Czy można mrozić szparagi? Mało kto odpowiada poprawnie na to pytanie

W maju szparagi królują w kuchni. Ich wielbiciele jedzą je od śniadania do kolacji. Sezon niestety jest wyjątkowo krótki. Ale od czego mamy zamrażarki? Podpowiadamy, w jaki sposób można przechowywać szparagi dłużej.

Mrożone szparagiSezon na szparagi jest bardzo krótki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Szparagi z roku na rok zyskują coraz większą popularność. Ma na to wpływ na pewno ich dostępność, wyjątkowy smak i mnóstwo walorów zdrowotnych. Te warzywa bogate są w witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, wspierają zdrowie skóry, wzroku i układu odpornościowego. Dodatkowo zawierają minerały takie jak żelazo, magnez, potas i fosfor, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jedyny minus? Sezon na nie jest bardzo krótki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Penne ze szparagami w kremowym sosie – obiad w 20 minut!

Jakie szparagi nadają się do mrożenia?

Kto by nie chciał cieszyć się smakiem szparagów nie tylko wiosną? Na pewno chętnych będzie wielu. Szparagi wystarczy zamrozić. Te delikatne warzywa dobrze znoszą ten proces i nie tracą smaku. Jednak trzeba trzymać się kilku zasad. Wiadomo, że szparagi szybko tracą świeżość i najsmaczniejsze są w dniu zbioru. Dlatego do dłuższego przechowywania trzeba przeznaczyć jak najświeższe warzywa, na pewno nie te, które mamy od kilku dni w lodówce. Nie mogą mieć żadnych oznak zwiędnięcia czy utraty jędrności.

Dlaczego potrzebne jest blanszowanie?

Szparagi przeznaczone do mrożenia należy dokładnie umyć, a potem osuszyć. Zielone szparagi nie wymagają obierania, ale w przypadku białych, lepiej to zrobić. Trzeba też odciąć ich twarde końcówki. Aby zachować intensywny kolor oraz smak szparagów, warto je zblanszować. Wystarczy zanurzyć je na kilka minut w gorącej wodzie, a następnie szybko przelać je zimną wodą, najlepiej z dodatkiem kostek lodu.

Szparagi się nie skleją w bryłę

Szparagi można mrozić w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki, to zależy, do jakich potraw planujemy je wykorzystywać. Dobrze ułożyć je na tacce i wstępnie zamrozić, dzięki temu się nie skleją. Po kilku godzinach należy przełożyć szparagi do szczelnych opakowań lub woreczków, najlepiej z możliwością odessania powietrza. To zapobiega powstawaniu na nich szronu. Mrożenie nie wpływa znacząco na smak szparagów, jednak może nieco zmienić ich teksturę. Po rozmrożeniu najlepiej nadają się do gotowania, duszenia lub pieczenia.

Jak długo można je przechowywać w zamrażarce? Zachowają smak do maksymalnie 10 miesięcy, jednak z czasem będą tracić na jędrności. Lepiej więc zjeść je w ciągu pół roku.

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze