie skrop plasterki oliwą i piecz w piekarniku przez kilka minut do czasu, aż staną się miękkie i lekko się zarumienią.
  2. W tym czasie umyj i osusz pomidorki, sałatę i brzoskwinie.
  3. Połącz warzywa z pokrojoną brzoskwinią, dodaj odsączoną kukurydzę.
  4. Wyjmij z piekarnika cukinię i dodaj do miski z sałatką.
  5. Całość przypraw, skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze