Rozpuszczam w garnuszku i polewam szparagi. Jeszcze lepszy niż holenderski

Sezon na szparagi w pełni, więc warto czerpać z niego pełnymi garściami. Jeśli znudziły się smażone na maśle czy pieczone z czosnkiem, zaserwuj szparagi z pysznym sosem na bazie niebieskiego sera.

Prosty i smaczny sos do szparagówProsty i smaczny sos do szparagów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Ze szparagami najbardziej kojarzony jest sos holenderski, przygotowywany na bazie żółtek, masła i cytryny lub octu. Bywa czasem kapryśny i lubi się za mocno ściąć podczas gotowania, przysparzając nieco stresu i nerwów. To jednak niejedyny dodatek do szparagów, którym możesz zachwycić bliskich. W moim domu furorę robią szparagi w towarzystwie sosu na bazie sera pleśniowego. Słony smak sosu świetnie balansuje lekko słodkiego szparagi. To połączenie to strzał w dziesiątkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Szparagi w sosie z sera pleśniowego

Chociaż szparagi same w sobie są już smaczne, to polane aromatycznym sosem zyskują jeszcze więcej. Ich delikatność idealnie kontrastuje z intensywnym, pikantnym i kremowym smakiem sera pleśniowego. Jest chrupiąco, kremowo, słodko, słono, lekko ostro i przy tym naprawdę prosto.

Szparagi z sosem serowym
Szparagi z sosem serowym © Adobe Stock

Ten sos pasuje zarówno do zielonych, jak i białych szparagów. Możesz polać ugotowane lub podsmażone warzywa i zaserwować jako dodatek do dania głównego. To już wystarczająco smaczna forma, ale możesz jeszcze ją podkręcić. Posyp je dodatkowo startym parmezanem i zapiecz w piekarniku, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.

Rodzaj sera dobierze do preferencji. Im mocniejszy będzie, tym oczywiście intensywniejszy wyjdzie sos. Całość możesz balansować śmietanką. Nie dodawaj sol - sery same w sobie są już wystarczająco słone.

Składniki:

  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • 50-75 g sera pleśniowego (np. gorgonzola, lazur łagodny, roquefort),
  • 1 łyżeczka masła,
  • szczypta białego pieprzu,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • odrobina mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Ser pleśniowy pokrój na mniejsze kawałki lub rozkrusz widelcem. Jeśli ma twardą skórkę, możesz ją odkroić, by sos był gładszy.
  2. W rondelku na małym ogniu podgrzej śmietankę. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  3. Dodaj pokrojony ser pleśniowy do podgrzanej śmietanki. Mieszaj delikatnie, aż ser całkowicie się rozpuści.
  4. Po chwili dodaj też masło i wymieszaj do rozpuszczenia.
  5. Dopraw sos szczyptą białego pieprzu i kilkoma kroplami soku z cytryny.
  6. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę mleka. Dodawaj po łyżeczce, mieszając, aż osiągniesz odpowiednią konsystencję.

Tak przygotowanym sosem polej od razu szparagi. Możesz całość udekorować świeżym tymiankiem lub posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy