Rozpuszczam w garnuszku i polewam szparagi. Jeszcze lepszy niż holenderski
Sezon na szparagi w pełni, więc warto czerpać z niego pełnymi garściami. Jeśli znudziły się smażone na maśle czy pieczone z czosnkiem, zaserwuj szparagi z pysznym sosem na bazie niebieskiego sera.
Ze szparagami najbardziej kojarzony jest sos holenderski, przygotowywany na bazie żółtek, masła i cytryny lub octu. Bywa czasem kapryśny i lubi się za mocno ściąć podczas gotowania, przysparzając nieco stresu i nerwów. To jednak niejedyny dodatek do szparagów, którym możesz zachwycić bliskich. W moim domu furorę robią szparagi w towarzystwie sosu na bazie sera pleśniowego. Słony smak sosu świetnie balansuje lekko słodkiego szparagi. To połączenie to strzał w dziesiątkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Szparagi w sosie z sera pleśniowego
Chociaż szparagi same w sobie są już smaczne, to polane aromatycznym sosem zyskują jeszcze więcej. Ich delikatność idealnie kontrastuje z intensywnym, pikantnym i kremowym smakiem sera pleśniowego. Jest chrupiąco, kremowo, słodko, słono, lekko ostro i przy tym naprawdę prosto.
Ten sos pasuje zarówno do zielonych, jak i białych szparagów. Możesz polać ugotowane lub podsmażone warzywa i zaserwować jako dodatek do dania głównego. To już wystarczająco smaczna forma, ale możesz jeszcze ją podkręcić. Posyp je dodatkowo startym parmezanem i zapiecz w piekarniku, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
Rodzaj sera dobierze do preferencji. Im mocniejszy będzie, tym oczywiście intensywniejszy wyjdzie sos. Całość możesz balansować śmietanką. Nie dodawaj sol - sery same w sobie są już wystarczająco słone.
Składniki:
- 100 ml śmietanki kremówki,
- 50-75 g sera pleśniowego (np. gorgonzola, lazur łagodny, roquefort),
- 1 łyżeczka masła,
- szczypta białego pieprzu,
- kilka kropel soku z cytryny,
- odrobina mleka.
Sposób przygotowania:
- Ser pleśniowy pokrój na mniejsze kawałki lub rozkrusz widelcem. Jeśli ma twardą skórkę, możesz ją odkroić, by sos był gładszy.
- W rondelku na małym ogniu podgrzej śmietankę. Nie doprowadzaj do wrzenia.
- Dodaj pokrojony ser pleśniowy do podgrzanej śmietanki. Mieszaj delikatnie, aż ser całkowicie się rozpuści.
- Po chwili dodaj też masło i wymieszaj do rozpuszczenia.
- Dopraw sos szczyptą białego pieprzu i kilkoma kroplami soku z cytryny.
- Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę mleka. Dodawaj po łyżeczce, mieszając, aż osiągniesz odpowiednią konsystencję.
Tak przygotowanym sosem polej od razu szparagi. Możesz całość udekorować świeżym tymiankiem lub posiekaną natką pietruszki. Smacznego!