Sałatki, które pomogą schudnąć. Główne składniki mają mniej niż 30 kalorii
Lato zbliża się wielkimi krokami, a wiele osób pragnie pozbyć się nagromadzonego zimą tłuszczyku. To dobry czas na sałatki z wykorzystaniem sezonowych produktów. Sprawdź łatwe i proste przepisy na odchudzające dania - z produktami, które mają mało kalorii, a pysznie smakują.
Kalarepa, rzodkiewka, pietruszka, szparagi, a także pomidor i cukinia to składniki, które na wiosnę i latem warto w kuchni mieć. Sezonowe pyszności nie tylko ułatwiają gotowanie i przygotowanie zdrowych posiłków, ale przede wszystkim dostarczając wartości odżywczych, nie tuczą. Mniej niż 30 kcal w 100 g, w dodatku pyszny smak i duża dostępność - czego chcieć więcej, żeby zrobić idealną sałatkę na drugie śniadanie lub kolację. Część z nich możesz podać też do drugiego dania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo
Sałatka z kalarepy i fety z dressingiem bazyliowym
Kalarepa to warzywo pochodzące z rodziny roślin kapustowatych. Jest bogata w witaminy, minerały, błonnik i antocyjany, czyli związki o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym i antynowotworowym. Niskokaloryczna kalarepa dostarcza jedynie 27 kcal w 100 gramach i ma niski indeks glikemiczny (IG = 20), dzięki czemu jest idealna dla osób dbających o linię. Kalarepę wystarczy obrać ze skórki i można jeść w surowej postaci. Doskonale nadaje się też do przygotowania sałatki. Nasza propozycja to sałatka z dodatkiem fety, posiekanych migdałów i natki pietruszki, a wszystko to skropione oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. To połączenie tworzy zachwycającą sałatkę, idealną do posiłku lub jako samodzielna przekąska.
Składniki:
- ser feta posiekane migdały,
- 2 kalarepy,
- natka pietruszki,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta soli i pieprzu,
- pół łyżeczki suszonej bazylii (lub kilka listków świeżej, startej na pastę).
Sposób przygotowania:
- Umyj kalarepę, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
- Pokrojone warzywo wrzuć do miski. Upraż przez kilka minut migdały, dodaj do miski.
- Fetę rozkrusz w dłoni i dodaj do pozostałych składników.
- Umyj natkę pietruszki, posiekaj i również dodaj do sałatki.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i przyprawy.
- Polej sałatkę sosem i wszystko dokładnie wymieszaj.
Sałatka z rzodkiewką i ze świeżych szparagów
Rzodkiewka jest bogata w błonnik i zawiera bardzo mało kalorii - około 16 kcal na 100 g. To idealne warzywo dla osób dbających o linię, które nadaje się nie tylko do kanapek, ale również do sałatek. Rekomendujemy połączenie rzodkiewki ze świeżymi szparagami i ogórkiem.
Składniki:
- świeże szparagi,
- kilka rzodkiewek,
- 1 ogórek,
- natka pietruszki.
Sos:
- 3 łyżki oliwy,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Umyj szparagi, odetnij twarde końcówki i piecz je w piekarniku przez 10-12 minut.
- W tym czasie umyj rzodkiewki i ogórka, a następnie obierz ogórka ze skórki.
- Umyj i posiekaj natkę pietruszki.
- Pokrój warzywa w cienkie plasterki, dodaj upieczone szparagi oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Wszystko wymieszaj z sosem z oliwy, soku z cytryny oraz przypraw.
Sałatka z pietruszką
Korzeń pietruszki to nie tylko element włoszczyzny. To wartościowe warzywo dostarcza wielu cennych składników odżywczych, a przy tym jest niskokaloryczne. Wspiera trawienie, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Warto wykorzystać je również do pożywnej sałatki ze szpinakiem, serem feta, wiśniami, czarnym sezamem i octem balsamicznym.
Składniki:
- 1 spory korzeń pietruszki,
- 200 g świeżych liści szpinaku,
- 100 g sera feta,
- 100 g wiśni z kompotu,
- 1 łyżeczka czarnego sezamu,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- do smaku szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Pietruszkę umyj, pozbaw skórki i pokrój na podłużne paski.
- Delikatnie skrop je oliwą i piecz w piekarniku do czasu, aż staną się miękkie i lekko się zarumienią.
- W tym czasie umyj oraz osusz liście szpinaku, wsyp je do miski i dodaj pokruszoną fetę.
- Następnie dorzuć wiśnie z kompotu do szpinaku z fetą. Wyjmij z piekarnika pietruszkę, ostudź i dodaj do sałatki.
- Całość wymieszaj z czarnym sezamem, skrop octem balsamicznym i dopraw wedle uznania przyprawami.
Sałatka z pieczoną cukinią i mozzarellą
Smaczna, lekkostrawna, zdrowa, o uniwersalnym smaku - tak można w kilku słowach opisać cukinię. To bogactwo potasu, magnezu, żelaza, witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karotenu. Ma jeszcze jedną, ogromną zaletę: jest bardzo niskokaloryczna - 100 g surowej cukinii zawiera jedynie 20 kcal. Warto zatem wykorzystać ją do dietetycznych sałatek, a my mamy dla was propozycję składającą się zaledwie z kilku składników.
Składniki:
- 1 cukinia,
- garść pomidorków koktajlowych,
- ser mozzarella light,
- oliwa z oliwek,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i pokrój na w plasterki. Delikatnie skrop je oliwą i piecz w piekarniku przez kilka minut do czasu, aż plasterki staną się miękkie i lekko się zarumienią.
- W tym czasie umyj, osusz pomidorki, pokrój mozzarellę.
- Wyjmij z piekarnika cukinię i układaj ją na półmisku, przekładając plastrami sera mozzarella, obok ułóż pomidorki. Całość przypraw i skrop oliwą z oliwek.
Lekka sałatka z pomidorkami
Pomidory są niskokaloryczne, a zarazem bogate w witaminy (C, K, A, E) i minerały. To idealne warzywo dla osób na diecie i tych, którzy mają problem z odpowiednim nawadnianiem organizmu. Pomidory zawierają też błonnik, który reguluje pracę jelit i wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. U nas znajdziecie lekką sałatkę z pomidorkami koktajlowymi, brzoskwinią, cukinią i kukurydzą, oczywiście podane na miksie sałat.
Składniki:
- garść pomidorków koktajlowych,
- brzoskwinia,
- cukinia,
- miks sałat,
- kukurydza w puszce,
- oliwa z oliwek,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i pokrój na plasterki. Delikatnie skrop plasterki oliwą i piecz w piekarniku przez kilka minut do czasu, aż staną się miękkie i lekko się zarumienią.
- W tym czasie umyj i osusz pomidorki, sałatę i brzoskwinie.
- Połącz warzywa z pokrojoną brzoskwinią, dodaj odsączoną kukurydzę.
- Wyjmij z piekarnika cukinię i dodaj do miski z sałatką.
- Całość przypraw, skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.